Fokus

Niz vrednih umetnina na udaru: Gde je granica između aktivizma za zaštitu životne sredine i vandalizma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2022

-

20:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Proteklih meseci talas radikalnih protesta odigrao se širom Britanije, ali i Evrope - izvodili su ih ekološki aktivisti, borci protiv ekspoatacije fosilnih goriva i to tako što su lepljenjem za pojedina umetnička dela ili pokušajem da ih unište skretali pažnju na sebe i svoje ciljeve. Na udaru su se našla čuvena umetnička dela poput Van Gogovih "Suncokreta", Moneovih "Plastova sena" i Vermerove "Devojke sa bisernom minđušom".

Gde je granica između aktivizma i vandalizma, šta možemo da očekujemo u narednom periodu kada je reč o borbi za zaštitu životne sredine i postoji li alternativa građanskoj neposlušnosti kada je reč o ekološkim pokretima, bila je tema emisije Euronews Centar voditelja i autora Nemanje Milutinovića.

Njegovi gosti bili su dr Darko Nadić, profesor političke i socijalne ekologije na Fakultetu političkih nauka i dr Balša Lubarda, gostujući predavač/istraživač Berkli univerziteta za društvena pitanja, koji su se osvrnuli na dosadašnje delovanje "Just Stop Oil" pokreta.

Oni su govorili o mogućnostima da se takva vrsta pokreta javi na našim prostorima, analizirali taktike dosadašnjih eko-aktivista i razgovarali o predstojećoj Konferenciji o klimatskim promenama (COP27) Ujedinjenih nacija, koja se ove godine održava u Egiptu. 

Takođe, u emisiji je arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, demonstrirao način da ekološki aktivizam ide ruku pod ruku sa umetničkim stvaralaštvom.

Emisiju u celosti možete pogledati u priloženom videu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet