Aktuelno iz kulture

"Devojka sa bisernom minđušom" nova žrtva boraca za životnu sredinu: Aktivista se čelom zalepio za čuvenu sliku

Komentari

Autor: nltimes.nl

27/10/2022

-

16:07

"Devojka sa bisernom minđušom" nova žrtva boraca za životnu sredinu: Aktivista se čelom zalepio za čuvenu sliku
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Posle Van Gogovih "Suncokreta" i Moneovog "Plasta sena", na meti ekoloških aktivista našla se Vermerova "Devojka sa bisernom minđušom".

Pripadnici pokreta "Just Stop Oil", koji već mesecima privlače pažnju na svoje ciljeve diverzijama u umetničkim galerijama širom Evrope, upali su u "Maurichejs" muzej u Hagu i zalepili se čelom i šakama za čuveni portret. 

Jedan od njih je zatim prosuo po slici konzervu seckanog paradajza.

Prema prvim saopštenjima Muzeja koje je preneo tamošnji javni servis NOS, umetničko delo nije oštećeno, jer je bilo zaštićeno tankim staklom.

Holandska policija saopštila je da su u muzeju uhapšene tri osobe, ali više detalja još nije poznato, piše NLTimes.

 

 

Remek-delo Zlatnog doba Holandije, "Devojka sa bisernom minđušom" važi za jedno od najvažnijih dela u Evropi 17. veka. Izmaštana biografija devojke koja je inspirisala čuvenog slikara bila je tema istoimene knjige Trejsi Ševalje, koja je i ekranizovana.

Restoratori "Devojke sa bisernom minđušom" su 2020. godine otkrili da je devojka prvobitno imala naslikane trepavice i tamno zelenu zavesu u pozadini. Takođe su primetili da biser nije minđuša jer nema kopču sa uhom, već da predstavlja samo iluziju. Najveća misterija - ko je devojka sa slike - ni do danas nije otkrivena. 

Podsećamo, pripadnici pokreta "Just Stop Oil" već su se lepili za slike Horacija Mekuloha, Vinsenta Van Goga i Dž. M. V. Tarnera u Glazgovu, Londonu i Mančesteru.

"Žrtva" je bila i skulptura futurističkog umetnika Umberta Bočonija u Muzeju Novečento u Milanu, koju je za svoj performans odabrala grupa "Ultima Generazione", odnosno "Poslednja generacija".

Wikimedia

 

Nedavno su, s ciljem da se pažnja javnosti skrene na klimatsku krizu, dve aktivistkinje polile supom od paradajza čuvene Van Gogove "Suncokrete", a dvoje pripadnika istog pokreta je u Nemačkoj bacilo krompir-pire na Moneove "Plastove sena".

"Just Stop Oil" osnovani su u aprilu 2022. ali su svoje performanse aktivnije počeli da izvode nakon požara u Velikoj Britaniji tokom leta, za koje se smatra da su izbili zbog zbog rekordno visokih temperatura zabeleženih na Ostrvu. 

Aktivisti već mesecima blokiraju saobraćaj na putevima zahtevajući od vlasti da prekinu upotrebu nafte i gasa, a ovog meseca planiraju da se svakog dana u 11 sati okupljaju u Dauning stritu i ponavljaju svoje zahteve. 

Na njihovom sajtu stoji da je njihov cilj okončavanje upotrebe i proizvodnje fosilnih goriva.

"Dozvoljavanje eksploatacije novih resursa nafte i gasa u Velikoj Britaniji je opscena i genocidna politika koja će pobiti našu decu i čovečanstvo osuditi na propast. To jednostavno mora da prestane. Ako nastavimo ovim putem, to će uništiti porodice i zajednice. Suočićemo se sa glađu i ubijanjem milijardi siromašnih i izdaćemo našu decu i njihovu budućnost", stoji na sajtu ovog pokreta.

Komentari (0)

Kultura