Evropa

Kako smo spasili ukrajinske bebe siročad od deportacije u Rusiju: Specijalna misija lekara iz Hersona o kojoj priča svet

Komentari

Autor: AP, pbs.org, France24

06/12/2022

-

19:00

Kako smo spasili ukrajinske bebe siročad od deportacije u Rusiju: Specijalna misija lekara iz Hersona o kojoj priča svet
Kako smo spasili ukrajinske bebe siročad od deportacije u Rusiju: Specijalna misija lekara iz Hersona o kojoj priča svet - Copyright AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko sati nakon što je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu 24. februara, zdravstveni radnici u jednoj dečjoj bolnici u Hersonu našli su se "oči u oči" sa teškim izazovom. Potpuno svesni da moraju hitno da reaguju, krenuli su da razvijaju plan čiji je rezultat bio beskompromisan - spašavanje beba siročadi. Reč je o bebama koje su se nalazile u njihovoj bolnici i koje su se vrlo brzo, u skladu sa zastrašujućom praksom o kojoj se već dosta govorilo, mogle naći na putu za Rusiju.

Naime, razlog za strah lekara bio je taj što je postalo izvesno da bi ruske snage mogle jako brzo da krenu sa oduzimanjem ukrajinske dece koja su bez roditelja i njihovim odvođenjem u Rusiji.  Zbog toga su lekari dečije bolnice u Hersonui počeli da prepravljaju medicinske kartone dece koja su se vodila kao siročad tako što su lažirali da su isuviše bolesna da bi uopšte mogla da se transportuju u sirotište odakle bi ruske snage mogle da ih uzimaju.

Ovo je za AP potvrdila doktorka Olga Piljarska, načelnica intenzivne nege, navodeći da je celokupno osoblje bilo svesno rizika ali je dodala da ih to nije sprečilo u svojoj nameri.

"Namerno smo pisali lažne informacije da su deca bolesna i da ne mogu da se transportuju. Uplašili smo se da će Rusi saznati, ali odlučili smo da ćemo spasiti decu po svaku cenu", rekla je ona.

AP/Bernat Armangue

 

Da je njihov strah bio opravdan potvrđuje i podatak da su Rusi tokom rata koji traje nešto manje od godinu dana optuženi da su deportovali ukajrajinsku decu u Rusiju ili na teritoriju koja je pod njihovom kontorlom, kako bi ih odgajali kao svoju. Lokalne vlasti navode da je od februara najmanje 1.000 dece oteto iz škola i sirotišta u Hersonskoj oblasti i to od strane Rusije. Još uvek se ne zna gde su ta deca.

Stanovnici kažu da bi znatno više dece nestalo da neki ljudi nisu rizikovali i svoje živote da ih spasu.

Zbog toga je osoblje u bolnici u Hersonu reagovalo još na počektu. Oni su izmislili bolest za 11 napuštenih beba koje su bile pod njihovom brigom, kako bi ih zaštitili. Jedna beba je navodno imala "plućno krvarenje", druga "nekontrolisane konvuzije", a trećoj je bila neophodna "veštačka ventilacija".

"Činilo mi se da će deca biti oduzeta ukoliko ih ne sakrijem"

Međutim, ovaj slučaj nije usamljen. Na periferiji Hersona u selu Stepanivka, Volodimir Sahajdak, direktor centra za socijalnu i psihološku rehabilitaciju imao je slično iskustvo. On je takođe je falsifikovao papire dece da bi na taj način sakrio 52-je siročadi, prenosi  AP. Neku decu je preuzelo osoblje centra, drugu dalji rođaci, neka su ostala kod njega.

"Činilo mi se da će deca jednostavno biti oduzeta ukoliko ih ne sakrijem", rekao je on.

AP/Bernat Armangue

 

Međutim, njihovo skrivanje nije bilo lako. Pošto je Rusija okupirala Herson i veći deo te oblasti, vojnici su počeli da odvajaju siročad na kontrolnim punktovima. Sahajdak kaže da je morao da izmišlja razne načine kako da transportuje decu. Kaže da je jednom prilikom lažirao njihova dokumenta govoreći da je grupa dece lečena u bolnici i da ih je tetka vodila da se nađu sa majkom, koja je u devetom mesecu trudnoće i čeka ih na drugoj strani reke.

Asošijeted pres je ranije izveštavao o tome da Rusija pokušava da na hiljade ukrajinske dece preda ruskim porodicama na hraniteljstvo ili usvajanje. AP je otkrio da su zvaničnici bez pristanka deportovali ukrajinsku decu u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom, lagali ih da ih roditelji ne žele, koristili ih za propagandu i davali im državljanstvo.

Reč je o istrazi koja je najobimnija i koja se isključivo tiče ukrjainske dece, prenosi sajt psb.org. Portal, pozivajući se na podateke koje ima AP, takođe navodi da će istraga tek biti dublja.

Bivši američki ambasador za pitanja ratnih zličnija koji savetuje Ukrajinu o krivčnom gonjenju, Stiven Rap, rekao da je ovo pitanje dosta ozbiljno jer se ne dešava tokom vojnijh okršaja. 

"To nije nešto što se dešava na bojnom polju. Zbog toga je odgovornost mnogo veća", rekao je on, prenosi američki sajt pbs.org.

"Teško je utvrditi broj deportovane dece"

Kako je objasnio za ovaj portal, čak i tamo gde roditelji više nisu živi, deca mora da budu smeštena u domove u Ukrajni, a ne da budu poslata u Rusiju. Ovaj portal navodi da je veoma teško odrediti tačan broj ukrajinske dece deportovane u Rusiju — ukrajinski zvaničnici tvrde da ih je skoro 8.000. Rusija nije dala ukupan broj, ali zvaničnici redovno najavljuju dolazak ukrajinske siročadi ruskim vojnim avionima.

Ruske vlasti su u više navrata navodile da je preseljenje dece u Rusiju namenjeno njihovoj zaštiti od neprijateljstava. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje da Moskva oduzima i deportuje decu, navodi AP.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, kaže da ruski zvaničnici sprovode namernu kampanju depopulacije u okupiranim delovima Ukrajine i deportuju decu, kao i da je to šema navodne medicinske rehabilitacije a da je zapravo reč o programu usvajanja.

UN se takođe ovim povodom oglasio u septembru kada je navedeno da postoje"verodostojne optužne" da moskovske snage nasilno odvode ukrajinsku decu u Rusiju, pisao je tada France24.

AP/Bernat Armangue

 

Ruska ombudsmanka za prava deteta Marija Lavova-Belova lično je nadgledala premeštanje stotina siročadi iz ukrajinskih oblasti pod ruskom kontrolom radi usvajanja od strane ruskih porodica. Tvrdi je da je nekoj deci ponuđena prilika da se vrate u Ukrajinu, ali da nisu želela.

Regionalni savetnik UNICEF-a za zaštitu dece za Evropu i centralnu Aziju Aron Grinberg rekao je da, dok se ne utvrdi sudbina roditelja ili drugih bliskih rođaka deteta, smatra se da svako razdvojeno dete ima žive bliske rođake, a procenu toga treba da rade vlasti u zemlje u kojima se deca nalaze.

Za neke je pretnja da će Rusija deportovati decu donela neočekivani životni preokret. Tetjana Pavelko, medicinska sestra u dečjoj bolnici, brinula se da Rusi u oktobru, kada su se povlačili, povesti sa sobom i bebe. Pošto nije mogla da ima dece, ova 43-godišnjakinja požurila je da usvoji desetomesečnu devojčicu. Bebi je dala ime Kira po hrišćanskoj mučenici.

 

Komentari (0)

Evropa