Evropa

Finansijsko tužilaštvo izvršIlo pretres sedišta Makronove stranke, u toku istraga o finansiranju izbornih kampanja

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

20:17

Finansijsko tužilaštvo izvršIlo pretres sedišta Makronove stranke, u toku istraga o finansiranju izbornih kampanja
Emanuel Makron - Copyright Tanjug/AP/Christophe Archambault

veličina teksta

Aa Aa

 Istraga o mogućim neregularnostima u finansiranju kampanje Emanuela Makrona za predsedničke izbore 2017. i 2022. godine danas je ušla u novu fazu, jer je prvi put izvršen pretres sedišta Makronove stranke Preporod. 

Pretres je izvršen i u prostorijama udruženja za finansiranje političke obuke, kao i u sedištu američke konsultantske kompanije Mekenzi, koje su već bile pretraživane prošlog maja, saopšteno je danas iz Francuskog finansijskog tužilaštva (PNF).

Kako je preneo ''Liberasion'', iz stranke Preporod je, međutim, saopšteno da je pretres izvršen "samo u prostorijama tima predsedničke kampanje, ali ne i u glavnim stranačkim kancelarijama".

"​Normalno je da tužilaštvo slobodno i nezavisno istražuje da bi se rasvetlilo ovo pitanje", izjavio je portparol stranke Loik Sinjor.

Pretresi su sprovedeni na zahtev istražnog sudije uključenog u dve sudske istrage otvorene krajem oktobra zbog navodnog "neusklađenog vođenja računa Makronove kampanje, umanjivanja nekih obračunskih elemenata na računu kampanje i favoriziranja određenih firmi pružalaca usluga".

Korišćenje javnih sredstava u korist nekih firmi izazvalo je žestoke kontroverze, ali opozicija je posebno odreagovala i pozvala na istragu o mogućem favorizovanju američke konsultantske kompanije Mekenzi.

Krajem novembra je i ministar privrede Francuske Bruno Le Mer prepoznao "zloupotrebe" u vladi zarad korišćenja usluga te američke konsultantske kuće, navodi ''Liberasion''.
U nedavno objavljenom izveštaju francuskog Senata navodi se da kompanija Mekenzi nije plaćala korporativne poreze u Francuskoj između 2011. i 2020. godine. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa