Evropa

Spor koji traje od raspada SSSR: Moldavija razmatra da preimenuje moldavski u rumunski jezik

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2022

-

15:22

Spor koji traje od raspada SSSR: Moldavija razmatra da preimenuje moldavski u rumunski jezik
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik parlamenta Moldavije Igor Grosu iz vladajuće Partije akcije i solidarnosti (PDS) izjavio je da Moldavija razmatra zamenu fraze "moldavski jezik" izrazom "rumunski jezik" u Ustavu.

"Rumunski jezik će zameniti sintagmu moldavski jezik u zakonodavstvu, u Ustavu do proleća 2023. Nećemo imati vremena da to uradimo pre kraja godine. Takav događaj treba da se odigra u istorijski značajnom kontekstu“, rekao je Grosu za TV kanal "Moldavija-1", prenose RIA novosti.

Spor oko naziva državnog jezika u Moldaviji traje još od raspada Sovjetskoj Saveza 1991. godine , kada je nastala ova postsovjetska država. 

Ustavni sud Moldavije je 2013. godine odlučio da je državni jezik u republici rumunski.  Istovremeno, u Ustavu stoji da je državni jezik moldavski.

Parlament ranije nije uspeo da izmeni Ustav u kojem se navodi da je državni jezik moldavski. Prozapadni političari u Moldaviji smatraju moldavski jezik nasleđem sovjetskog perioda koje treba odstraniti, a među njima su i predsednica Moldavije Maja Sandu i njena vladajuća stranka  PDS.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa