Politika

Kurti: Izbori samo u opštinama na severu Kosova, institucije nastavile da rade normalno

Komentari

Autor: Kosovo online

07/11/2022

-

16:00

Kurti: Izbori samo u opštinama na severu Kosova, institucije nastavile da rade normalno
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će izbora biti samo u četiri opštine na severu Kosova u kojima su gradonačelnici podneli ostavke, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je na konferenciji za medije rekao "da su prošle godine održani lokalni i republički izbori i da žali što će na izbore izaći opštine u kojima su predsednici liste Srpske podneli ostavke".

"Prošle godine su održani i državni i lokalni izbori. Ove godine izbori su održani iu Pokretu Samoopredeljenje. Izbori su gotovi. Nema više izbora", rekao je Kurti.

Dodao je da mu je žao što će sada morati da se održavaju izbori u opštinama na severu Kosova u kojima su gradonačelnici podneli ostavke.

"Oni su mogli da nastave svoj mandat, ali ove ostavke jasno vode do izbora u tim opštinama", dodao je Kurti.

Na pitanje novinara da li to što nije slušao savete Sjedinjenih Američkih Država i EU znači da su odnosi sa njima poremećeni, Kurti je rekao da nijedna akcija Vlade koju vodi nije iznenadila Ameriku ili EU, prenosi Ljajmi.

"Nijedna naša akcija nije iznenadila nijednog američkog ili evropskog zvaničnika, u stalnom smo kontaktu s njima. Imamo SAD kao prijatelje i partnere, tako da prijatelji i partneri ne pišu ona saopštenja koja ste citirali. Nema takvog izveštaja, naravno, to je uvreda i za SAD koje su demokratska država. Naše partnerstvo sa njima, naš savez sa njima je savez zasnovan na vrednostima i ciljevima sa zajedničkim interesima. Jednom smo odložili odluku, za mesec dana i dogovorili smo se da je to poslednje odlaganje", rekao je Kurti.

On je dodao da se dva puta nedeljno sastaje sa američkim i ambasadorima zemalja EU.

"Institucije nastavile normalno da rade"

Aljbin Kurti je izjavio da, uprkos nedavnim dešavanjima na severu, kosovske institucije nastavile normalno da rade.

On je na konferenciji za novinare rekao i da institucije nastavljaju sa zamenom nelegalnih registarskih tablica u RKS.

Kako je rekao, do sada je zbog registarskih tablica, uručeno 856 opomena, a "Beograd preti Srbima sa Kosova paljenjem automobila".

Kurti kaže da Srbija nastavlja veze sa Rusijom i Kinom, dok se protivi francusko-nemačkom predlogu.

"Ne radi se o registarskim tablicama ili o Nenadu Đuriću, već je u pitanju odbijanje francusko-nemačkog plana. Ovo odbijanje sada moraju da kamufliraju korišćenjem pripadnika ilegalnih struktura. Vučićeve pretnje i nastojanja da destabilizuje situaciju u našoj zemlji su se intenzivirali, a te pretnje su praktično usmerene ka građanima naše zemlje izazivanjem straha i panike", rekao je Kurti

Prema Kurtijevim rečima, Srbija je ta koja sabotira dijalog i postizanje konačnog sporazuma.

Komentari (0)

Srbija