Politika

EURACTIV objavio detalje novog francusko-nemačkog predloga za Kosovo u devet tačaka

Komentari

Autor: Euroactiv

09/11/2022

-

14:49

EURACTIV objavio detalje novog francusko-nemačkog predloga za Kosovo u devet tačaka
Kosovska Mitrovica - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sajt EURACTIV objavio je danas tekst u kome otkriva sadržaj francusko-nemačkog predloga za novi okvir dijaloga između Kosova i Srbije. Euraktiv, koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, objavio je da se u predlogu se predviđa normalizaciju odnosa dve strane, "nepovredivost sada i u budućnosti granice između njih" i punu obavezanost na "uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta".

Euraktiv prenosi devet članova predloga, među kojima i onaj koja predviđa da će "Kosovo i Srbija razmeniti stalne misije" koje će biti uspostavljene u sedištima obe vlade. Euraktiv ocenjuje da se predlog fokusira na normalizaciju odnosa iz perspektive zajedničke budućnosti u EU, pre nego na, kako navodi taj briselski portal, priznavanje i čvrste rokove, kao i da je "najkritičniji element razmena stalnih misija, sličnih ambasadama, ali na nižem nivou".

Član 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2.

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3.

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.

Član 4.

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

Član 5.

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Član 6.

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7.

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, iu drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8.

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9.

Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

Dačić: Ovakav predlog nije prihvatljiv

Podsetimo, od septembra kruže glasine da su nedavno imenovani izaslanici za region iz Pariza i Berlina izradili novi okvir, što ukazuje na novu volju da se uhvate u koštac sa jednim od ključnih pitanja u regionu. Zvaničnici u Beogradu i Prištini potvrdili su postojanje nemačko-francuskog predloga za sporazum o konačnom statusu Kosova, ali se nisu složili oko toga šta dokument zapravo kaže.

Srbija bi prema tom planu, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije, u zamenu za brže evropske integracije. Sa druge strane, mediji na Kosovu pisali su da predlog za sad ne predviđa da Srbija prizna Kosovo, ali da predviđa da njegovu nezavisnost prizna preostalih pet članica EU koje to nisu uradile.

Iako ovaj plan već neko vreme kruži u javnosti, u posebnom fokusu našao se proteklih dana, presvashodno nakon što je u Berlinu održan sastanak u okviru Berlinskog procesa na kom su učestvovali i nemački kancelar Olaf Šolc, zvaničnici EU, kao i lideri regiona Zapadnog Balkana, a na kom je pitanje Kosova bilo možda i najvažnija tema. Odjeknula je izjava predsednice EK Ursule fon der Lajen koja je rekla da francusko-nemački predlog postaje deo dijaloga, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da se nada odgovoru Beograda i Prištine koji će biti iskorak.

Za Srbiju je, međutim, ovakav predlog nije prihvatljiv jer se u njemu polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar, rekao je ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Predlog je, kako je istakao, razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Tu se polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar, ali mi to ne prihvatamo. Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova. Zaključak sa sednice saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv i svi smo glasali 'za'. Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi - da je Kosovo nezavisna država, za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija