Politika

Stejt department: Smanjiti tenzije i započeti razgovor o Zajednici srpskih opština

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

16:49

Stejt department: Smanjiti tenzije i započeti razgovor o Zajednici srpskih opština
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

 Američki Stejt department pozvao je danas Beograd i Prištinu da preduzmu korake za smanjenje tenzija i obezbede mir i stabilnost, i ukazao na neophodnost sprovođenja potpisanih sporazuma, uz napomenu da to uključuje započinjanje razgovora za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Albanijan post da povlačenje Srba iz prištinskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal za dalju eskalaciju tenzija na terenu.

Portparol, kojeg albanski medij ne imenuje, upozorio je da su životi ljudi u opasnosti zbog retorike koja trenutno vlada usled situacije na severu KiM.

"Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i pripadnike međunarodnih mirovnih snaga na terenu", naveo je on.

Naglasio je i da su SAD saglasne sa Evropskom unijom da su nedavni događaji zabrinjavajući i da dovode u opasnost važan napredak koji je do sada postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

"Kosovo i Srbija moraju da sprovedu sporazume koje su potpisali u procesu dijaloga, uključujući i početak razgovora za uspostavljanje Zajednice sprskih opština", poručio je portparol Stejt departmenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija