Politika

Euleks rasporedio rezervnu policijsku jedinicu na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

15:21

Euleks rasporedio rezervnu policijsku jedinicu na Kosovu
Euleks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Euleks je saopštio da je na Kosovu i Metohiji privremeno raspoređena Rezervna specijalizovana policijska jedinica (RSPJ) u kojoj su 23 pripadnika italijanskih karabinijera i pripadnici Evropskih žandarmerijskih snaga, kako bi ojačala kapacitete već postojeće Specijalizovane policijske jedinice (SPJ).

U saopštenju objavljenom na sajtu Euleksa se navodi da je RSPJ raspoređena u utorak kao odgovor na potrebu te misije da ima dodatne snage na terenu i "pruži bolju podršku kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude potrebno".

Kako je objašnjeno, redovna SPJ sastoji se od 105 poljskih policajaca, stacionirana je u Kosovskoj Mitrovici i druga je instanca za bezbednosni odgovor na KiM, kao deo troslojnog mehanizma za bezbednosni odgovor.

U saopštenju se podseća da je kosovska policija prva instanca za bezbednosni odgovor, Euleks druga, a NATO/Kfor treća.

Euleks je u saopštenju dostavljenom Tanjugu 7. novembra naveo da misija u slučaju potrebe može da rasporedi i dodatnu, rezervnu policijsku jedinicu kako bi ojačala svoje snage i operativni kapacitet na terenu.

"Ostajemo na oprezu i pažljivomo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica" u pokrajini, naveo je tada Euleks.

Euleks je, takođe, saopštio da je SPJ, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, "dodatno intenzivirala svoje izviđačke patrole na severu Kosova kako bi poboljšala uvid u situaciju".

Ovo je drugi put da se RSPJ raspoređuje na KiM, nakon što je u martu ove godine Euleks privremeno ojačao svoju SPJ Rezervnom jedinicom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske, koji su napustili pokrajinu 18. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija