Evropa

RAT U UKRAJINI Timošenko: Rusi granatirali porodilište u Hersonu; u mraku više od milion i po stanovnika Odese

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2022

-

08:43

RAT U UKRAJINI Timošenko: Rusi granatirali porodilište u Hersonu; u mraku više od milion i po stanovnika Odese
RAT U UKRAJINI Timošenko: Rusi granatirali porodilište u Hersonu; u mraku više od milion i po stanovnika Odese - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 290 dana. Epicenar borbi je i dalje oko Bahmuta za koga ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je uništen grad. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi sukob mogao da preraste u rat između Alijanse i Rusije. I dok američki ministar odbrane upozorava je da Rusija širi i modernizuje svoj nuklearni arsenal, ruski predsednik otvoreno preti. "Ko napadne Rusiju nuklearnim oružjem, biće zbrisan sa lica zemlje", poručio je Putin.

Ključni događaji 

  • Timošenko: Ruske snage granatirale porodilište u Hersonu
  • Rogov: Ukrajinske snage gađale Energodar iz teškog naoružanja
  •  Hiljade korisnika u Odesi ostalo bez struje
  •  Konašenkov: Ruske snage napreduju ka Krasnom Limanu
  • Kijev: Rusija napala jug Ukrajine iranskim dronovima
  • Stoltenberga brine da bi rat u Ukrajini mogao da preraste u rat između Rusije i NATO
  • Američki ministar odbrane tvrdi da Rusija širi i modernizuje nuklearni arsenal
  • Rusija uvela carine od 35 odsto za robu iz "neprijateljskih zemalja"
  • Sunak obećao Kijevu isporuku PVO raketa kratkog dometa

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.27 Zelenski: U mraku više od milion i po stanovnika Odese

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je redovnom u video-obraćanju da je više od milion i po ljudi u južnom Odeskom regionu bez struje nakon napada ruskih bespilotnih letelica na elektroenergetski sistem.

20.30 Savet EU usvojio pomoć od 18 milijardi evra za Ukrajinu uprkoc blokadi Mađarske

Savet EU saopštio je je da je postigao dogovor o "zakonodavnom paketu koji će omogućiti EU da financijski pomogne Ukrajini toko 2023. s 18 milijardi evra". Predlog će naredne nedelje biti podnet Evropskom parlamentu "na moguće usvajanje".

Mađarska nije podržala paket pomoći na sastanku ambasadora. EU može dodliti sredstva samo uz podršku svih 27 zemalja Unije. Međutim, češki ministar finansija i predsednik Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja Zbinjek Stanjura rekao je da EU traži drugi mehanizam za početak dodele sredstava Ukrajini.

"Zakonodavstvo koje smo danas usvojili znači da Ukrajina može računati na redovitu finansijsku pomoć od EU tokom 2023.", rekao je Stanjura.

19.50  Vojska Ukrajine: Ukrajina pogodila rusku bazu u Zaporiškoj oblasti, ozlijeđeno 150 ruskih vojnika

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ukrajinske snage napale koncentraciju ruskih vojnika u privremeno okupiranom delu Zaporoške oblasti. Prema ukrajinkom štabu, do 150 ruskih vojnika je povređeno, a 50 vojnika je prebačeno u bolnicu u okupiranom Melitopolju.

Tokom dana su, tvrde, ukrajinske snage pogodile sedam ruskih kontrolnih tačaka, šest područja koncentracije ruskih trupa, kao i jedno područje koncentracije artiljerije i rusko skladište municije.

17.10 Timošenko: Ruske snage granatirale porodilište u Hersonu

Ruske snage granatirale su danas zdravstvenu ustanovu u Hersonu i pogodile porodilište bolnice, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko. Timošenko je napisao na Telegramu da je zgrada oštećena, a da medicinski radnici, pacijenti i deca nisu povređeni.  Timošenko je objavio i fotografiju sa mesta granatiranja, preneo je ukrajinski sajt prm.ua. Ruske snage granatirale su u petak Herson i pogodile stambenu zgradu.
 

 

16.30 Rumunska mornarica deaktivirala minu u Crnom moru u blizini Konstance

Rumunska mornarica izvršila je danas kontrolisanu eksploziju mine koja je dospela u blizinu rumunske obale Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rumunije.

Ministarstvo je navelo da je rumunsku mornaricu na minu upozorio turski teretni brod koji je locirao da mina pluta oko 4,6 kilometara severno od rumunske crnomorske luke Konstance. To je četvrta mina koju je deaktivirala rumunska vojska od marta, a otkako je počeo rat u Ukrajini, Turska, Rumunija, Bugarska i Ukrajina uništile su oko 40 mina u zapadnim vodama Crnog mora.

15.04 Australija uvela nove sankcije Irancima i Rusima

Australijska vlada uvela je nove sankcije protiv 13 pojedinaca i dva entiteta iz Irana i Rusije, navodi se na sajtu australijske ministarke spoljnih poslova Peni Vong.

Među njima su iranska policija za moral, iranska milicija Basidž i šest Iranaca, koji su učestvovali u nasilnim napadima na demonstrante tokom protesta nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru 16. septembra, ali i zbog, kako se ističe, "kontinuirane represije nad narodom Irana", prenose australijski mediji. Kako se navodi, sedam ruskih pojedinaca umešanih u pokušaj ubistva bivšeg lidera opozicije Alekseja Navaljnog takođe će biti pod sankcijama Kanbere.

14.25 Rogov: Ukrajinske snage gađale Energodar iz teškog naoružanja

Ukrajinske snage bezbednosti gađale su obalu Energodara iz teškog naoružanja, a ispaljeno je najmanje 15 granata, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne proruske administracije Zaporoške oblasti.

"Sada se obala Energodara gađa iz teškog naoružanja. Zabeleženo je najmanje 15 udara, granata kalibra 155. Pored toga, primećen je i teški dron", dodao je Rogov. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku teritorija Zaporoške nuklearke, koja se nalazi u Energodaru, nije pod vatrom.

14.00 Nemačka šalje Ukrajini 36.000 ćebadi koja su bila planirana za aukciju

Nemačka će Ukrajini poslati desetine hiljada polovnih ćebadi, koja više nisu potrebna nemačkoj vojsci, a prethodna namera je bila da budu prodata na aukciji, prenela je ukrajinska "Evropska pravda" pozivajući se na nemački "Velt am zontag". U tekstu se napominje se da će Ukrajini kao zimska pomoć biti poslato 36.400 vunenih ćebadi iz zaliha Bundesvera. Pokrivači su prvobitno predati državnom povereničkom društvu pod kontrolom Saveznog ministarstva finansija, Vebeg GmbH, kako bi bili prodati na aukciji. Markus Faber, poslanik Slobodne demokratske partije, kritikovao je nameru da se ćebad prodaju. "U Ukrajini je hladno. Umesto da preko Vebega prodajemo ćebad iz skladišta Bundesvera, trebalo bi da ih stavimo na raspolaganje Ukrajini", rekao je Faber.

12.40 Konašenkov: Ruske snage napreduju ka Krasnom Limanu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Igor Konašenkov izjavio je danas da ruske oružane snage nastavljaju da napreduju ka Krasnom Limanu. On je dodao da su uspeli da zaustave dva ukrajinska kontranapada, preneo je TASS.

Prema Konašenkovim rečima, do 60 ukrajinskih vojnika i plaćenika je likvidirano u borbama na tom mestu, a uništeno je borbeno vozilo pešadije, kao i dva oklopna transportera.

10.22 Hiljade korisnika u Odesi ostalo bez struje

Nakon što su ruske snage noćas dronovima napale energetske objekte u Odeskoj oblasti hiljade korisnika ostalo je bez struje, saopštila je ukrajinska Operativna komanda „Jug”. Za sada nema informacija o žrtvama, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.00 Kijev: Rusija napala jug Ukrajine iranskim dronovima

Komanda Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine saopštila je da je Rusija noćas napala jug Ukrajine iranskim dronovima kamikazama Šahed. Kako se navodi, uništeno je 10 od 15 dronova, prenosi Unian. Dronovi su oboreni iznad Hersonske, Nikolajevske i Odeske oblasti.

08.10 Rusija: Svi koji Ukrajinu snabdevaju oružjem suočiće se pravnim posledicama

Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim oružanim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posledicama, poručio je tokom sednice Saveta bezbednosti stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja. "Mi savesno registrujemo sve takve kriminalne radnje SAD i njihovih saveznika i oni će se zbog toga što rade suočiti sa konkretnim pravnim posledicama", rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

profimedia

 

08.05 IAEA izvršila 4. rotaciju svojih stručnjaka u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju UN (IAEA) izvršila je četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju agencije u petak. "U NE Zaporožje ove nedelje je stigao novi tim stručnjaka IAEA i zamenio one koji su bili tamo poslednjih nekoliko nedelja. To je četvrti tim IAEA u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani od pokretanja pomoći IAEA i uspostavljanja Misije podrške i pomoći Zaporožju (ISAMZ) 1. septembra", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

07.36 Belorusija će dozvoliti Ukrajini bez preduslova tranzit žita preko svoje teritorije

Belorusija je danas saopštila u Ujedinjenim nacijama da će dozvoliti, bez preduslova, tranzit žita iz Ukrajine preko njene teritorije za izvoz iz litvanskih luka, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Belorusija je u junu navela da će dozvoliti da ukrajinsko žito ide preko njene teritorije u luke Baltičkog mora, ako Belorusiji je bilo dozvoljeno da isporučuje svoju robu iz tih luka, međutim, Ukrajina se sa time nije složila, preneo je Rojters.

07.17 Putin: Nema govora o dodatnoj mobilizaciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nema govora o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, te da je moguća samo rotacija vojnika koji su već regrutovani u okviru delimične mobilizacije.

„Već sam rekao - u okviru delimične mobilizacije pozvano je 300.000. Od kojih je 150.000 u grupacijama, a od njih je samo polovina, odnosno nešto više od 77.000 u borbenim jedinicama“, podsetio je Putin. Dodao je da je preostala polovina mobilisanih na drugoj ili trećoj liniji, zapravo imaju ulogu teritorijalnih snaga, ili su na dodatnoj obuci, preneo je Sputnjik.

06.38 Zelenski: Ruske snage uništile grad Bahmut, ali kijevske odbijaju ruske napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage uništile Bahmut, grad koji se smatra epicentrom najnovijih borbi, preneo je Rojters.

"Situacija u ključnim oblastima Donbasa na istoku Ukrajine ostaje vrlo teška, ali kijevske snage odbijaju ruske napade i neprijatelju nanose značajne gubitke", poručio je Zelenski.

Britansko ministarstvo odbrane je u nedavnom izveštaju o ratu u Ukrajini označilo grad Bahmut kao strateški važan.

"Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug", naveli su prošle nedelje Britanci. Bahmut se nalazi u Donjeckoj oblasti i prema podacima iz 2021. godine imao je više od 70.000 stanovnika.

06.11 Američki ministar odbrane: Rusija širi i modernizuje nuklearni arsenal

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je danas da Rusija širi i modernizuje svoj nuklearni arsenal. Ostin je na ceremoniji imenovanja novog komandanta Strateške komande SAD, koja nadgleda nuklearni arsenal, naveo da Kremlj nastavlja "svoj okrutni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine", preneo je Rojters.

"Ceo svet video je kako se Putin angažuje u duboko neodgovornom zveckanju nuklearnim ’sabljama’", kazao je Ostin.

 

Komentari (0)

Evropa