Fokus

Ruske pretnje i energetske igre: Kako je Moldavija postala kolateralna žrtva rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2022

-

22:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Retko viđeni protesti u Kini, a što je još ređe, i pored stroge kontrole kineskih vlasti, video snimci o njima obilaze svet. Razlog je nulta kovid politika države, zbog koje su pojedini građani i nastradali. Sada se najavljuje popuštanje mera. Čak je i predsednik Si Đinping u razgovoru s predsednikom Evropskog saveta priznao da su demonstranti isfrustrirani posle tri godine kovida. O protestima u Kini i njihovim dometima za Euronews Svet je govorila Zorana Baković, dopisnica slovenačkog "Dela" za Aziju.

I ove nedelje nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage do sada izgubile između 10 i 13.000 vojnika. Ruske trupe se povlače sa istočne obale Dnjepra. Na meti ruskih granata ponovo su bila energetska postrojenja u Zaporožju. NATO Kijevu obećava bezuslovnu vojnu pomoć, a prvi čovek Bele kuće poručuje da još ne planira da razgovara s ruskim predsednikom.

Dok traje sukob u Ukrajini, neretko se pažnja skrene na Moldaviju. Sve više je vesti da delovi zemlje ostaju bez struje, obično kada Rusija gađa ukrajinsku infrastrukturu. Nedavno je ruski Gasprom zapretio pa povukao pretnju da će smanjiti snabdevanje Moldavije gasom, optužujući Ukrajinu da zadržava isporuke za Moldaviju koje idu preko njene teritorije. Više o tome za Euronews Svet govori istoričar i političar iz Moldavije Oktavijan Ciku.

U emisiji Euronews Svet u videu na vrhu teksta pogledajte više i o odluci Evropske komisije da  se Mađarskoj uskrati 7,5 milijardi evra evropskog novca, jer nije sprovela neophodne reforme, ali i razgovor s novinarom DW Srećkom Matićem o ugovoru Katara i Nemačke o snabdevanju tečnim prirodnim gasom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet