Evropa

Berlin: Nemačka je zabrinuta zbog eskalacije situacije na Kosovu, pozivamo obe strane na kompromisno rešenje

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

14:58

Berlin: Nemačka je zabrinuta zbog eskalacije situacije na Kosovu, pozivamo obe strane na kompromisno rešenje
Berlin: Nemačka je zabrinuta zbog eskalacije situacije na Kosovu, pozivamo obe strane na kompromisno rešenje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je zabrinuta zbog eskalacije situacije na Kosovu i poziva obe strane da pronađu kompromisno rešenje, istakla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andrea Sase.

"Mogu reći da eskalaciju odnosa Kosova i Srbije, a o tome je reč, pratimo sa velikom zabrinutošću. Videli ste možda da se o tome jasno izjasnio visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj u ime svih članica. Podržavamo te napore koje je izneo Borelj u vezi deeskalacije stanja između Srbije i Kosova. Takođe podržavamo svom snagom i napore specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka", rekla je Sase na konferenciji za medije.

Ona je podsetila da je zvaničan Berlin u više navrata rekao da je neophodno da se u odnosima Kosova i Srbije mora prestati sa gledanjem u ambis rokova koji ističu.

"O takvom roku je sada reč. Radi se o tome da sada mora da se postigne kompromis. Naš hital apel za obe stranke u konfliktu je da se uzdrže od dalje eskalacije i da se situacija reši direktnim razgovorima o ovom konfliktu", kazala je Sase.

Portparolka nemačke vlade Kristijane Hofman ukazala je da je i na Samitu Berlinskog procesa, a to je na kraju rekao i kancelar Olaf Šolc, naglašeno da je neophodno da dođe do sporazuma i da se na tome mora raditi, uz veliko strpljenje i punom snagom.

Zajedno sa Francuskom i drugim evropskim partnerima, Nemačka će nastojati da se održe razgovori i da se postigne napredak, rekla je Hofman.

Na konstataciju novinara da je nemačka vlada apelovala da se odluka o registarskim tablicama za sada ne primenjuje i pitanje da li postoje razgovori sa Prištinom kako bi to prihvatili, Hofman je kazala da je trenutno fokus na razgovorima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa