Politika

Jevtić za Euronews Srbija: Ako Priština nastavi s nasiljem iz institucija bi trebalo da izađu i Srbi južno od Ibra

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

08/11/2022

-

22:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Trenutna situacija na Kosovu je gora u odnosu na period kada su Srbi najavili izlazak iz kosovskih insitucija, a sve to je rezultat neodgovorne politike vlade Kosova, ocenio je u razgovoru za Euronews Srbija Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste. On dodaje da bi, ukoliko ne dođe do promene stava Prištine i nastavi se institucionalno nasilje nad Srbima, i oni južno od Ibra trebalo da izađu iz prištinskih institucija.

Govoreći o uslovima pod kojima bi se Srbi vratili u prištinske institucije, Jevtić ponavlja da Srbi ne žele da budu u njima samo radi navodne multietičnosti, i da žele da razgovaraju o prevazilaženju postojeće situacije ukoliko aktuelna vlada povuče određene odluke.  

“Odgovor na pitanje da li će se i kada će se, i kad bi se Srbi hipotetički vratili pre svega na severu Kosova i Metohije u institucije, je dat - onog trenutka kada se promeni odluka, i odloži ta odluka oko preregistracije automobila, i kada se konkretno krene u formiranje ZSO”, navodi Jevtić. 

Osvrćući se na najavu Aljbina Kurtija da se sporne odluke neće menjati, Jevtić navodi da je tim svojim stavom još jednom pokazao svu svoju tvrdoglavost i insistiranje na pogrešnoj politici. To, dodaje, pokazuje, da i on sam nije spreman ni za kakve kompromise.  

Velika odgovornost međunarodne zajednice

Sagovornik Euronews Srbija je komentarisao i izjavu kosovskog premijera da ne postoji pritisak međunarodne zajednice i pored zvaničnih izjava predstavnika SAD i EU da bi Srbi trebalo da se vrate u institucije, a vlada Kosova da odloži preregistraciju za deset meseci, kao i da započne formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, rekavši da međunarodna zajednica ima veliku odgovornost. 

“Kada Kurti to kaže, a međunarodna zajednica na to ćuti, to je znak odobravanja. U razgovorima koje smo moje kolege i ja imali upravo sa predstavnicima međunarodne zajednice nismo stekli takav utisak, jer smo od njih dobili uveravanja da će doći i do odlaganja odluke o preregistraciji, da će se konkretno krenuti u određene procese koji konkretno podrazumevaju formiranje ZSO i da su imali uveravanja od strane predsednika vlade u Prištini. Međutim, do svega toga nije došlo. To je samo potvrda činjenice koju govorim, a to je da Kurti ne samo da ima neiskren i neodgovoran odnos prema srpskom narodu i sprskim političkim predstavnicima, već je taj nekorektan i neodgovoran odnos i prema predstavnicima međunarodne zajednice. Onda se tu postavlja glavno pitanje da li će međunarodna zajednica iskoristiti svoje mehanizme i sprečiti da upravo takvim delovanjem gospodin Kurti dodatno pogorša ionako već tešku situaciju na prostoru KiM”, navodi Jevtić. 

Euronews/Printscreen

 

 

Na pitanje ima li međunarodna zajednica mehanizme za tako nešto, odgovara potvrdno. 

"Ako su oni ti koji su pomogli da Kosovo dođe u određeni status koji danas ima, i dalje pomažu tom procesu, i ako su oni kroz jedan takav proces koristili određene mehanizme, ja verujem i siguran sam da i te kako imaju mehanizme da zaustave svako delovanje bilo koga, koje bi doprinelo ili učinilo da mi zaista nakon i ove trenutne krize koje danas imamo, tu krizu produbljujemo iz dana u dan”, kaže Jevtić. 

On ponavlja da Kurti "nije čovek rešenja, nego čovek problema, koji u svakoj prilici traži način da stvori dodatne probleme što je jako opasno”. 

“Svako ko kaže i želi da kaže da je problem koji danas imamo proizveo Beograd ili Aleksandar Vučić to nije tačno, i to mogu odgovorno da tvrdim, jer smo mi unazad neko vreme upozoravali da možemo doći u ovakvu situaciju”, podseća. 

Dodatno pogoršana i situacija južno od Ibra

On konstatuje da će reakcija građana na to što nema srpskih policajaca nakon što su istupili iz kosovske policije biti nepoverenje.  

“Kfor i Euleks svakako su misije koje trebaju sada u ovoj situaciji da preuzmu odgovornost i da se, u kapacitetu koji imaju staraju oko javne bezbednosti dok se ne prevaziđe čitava ova situacija”, navodi Jevtić. 

On ističe da je i južno od Ibra situacija kada je u pitanju bezbednost srpskih građana teška, a da je poslednjim odlukama i delovanjem dodatno pogoršana i da se “Srbi južno do Ibra već duže vreme nalaze pod institucionalnim nasiljem Prištine”.  

Na pitanje da li smatra da bi i Srbi južno od Ibra trebalo da napuste kosovske institucije, odgovara potvrdno.

“To jeste moj stav, to jeste stav mojih kolega. Lično sam ja i pismenim putem obavestio i predsednika Srpske liste gospodina Rakića da smatram da i politički predstavnici Srba, da i Srbi generalno južno od Ibra treba da napuste institucij, i to i jeste pitanje i dalje aktuelno i otvoreno. Ukoliko se situacija ne promeni, ukoliko ne dođe do promene kursa i odnosa zvanične Prištine i ne prestane se sa institucionalnim nasiljem nad Srbima, ja sam gotovo siguran da će i Srbi južno od Ibra takođe doneti istu odluku”, navodi Jevtić. 

"Kurtijev izgovor za nesposobnost"

Kurtijevu izjavu da su kosovski Srbi doneli odluke pod uticajem Beograda i da se radi o nastojanju Beograda da izbegne prihvatanje francusko-nemačkog predloga, Jevtić naziva izgovorom za nesposobnost da se odgovori na neke druge probleme koji na Kosovu postoje. 

“U susret predstojećoj zimi, potencijalnoj energetskoj krizi, u susret drugim ekonomskim izazovima, on traži izgovore u drugima. Dakle, ja odgovorno tvrdim, znam, bio sam na tim sastancima, da je predsednik Vučić u nekoliko navrata tražio od nas da ne donosimo takvu odluku, čak i sada poslednji put je opet rekao 'hajde razmislite, nemojte odmah da izađete iz institucija, sačekajte malo, dajmo šansu kompromisima'. Međutim, moje kolege sa severa, svi mi smo bili stava da smo prosto puno puta već pokušali na taj način, i davali šansu, pružili smo ruku saradnje, a sada smo saterani, ovim poslednjim delovanjem i odlukama, uza zid, i nismo imali izbora. Odgovorno tvrdim da predsednik Vučić nije taj koji je rekao Srbima da ovo urade, već je on kao pravi predsednik i državnik stao iza odluke Srba”, naveo je Jevtić. 

Euronews/Printscreen

 

 

Na pitanje da li strahuje od nastavka sprovođenja odluke o preregistraciji i da li ona može dovesti do novog 17. marta, Jevtić navodi da želi da veruje da nikada više nećemo videti takve scene. 

“Mislim da bi to bio zaista poraz ne samo aktuelne vlade, već pre svega poraz međunarodne zajednice. Jer, ukoliko se dozvoli bilo kakvo nasilje nad srpskim stanovništvom, odgovornost je upravo na Kforu i Euleksu. Bojim se da će insistiranje na tome da se odluka vlade sprovede 21. novembra, da se Srbima uručuju novčane kazne, proizvesti probleme koji mogu biti veći od ovih problema koje danas tako velike imamo, posebno na prostoru severa KiM. Zato odgovornost imaju i Brisel i Vašington da upravo tako nešto spreče svojim mehanizmima koje, ja verujem, predstavnici međunarodne zajednice imaju. Ako smo danas ovakvom politikom Kurtija vraćeni unazad deset godina, nakon 21. novembra možemo da se vratimo dve decenije unazad, što bi bio veliki poraz za sve procese i sva žrtvovanja koja smo do sada imali”, ističe Jevtić.

Odgovarajući na pitanje gde vidi rešenje, Jevtić ponavlja – u dijalogu. 

“Rešenje je u kompromisima, rešenje je u tome da međunarodna zajednica ne ćuti više na ovakve stvari, već da konkretno uradi nešto. To da li će vlada pasti ili ne, to sada možda i nije pitanje za nas, to nas previše ne interesuje, jer rešenje može i danas da se nađe ukoliko neko u Vašingtonu i Briselu vrlo jasno kaže stop, dosta gospodine Kurti, više ne može ovako. Dosta smo vas slušali, dosta ste nas lagali, dosta ste donosili nepromišljene odluke, ovo je trenutak u kome vi morate da sednete za sto i nađete kompromisno rešenje”, navodi sagovornik Euronews Srbija. 

Komentari (0)

Srbija