Evropa

Zelenski putuje u SAD u ključnom momentu za sudbinu rata: Znak američke podrške Kijevu i snažna poruka za Putina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

14:25

Zelenski putuje u SAD u ključnom momentu za sudbinu rata: Znak američke podrške Kijevu i snažna poruka za Putina
Volodimir Zelenski - Copyright EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je nenajavljeno posetio Bahmut, grad na istoku Ukrajine oko kojeg se vode žestoke borbe između ruskih i ukrajinskih snaga, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da ide u još jednu posetu koja je iznenadila svet – njegovo prvo putovanje van zemlje od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu biće u Vašington, gde će se sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a trebalo bi da održi i govor u Kongresu. Ta poseta dolazi u trenutku dok SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući i PVO sisteme Patriot, a analitičari kažu da se na taj način ističe američka podrška Kijevu, ali se šalje i snažna poruka predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. 

Tokom posete Bahmutu, Zelenski se sastao sa vojnicima koji učestvuju u teškim borbama, a oni su mu uručili potpisanu ukrajinsku zastavu da je odnese kao poklon predsedniku SAD i američkom Kongresu. Kao što je i očekivano, tokom ove iznenadne posete koju će pratiti ceo svet, dominiraće odbrambena pitanja.  

"Tokom radne posete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Konkretno, predsednik Amerike Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu, i da održim niz bilateralnih sastanaka", poručio je Zelenski na Tviteru. 

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

U pismu od utorka uveče, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi apelovala je na kongresmene da budu prisutni u Kongresu večeras. 

"Molim vas, budite prisutni zbog vrlo posebnog fokusa na našu demokratiju", navela je Pelosi, bez navođenja više detalja. 

Zelenski nije išao u inostrane posete od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, a strane političare je često dočekivao u Kijevu, ili je sa njima razgovorao telefonom ili video-vezom. To što sada putuje u SAD govori o važnosti veza između Ukrajine i SAD koja je odigrala glavnu ulogu u obezbeđivanju vojne pomoći Kijevu, ocenjue BBC.  

Mnogi posetu Zelenskog porede sa dolaskom britanskog premijera Vinstona Čerčila u Vašington, pre 81 godinu, nekoliko dana nakon japanskog napada na Perl Harbur. Ta poseta je učvrstila savez koji će odneti pobedu u Drugom svetskom ratu.  

Takođe, postavlja se pitanje i kako će ruski predsednik Vladimir Putin reagovati na ovakav potez, jer je u nedavnim izjavama sugerisao da je Rusija spremna za dugotrajan rat. 

Kijev očekuje veliku pomoć od Vašingtona 

Vojni analitičar Petar Bošković rekao je za Euronews Srbija da Kijev od Vašingtona očekuje veliku pomoć - "Neki kažu od 1,8 milijardi dolara u toku sledeće godine. ali ono što je najvažnije to je sistem Patriot koji Ukrajina očekuje da dobije od Amerike, a to je protivteža sistemu S-300, S-400 što bi mnogo pomoglo Ukrajincima", naveo je on.  

On ističe da se ukrajinske snage obučavaju za ove i druge sisteme, a ističe i da u Poljskoj postoji kompletna američka logistička baza za popravku i obuku.  

"Prema tome, to bi sigurno bilo spremno za prolećnu ofanzivu, odnosno za nastavak borbi", naveo je on. 

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

 

I CNN ističe da poseta Zelenskog simbolično podupire američku ulogu u podršci Ukrajini, kao i da šelje poruku ukora Vladimiru Putinu. 

Bivši komandant NATO-a za Evropu Vesli Klark je rekao za CNN da put Zelenskog u Kijev oslikava kritični momenat za sudbinu rata, kada Ukrajina ne može da pobedi bez pojačane američke podrške, i to pre nego što se ruske snage pregrupišu.

“Ovo je prozor prilika za Ukrajinu, ali i prozor opasnosti”, rekao je Klark i dodao: “Rusija je slaba, ali će biti jača. Ovo je period kada bi SAD trebalo da pojačaju podršku...Ovo je prozor...Zelenski to zna”

Peskov: Nove isporuke oružja Kijevu pogoršavaju konflikt

Portparol Kremlja Dmitrij peskov je rekao danas da Moskva ne vidi šansu za mirovne pregovore i da nove isporuke oružja Kijevu od strane Zapada vode do pogoršanja konflikta.

Upitan da prokomentariše posetu Zelenskog Vašingtonu, on je naveo: "Isporuke oružja se nastavljaju, domet oružja koje se isporučuje se povećava. A to vodi do podoršanja konflikta i ne sluti dobro po Ukrajinu".

profimedia

 

Na pitanje da li će se pozicija Kijeva kada je reč o mogućnosti pregovora sa Rusijom promeniti posle posete Zelenskog Americi, Peskov je rekao: "Ne verujem": 

Komentari (0)

Evropa