Evropa

286. DAN RATA Mađarska blokirala pomoć EU Kijevu, nove krvave pošiljke u ukrajinskim ambasadama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2022

-

08:17

286. DAN RATA Mađarska blokirala pomoć EU Kijevu, nove krvave pošiljke u ukrajinskim ambasadama
286. DAN RATA Mađarska blokirala pomoć EU Kijevu, nove krvave pošiljke u ukrajinskim ambasadama - Copyright Tanjug/AP/Roman Chop, Nina Lyashonok, Bernat Armangue, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 286. dan rata u Ukrajini. Iako su detonacije u Ukrajini postale normalne, juče su se začuje dve eksplozije u centralnoj Rusiji, a ni ukrajinske ni ruske vlasti nisu komentarisale mogući uzrok eksplozija. Komentarišući nove sankcje Dimitrij Peskov je izjavio da sve te kazne "nanose štetu evropskim zemljama koje su ih uvele". Juče je otvorena desna traka Krimskog mosta, prvi put posle eksplozije.

Ključni događaji

  • Ukrajinske vlasti zatražile obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne
  • Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini
  • Eksplozije u dve vojne baze u centralnoj Rusiji
  • Kuleba: Nove krvave pošiljke u ukrajinskim ambasadama
  • Kanada šalje 15 miliona dolara pomoći Ukrajini za deminiranje
  • Rusija pokrenula novi raketni napad na Ukrajinu
  • Krimski most ponovo otvoren posle eksplozije
  • Fragmenti raketnog projektila pronađeni u Moldaviji blizu granice sa Ukrajinom

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.30 Upozorenja na vazdušne napade u regionu Dnjepra

U celoj centralnoj Ukrajini čula su se upozorenja za vazdušni napad, a lokalni mediji pišu o eksplozijama u regiji Dnjepar. Sirene su na snazi u Zaporožju, Poltavi i Kirovogradu, a prestanak opasnosti oglašen je u Odesi i Mikolajivu.

21.30 SAD: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada izvan svojih granica

SAD ne opremaju niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica, objavio je Stejt department nakon što je Ukrajina napadima na ruske vazdušne baze pokazala da je sposobna da prodre stotinama kilometara u dubini ruske teritorije.

"Ne opremamo Ukrajinu za napade preko granica. Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada preko svojih granica", rekao je portparol Ned Prajs. Dodao je da SAD opremaju Ukrajinu onim što joj je potrebno za odbranu teritorije.

18.49 Rusija i Ukrajina razmenile zatvorenike po formuli „60 za 60“

Rusija i Ukrajina razmenile zatvorenike po formuli „60 za 60“, saopštio je Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predseddnika Volodimira Zelenskog.

 

 

18.43 Ukrajinske vlasti zatražile obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne

Ukrajinske vlasti zatražile su od regionalnih zvaničnika da razmotre obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne i to do stabilizacije energetske situacije, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravstva. U osam talasa ruskih vazdušnih udara izvedenih tokom poslednjih nedelja na kritična infrastrukturna postrojenja, ozbiljno je oštećena ukrajinska elektro-mreža što je dovelo do prekida isporuka električne energije širom zemlje, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva se navodi da su bolnice nastavile da pružaju hitnu medicinsku pomoć, ali se ukazuje da bi planirane  operacije koje nisu urgentne trebalo privremeno odložiti kako bi se smanjilo opterećenje koje trpi zdravstveni sistem usred mogućih novih nestanaka struje.

"Odloženi hiruški zahvati će biti izvedeni kada se stabilizuje snabdevanje električnom energijom", navodi se u saopštenju.

16.22 Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže alternativno rešenje kako bi Ukrajina dobila finansijsku pomoć u januaru. Mađarski veto znači da su odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija odložene, među njima i odluka o zamrzavanju 7,5 milijardi evra sredstava EU za Mađarsku koja su blokirana zbog kršenja vladavine zakona u Mađarskoj, prenosi AP.

15.36 EK razmatra uvođenje sankcija za ruski rudarski sektor u okviru 9. paketa

Evropska komisija razmatra uvođenje zabrane novih ulaganja u ruski rudarski sektor, a u okviru novog seta sankcija koje imaju za cilj da naruše sposobnost Kremlja da finansira rat protiv Ukrajine, objavio je danas Fajnenšel tajms.

List je naveo, citirajući izvore bliske Evropskoj komisiji, da bi ta zabrana bila deo devetog paketa sankcija EU prema Rusiji o kojem zvaničnici planiraju da razgovaraju sa državama članicama narednih dana. 

Fajnenšel tajms je naveo da bi novi paket sankcija takođe mogao da uključi izvozne kontrole civilnih tehnologija za koje Brisel veruje da ih Rusija koristi da podrži svoje fabrike oružja, zabranu transakcija sa još tri ruske banke, i ciljane sankcije prema još 180 osoba, preneo je Rojters. 

15.30 Budanov: Ruske zalihe projektila su na isteku

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov ocenio je danas da Rusija ima dovoljno visokopreciznih projektila za još svega nekoliko velikih vazdušnih napada na Ukrajinu, pre nego što joj ponestane zaliha.

Budanov smatra da se ruski napadi bliže kraju, prenosi Rojters.

14.13 RIA: Rusija izvršila masovan napad na ukrajinski sistem vojne komande

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija izvršila masovan napad visoke preciznosti na ukrajinski sistem vojne komande u ponedeljak, objavila je danas agencija RIA. Ukrajina je u ponedeljak saopštila da su najmanje četiri osobe poginule u ruskim raketnim napadima, ali da je većinu od oko 70 ruskih projektila oborila ukrajinska vojska, preneo je Rojters.

13.33 Kuleba: Nove krvave pošiljke u ukrajinskim ambasadama

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je danas da su ukrajinske ambasade u Rumuniji i Danskoj dobile ''krvave pakete'', nakon drugih predstavništava te zemlje u svetu. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je u poslednje vreme zabeležno više od 20 sličnih slučajeva, kada su ambasadama stizale pošiljke oštrog mirisa u kojima su se nalazile životinjske oči, prenosi Rojters. Ukrajinska vlada obratila se 2. decembra stranim vladama sa zahtevom da pojačaju bezbednost u ukrajinskim ambasadama. Ukrajinske ambasade i konzulati su dodatno pooštrili mere bezbednosti.

13.25 Međusobne optužbe zbog Zaporožja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da Ukrajina nastavlja da otvara artiljerijsku vatru na najveću atomsku centralu u Evropi Zaporožje, čime stvara opasnost od nuklearne katastrofe. Šojgu je rekao da ruske snage preduzimaju "sve mere" kako bi se osigurala bezbednost u elektrani, suočenoj sa "nuklearnim terorizmom" Kijeva. Ukrajina poriče tvrdnje o napadima na Zaporožje, koje je pod kontrolom ruskih snaga. Šojgu je naveo da je za protekle dve nedelje Ukrajina ispalila na centralu 33 projektila velikog kalibra i da je većinu presrela ruska vazdušna odbrana, ali da su neke pogodile objekat.

Associated Press

13.10 Zelenski posetio vojnike u blizini fronta u Donbasu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas vojne snage u blizini fronta u istočnom području Donbasa, kako bi obeležio Dan oružanih snaga te zemlje. ''Hvala vam na otpornosti i snazi. Vi ste prvi čuvari naše nezavisnosti'', napisao je Zelenski na mreži Telegram. Uz tekst zahvalnice, on je objavio i fotogafije na kojima upoznaje vojnike. ''Verujem da ćemo se sledećeg puta sresti u našim, ukrajinskim, Donjecku i Lugansku'', rekao je Zelenski, i dodao: "verujem i na Krimu'', prenosi Rojters. Zelenski nije naveo gde se tačno susreo sa ukrajinskim vojnicima.

12.30 Rusija i Ukrajina danas razmenjuju po 60 ratnih zarobljenika

Rusija i Ukrajina su spremne da danas razmene po 60 ratnih vojnih zarobljenika, izjavio je proruski lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. Pušilin je napisao na Telegramu da se danas održava još jedna razmena zarobljenih vojnika sa Ukrajinom po principu 60 za 60, preneo je Rojters.

11.40 Šojgu: Ukrajinska vojska izgubila više od 8.300 vojnika u novembru

Ukrajinska vojska izgubila je u novembru više od 8.300 vojnika, pet aviona i 10 helikoptera, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Šojgu je, na telefonskoj sednici ministarstva, rekao da su ruske trupe nanele značajnu štetu ukrajinskom ljudstvu i vojnoj tehnici u oblastima Luganska i Donjecka. Prema njegovim rečima, ruske oružane snage štite kritično važne objekte koji se nalaze na oslobođenim teritorijama Donbasa. Šojgu je istakao da ruske oružane snage sprovode masovne napade na ukrajinska preduzeća odbrambene industrije, sistem vojnog upravljanja i druge objekte preciznim oružjem dugog dometa.

Associated Press • Euronews Serbia

10.25 Moskovski sud: Dve ukrajinske političarke optužene za kršenje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije

Istražitelji Federalne službe bezbednosti Rusije zatražili su od moskovskog suda da naloži hapšenje u odsustvu ministarke za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irine Vereščuk i prvog zamenika ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparove, objavio je danas TASS. Pres služba suda saopštila je ruskoj agenciji da su te dve ukrajinske političarke optužene za kršenje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije i da su stavljene na međunarodnu poternicu.

10.02 Ušakov: Makron samo priča o dijalogu sa Putinom, bez konkretnih koraka

Francuski predsednik Emanuel Makron mnogo priča o planovima da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, ali još ne preduzima realne korake, izjavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov. "On (Makron) mnogo govori o tome da želi da održi kontakte, dijalog sa Putinom, ali još nije preduzeo realne korake u tom kontekstu“, rekao je Ušakov, prenosi list Izvestija Makron je juče izjavio da održava kontakte sa Putinom i da veruje da su pregovori jedini način da se okonča sukob Rusije i Ukrajine.

Euronews

09.44 Kanada šalje 15 miliona dolara pomoći Ukrajini za deminiranje

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli, saopštila je da će ta zemlja donirati Ukrajini 15 miliona kanadskih dolara za nabavku zaštitne opreme, potrebne za uklanjanje eksplozivnih naprave sa miniranih područja. Donacija će pomoći u otkrivanju i čišćenju nagaznih mina, neeksplodiranih granata i drugih eksplozivnih naprava, prenosi Rojters. Kanada će obezbediti novčana sredstva za kupovinu zaštitnih deminerskih odela, naprednih sistema za deminiranje na daljinu i sistema za čišćenje velikih područja.

08.24 Poljanski: Za danas zakazan sastanak SB UN o situaciji u Ukrajini

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, rekao je da će Savet bezbednosti UN održati danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini. "Zapadnjaci su za 6. decembar ponovo sazvali sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini, birajući kao temu humanitarna pitanja i zaštitu dece“, napisao je Poljanski u objavi na Telegramu. Kako očekuje, na sastanku će biti kritikovani ruski udari na ukrajinsku energetsku i drugu infrastrukturu. "Naravno, oni će pribeći kritici naših udara, nova tema ih sada veoma brine. Dece Donbasa, naravno, neće se setiti, ali ćemo ih mi podsetiti", napisao je Poljnski u objavi. Poljanski je naveo da je početak sastanka zakazan za 16.00 časova po lokalnom vremenu.

08.10 Staruh: Granatirano predgrađe Zaporožja

Ruske snage izvele su noćas raketni napad na predgrađe Zaporožja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh. Naveo je da su oštećeni stambeni i objekti vitalne infrastrukture, prenosi Ukrinform. Povređenih u napadu nije bilo.

Euronews

08.00 Novak: Ruska proizvodnja nafte porasla 2,2 posto za 11 meseci

Ruska proizvodnja sirove nafte porasla je 2,2 posto u periodu januar-novembar 2022. na 488 miliona tona, rekao je novinarima potpredsednik vlade Aleksandar Novak. Rusija će, shodno odluci grupe OPEK+ i u njenim okvirima,   ove godine proizvesti oko 530 miliona tona nafte i gasnog kondenzata, a 2023. godine 490 miliona tona, rekao je Novak, prenosi Tass.

07.45 Kudricki: Rusi namerno izabrali zahlađenje za novi napad

Ruske snage namerno su izabrale trenutak zahlađenja za jučerašnji masovni napad na ukrajinski energetski sektore, izjavio je danas Volodimir Kudricki, direktor ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo. Naveo je da je planirano da posledice jučerašnjeg masovnog raketnog napada ruskih snaga budu otklonjene za dan - dva, prenosi Ukrinform.

"Rusi su želeli da isključe naš elektroenergetski sistem upravo u vreme zahlađenja kako bi naneli najveću patnju Ukrajincima. Ne sumnjam da su ruski energetski inženjeri davali savet vojsci“, rekao je Kudricki.

Prema njegovim rečima, potrebno je dan ili dva da se uspostavi normalna proizvodnja u sistemu i izrazio očekivanje da će se nakon toga situacija stabilizovati.

07.37 Orban podržao izjavu Makrona o različitom uticaju rata na EU i SAD

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na reviziju sankcija uvedenih Rusiji i podržao izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je cena sukoba u Ukrajini različita za EU ​​i SAD, iako se pridržavaju istih principa.

"Predsednik Emanuel Makron je u pravu: cena rusko-ukrajinskog rata nije ista sa obe strane Atlantika. Ako želimo da evropska industrija opstane, moramo brzo da rešimo evropsku energetsku krizu. Krajnje je vreme da se ponovo preispitaju sankcije", napisao je Orban na Tviteru.

Makron je 4. decembra u intervjuu za američku TV CBS izjavio da Brisel i Vašington plaćaju različitu cenu sankcija nametnutih Rusiji, zbog rata u Ukrajini, prenosi TAŠ.

07.23 Putin za volanom automobila prešao Krimski most, otvoren posle eksplozije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je za volanom automobila prešao danas Krimski most, čija je desna traka danas otvorena za saobraćaj posle eksplozije u oktobru za koju je Moskva okrivila ukrajinske službe. Putin je, kako su objavili ruski mediji, vozio automobil dok mu je potpredsednik Vlade Rusije Marat Husnulin podnosio izveštaj o radovima na mostu.

07.10 Fragmenti raketnog projektila pronađeni u Moldaviji blizu granice sa Ukrajinom

Moldavska policija pronašla je delove raketnog projektila koji je pao na sever Moldavija, blizu granice sa Ukrajinom, preneo je izjavu svog izvora u policiji državni portal Prima Sursa. Vlasti Moldavije nisu odmah javno komentarisale ovaj incident koji je prijavljen nakon što je Rusija izvela novi talas raketnih udara na Ukrajinu, preneo je Rojters. Komentarišući medijske napise o ovom incidentu portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko ponovo je uputio apel ukrajinskim saveznicima da Kijevu isporuče veći broj odbrambenih raketnih sistema.

06.45 Zelenski: Ukrajinci oborili većinu ruskih raketa

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila većinu ruskih raketa ispaljenih na Ukrajinu, a radnici su već započeli radove na obnavljanju energetskog napajanja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Rusija je izvela poslednji u nizu vazdušnih udara na Ukrajinu, uništavajući kuće na jugu i energetsku infrastrukturu na severu, rekli su ukrajinski zvaničnici, preneo je Rojters. U napadima je poginulo najmanje dvoje ljudi, istakli su oni.

06.37 Ukrenergo: Vanredna isključenja struje, u napadima pogođena infrastruktura

Ukrajinska državna elektroenergetska kompanija "Ukrenergo" saopštila je da je njihova infrastruktura pogođena u ruskim raketnim napadima, što je dovelo do vanrednih isključenja struje, te da radnici rade na održavanju ravnoteže u energetskom sistemu.
U saopštenju kompanije nije navedeno koji objekti su pogođeni.

06.22 Ruski mediji izveštavaju o eksplozijama u dve ruske vojne baze

U dve ruske vojne baze u centralnoj Rusiji su se dogodile eksplozije, javili su ruski mediji. Jedna od eksplozija se navodno dogodila u bazi u kojoj su smešteni strateški bombarderi koji su učestvovali u izvođenju napada na Ukrajinu, preneo je AP. Ni ukrajinske ni ruske vlasti nisu komentarisale mogući uzrok eksplozija.

Ruska agencija RIA Novosti izvestila je da su tri vojnika poginula, šestorica povređena i oštećen avion, rano jutros kada je kamion za gorivo eksplodirao u vazduhoplovnoj bazi u Rjazanu, na zapadu Rusije. Istiovremeno, vlasti u Saratovskoj oblasti duž reke Volge saopštile su da proveravaju izveštaje o eksploziji u zoni vazduhoplovne baze Engels, u kojoj se nalaze strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160 koji su učestvovali u izvođenju udara na Ukrajinu. Ti bombarderi mogu da nose nuklearno oružje.

Guverner regiona Saratov Roman Busargin rekao je da nema štete na civilnim objektima i dodao da vlasti proveravaju da li je izazvana šteta na vojnim objektima. Regionalni mediji su izvestili da su se čule snažne eksplozije u blizini baze Engels i naveli su da su pojedini žitelji rekli da su videli bljesak koji dolazi iz tog područja. 

Komentari (0)

Evropa