Aktuelno iz kulture

Ekološki aktivisti planirali supom da poliju slike Gogena i Van Goga - radnici muzeja "Orse" uspeli da ih zaštite

Komentari

Autor: Le Parisien

01/11/2022

-

14:59

Ekološki aktivisti planirali supom da poliju slike Gogena i Van Goga - radnici muzeja "Orse" uspeli da ih zaštite
Muzej Orsej - Copyright AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Orse u Parizu saopštio je da su aktivisti grupe "Just Stop Oil" pokušali da bace "tečnu supstancu" na jednu od njihovih slika prošlog četvrtka, ali ih je obezbeđenje na vreme zaustavilo.

Osoblje muzeja na vreme je primetilo da jedna devojka sa sebe skida džemper ispod kog je nosila "Just Stop Oil" majicu i da se približava čuvenom autoportretu Van Goga iz 1889. godine. Radnik obezbeđenja zato joj je brzo prišao, što je devojku navelo da požuri ka drugoj slici, umetnika Pola Gogena, planirajući da je polije supom koju je krila u flašici.

Međutim, ona je u tome sprečena, ali je zajedno sa pratiocima koji su planirali da snimaju diverziju, odmah napustila muzej, pre nego što su čuvari stigli da pozovu policiju.

Nakon pokušaja napada, francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak u razgovoru za "Le Parisien" je osudila postupak aktivista.

"Kako briga o klimi može da dovede do želje za uništavanjem umetničkih dela? To je apsolutno apsurdno", rekla je ministarka, pozvavši muzeje na "pojačanu budnost".

Od juna meseca ekološki aktivisti iz Britanije, Nemačke i Italije, izveli su niz napada na umetnička dela u galerijama i muzejima širom Evrope. Pored Van Gogovih "Suncokreta", na meti su bili i Moneovi "Plastovi sena", Vermerova "Devojka sa bisernom minđušom", "Kola sa senom" Džona Konstabla i mnoge druge čuvene slike.

profimedia

 

Do sada nijedna slika nije pretrpela oštećenja, zahvaljujući staklenoj zaštiti.

Pokret "Just Stop Oil" osnovan je u aprilu 2022. ali su svoje performanse aktivnije počeli da izvode nakon požara širom Evrope, za koje se smatra da su izbili zbog zbog rekordno visokih temperatura. 

Većinu akcija izveli su u Velikoj Britaniji, ali imaju i ogranke širom Evrope. Na njihovom sajtu stoji da je njihov cilj okončavanje upotrebe i proizvodnje fosilnih goriva.

"Dozvoljavanje eksploatacije novih resursa nafte i gasa u Velikoj Britaniji je opscena i genocidna politika koja će pobiti našu decu i čovečanstvo osuditi na propast. To jednostavno mora da prestane. Ako nastavimo ovim putem, to će uništiti porodice i zajednice. Suočićemo se sa glađu i ubijanjem milijardi siromašnih i izdaćemo našu decu i njihovu budućnost", stoji na sajtu ovog pokreta.

Više o razlozima zbog kojih aktivisti na ovaj način pokušavaju da skrenu pažnju na potrebu za boljom zaštitom životne sredine, kao i budućnosti ekoloških pokreta možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura