Politika

Haradinaj napustio sastanak sa Kurtijem: "Držao je predavanje, neprihvatljivo da Kosovo prekida odnose sa SAD"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2022

-

09:37

Haradinaj napustio sastanak sa Kurtijem: "Držao je predavanje, neprihvatljivo da Kosovo prekida odnose sa SAD"
Haradinaj napustio sastanak sa Kurtijem: "Držao je predavanje, neprihvatljivo da Kosovo prekida odnose sa SAD" - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa predstavnicima tri najveće opozicione partije, ali je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj taj sastanak napustio, javlja reporterka Euronews Srbija.

Sastanak je počeo nešto posle osam časova, a njemu su uz Kurtija prisustvovali Ljudmir Abdidžiku, Memlji Krasnići i Ramuš Haradinaj, a tema je nanjnovija situacija na severu Kosova.

Samo posle dvadesetak minuta, sastanak je napustio predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, rekavši kratko okupljenim novinarima da je Kurti na sastanku "držao predavanje". 

"Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da napustim sastanak jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto ne želi da ispuni njihov zahtev. Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Krasnići: Kurti ne zna kojim putem ide

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjavio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem "da Kurti ne zna kojim putem ide povodom nedavnih dešavanja na severu Kosova", prenosi Periskopi.

"Danas, izlazeći sa ovog sastanka, nisam baš siguran da premijer i Vlada znaju na koji način idu da sačuvaju integritet Kosova", rekao je Krasnići.

Krasnići je rekao da će Vlada imati podršku Demokratske partije Kosova za vršenje suvereniteta u četiri severne opštine.

"Izneo sam  stav DPK da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije koje čuvaju državljanstvo i suverenitet u svakom centimetru Kosova. Vlada mora da preduzme odgovarajuće akcije i za to će imati podršku DPK. Za akcije koje čuvaju sve rezultate i uspehe postignute u svim godinama posle nezavisnosti i koje su rezultirale integracijom Srba u sve institucije. Ne mogu sa sigurnošću da kažem šta Vlada danas treba da uradi da dođe do normalnosti. Danas imamo novu situaciju koja se mogla izbeći, nezrelost i nedostatak koordinacije sa saveznicima doneli su zamah koji se mogao izbeći", rekao je Krasnići.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija