Evropa

Zaharova: NATO provocira i demonstrira silu u Crnom moru

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2021

-

20:08

Zaharova: NATO provocira i demonstrira silu u Crnom moru
Zaharova: NATO provocira i demonstrira silu u Crnom moru - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Mornarička vežba "Si briz 2021" (Sea Breeze-Morski povetarac) u Crnom moru, provokativno je demonstriranje sile NATO snaga i ciljana destabilizacija situacije u blizini ruskih granica, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


"Vežbe su svakako provokacija i ''pokazivanje mišića''. Pozvano je više od 30 zemalja, dovedeni vojni brodovi, oko 5.000 vojnika. Dok istovremeno poručuje da je spremna na dijalog, Alijansa zapravo ciljano destabilizuje situaciju i povećava opasnost od oružanih incidenata", navela je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi TASS.

Ona smatra da se to radi namerno kako bi još jedan region na svetu pod rukovodstvom SAD postao nestabilan i počeo da predstavlja pretnju, a prema njenim rečima, nema sumnje da manevri na Crnom moru imaju jasan antiruski prizvuk.

Trenutno se u Crnom moru održava međunarodna pomorska vežba pod nazivom „Si Briz-2021“, u kojoj učestvuju zemlje NATO i Ukrajina.

Ova najveća pomorska vežba u poslednjih 20 godina trajaće do 10. jula, a prema SAD, u manevrima učestvuju 32 zemlje, 5.000 vojnika, 32 vojna broda i 40 aviona.

"Kretanje holandskog broda nastavak provokacija"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova smatra da je manevrisanje fregate holandske ratne mornarice "Evertsen" u Crnom moru predstavljalo nastavak namerne provokacije.

Ona je na današnjoj konferenciji za štampu rekla da NATO zapravo ciljano destabilizuje situaciju duž ruskih granica i povećava opasnost od oružanih incidenata i kao primer navela nedavne incidente sa britanskim razaračem i holandskom fregatom na Crnom moru, prenosi TASS.

Zaharova je naglasila da su, suprotno tvrdnjama holandske strane, ruski avioni tokom incidenta izveli letove strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

"Nema ni govora o bilo kakvom kršenju prava na slobodnu plividbu ili stvaranju opasne situacije", istakla je ruska zvaničnica.

profimedia

 

Fregata holandske ratne mornarice "Evertsen", koja se nalazila u neutralnim vodama, 24. juna je promenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu, a kako bi sprečili povredu ruske granice podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24, što je navelo brod da promeni kurs plovidbe.

Dan ranije prema ruskom ministarstvu odbrane britanski razarač "Defender" ušao je tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu, kada je ruski brod ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.

London je ubrzo nakon toga demantovao da je pucano na britansko plovilo i tvrdi da se nije nalazilo u ruskim teritorijalnim vodama. 

Preporuka za vas

Britanski šef diplomatije o incidentu u Crnom moru: Rusko objašnjenje predvidljivo netačno

Komentari (0)

Evropa