Politika

NATO zvaničnik za Euronews Srbija: Zabrinuti smo zbog situacije na severu Kosova, tražimo suzdržanost obeju strana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2022

-

20:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Zabrinuti smo zbog situacije na severu Kosova, to je, uzgred, jedan od razloga zašto sam ovde. Imamo mnogo konsultacija sa institucijama EU, a generalni sekretar (Jens Stoltenberg)  je u ponedeljak razgovarao sa predsednikom Aleksandarom Vučićem i sa Kurtijem", rekao je Kolomina.

Kako je dodao, od obe strane se traži suzdržanost, a u isto vreme se svakodnevno vrše i konsultacije sa Evropskom unijom.

"Naravno, KFOR je spreman da poveća nivo svoje aktivnosti i prisustva, ukoliko to bude potrebno. Mi smo treći u lancu reagovanja u svakoj krizi, ali imamo mandat propisan Rezolucijom 1244, a to je da pružamo sigurno i bezbedno okruženje", istakao je Kolomina.

"Konsultujemo se sa Euleksom kako bismo iznašli bolji način za suočavanje sa trenutnom krizom, ali verujemo da je u ovom trenutku potrebno da se obe strane vrate dijalogu, pregovorima i razgovorima u okviru dijaloga pod okriljem EU", naglasio je on. 

Činjenicu da su se Srbi povukli iz institucija na Kosovu, Kolomina je nazvao "zabrinjavajućom", i naglasio da je ovo prvi takav slučaj, naročito kad je u pitanju policija.

"Euleks već povećava svoje prisustvo na severu Kosova. Cilj je da se ovaj deo Kosova održi što je moguće mirnijim. Ali, verujemo da je potrebno tražiti rešenje na severu Kosova kroz dijalog i konstruktivne stavove", zaključio je Kolomina.

Do posete Kolomine dolazi pet dana nakon što su predstavnici Srba napustili kosovske institucije, uključujući i parlament i Vladu.

Tako su se odazvali pozivima Srpske lste da stupe u bojkot zvaničnih institucija kako bi pokazali neslaganje sa odlukom kosovske vlade da u tri faze sprovede odluku o preregistraciji vozila čije su odlaganje tražili i EU i SAD i međunarodni zvaničnici..

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija