Evropa

Potpredsednica Evropskog parlamenta optužena za korupciju negira krivicu

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

09:49

Potpredsednica Evropskog parlamenta optužena za korupciju negira krivicu
Potpredsednica Evropskog parlamenta optužena za korupciju negira krivicu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta, Grkinja Eva Kaili, koja je osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji u EP, negirala je da je primila novac od Katara, saopštio je danas jedan od njenih advokata u Grčkoj. 

"Ona se izjašnjava da je nevina, to mogu da vam kažem", rekao je za "Opn TV" (Open TV) Mihalis Dimitrakopulos, advokat koji zastupa Kaili u Grčkoj, preneo je Rojters.

Kako je rekao advokat, Kaili nema nikakve veze sa finansiranjem iz Katara i to je njen stav. Naveo je da Kaili "nije preduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu". 

Kaili je bila među četiri osobe koje su tokom vikenda uhapšene i protiv kojih je podignuta optužnica u Belgiji, zbog navoda da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke Evropskog parlamenta u korist Katara.

Grčka je juče zamrznula imovinu Kaili, a Evropski parlament ju je suspendovao sa dužnosti.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u petak u okviru istrage otvorene sredinom jula o navodnoj kriminalnoj organizaciji, infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju u korist Katara.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni "u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca".

Evropski parlament danas o smeni Kaili

Lideri političkih grupacija u Evropskom parlamentu jednoglasno su odlučili da Kaili treba da bude smenjena s mesta potpredsednice.

Predsednica parlamenta Roberta Mecola saopštila je da će parlament u punom sastavu tokom današnjeg dana odlučiti o smeni Kaili sa mesta potpredsednika ovog tela, ako bude postojala dvotrećinska većina za okončanje njenog mandata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa