Evropa

RAT U UKRAJINI SAD odobrile vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti više od dve milijarde dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

07:38

RAT U UKRAJINI SAD odobrile vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti više od dve milijarde dolara
RAT U UKRAJINI SAD odobrile vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti više od dve milijarde dolara - Copyright Tanjug/AP/Michael Shtekel, Libkos, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 301. dan otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Predsednik Ukrajine danas će posetiti Vašington gde će održati govor na zajedničkom sastanku Predstavničkog doma i Senata Kongresa, ali i razgovarati sa predsednikom Džoom Bajdenom. Ovo je inače njegova prva međunarodna poseta od početka ruske invazije na Ukrajinu. U međuvremenu, situacija sa snabdevanjem električnom energijom kritična je u Kijevskoj oblasti gde je juče oko 80 odsto teritorije bilo bez struje. U celom Kijevu došlo je i do prekida snabdevanja vodom zbog isključenja pumpnih stanica koje su ostale bez struje. Premijer Denis Šmihal rekao je da bi zemlja trebalo da se pripremi za nove ruske napade na energetsku infrastrukturu jer "Moskva želi da Ukrajinci provedu Božić i Novu godinu u mraku".

Ključni događaji:

  • SAD odobrile vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 1,85 milijardi dolara
  • Grosi ide u Rusiju zbog razgovora o stvaranju bezbednosne zone u NE Zaporožje
  • Putin: Moskva će ispuniti sve ciljeve vojne operacije u Ukrajini, uskoro dejstva "Sarmatom"
  • MMF odobrio četvoromesečni program za Ukrajinu 
  • Odložen i godišnji govor Putina pred parlamentom, najavljeno važno obraćanje na kolegijumu Ministarstva odbrane
  • Zelenski posetio Bahmut i Artjomovsk na istoku Ukrajine
  • Si i Medvedev razgovarali o ratu u Ukrajini
  • Oficir samoproglašene LNR: Ukrajinska vojska se sprema za ulične borbe u Bahmutu
  • SZO: U Ukrajini 10 miliona ljudi možda pati od mentalnog poremaćaja
  • Eksplozija na gasovodu koji ide iz Rusije kroz Ukrajinu
  • Oko 80 odsto Kijevske oblasti bez struje, Kijev bez vode

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.14 Bajden: "Biće potrebno vreme za neophodnu obuku za upravljanje Patriotom"

Američki predsednik Džo Bajden zvanično je najavio na konferenciji za medije da će Sjedinjene Države poslati dodatni paket pomoći Ukrajini od 1,84 milijardi dolara, koji će uključivati odbrambeni sistem rakete Patriot.

"Biće potrebno neko vreme da se završi neophodna obuka za upravljanje sistemom, ali će rakete Patriot biti kritično sredstvo za odbranu Ukrajine", rekao je Bajden. Opširnije o tome u posebnom tekstu.

21.32 Bajden rekao Zelenskom da će SAD poslati u Ukrajinu PVO raketni sistem Patriot

Američki predsednik Džozef Bajden poželeo je dobrodošlicu ukrajinskom predsedniku Volodimu Zelenskom u Belu kuću na bilateralnom sastanku, obećavši da će Sjedinjene Države „nastaviti da jačaju sposobnost Ukrajine da se brani – posebno protivvazdušnu odbranu“.

Bajden je rekao Zelenskom da Amerikanci obe političke partije stoje uz Ukrajince i zajedno sa saveznicima „u Evropi, Japanu i drugim mestima kako bi bili sigurni da imate finansijsku humanitarnu i bezbednosnu pomoć koja vam je potrebna“, uključujući i novonajavljenu pošiljku PVO Patriot. raketnih sistema. Više u posebnoj vesti.

20.30 Predsednik Ukrajine stigao u Belu kuću

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je u Belu kuću da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Dočekali su ga Bajden i prva dama Džil Bajden.

Predviđeno je da dvojica lidera održe bilateralni sastanak.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

 

20.09 Danska donira Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od oko 43 miliona dolara

Danska će donirati vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 300 miliona danskih kruna, odnosno 42,8 miliona dolara, saopštilo je danas dansko ministarstvo odbrane.

Novac će biti doniran preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu kojim upravlja Velika Britanija i iz kojeg je već obezbeđena vojna i druga podrška za ukrajinske oružane snage, prenosi Rojters.

19.03 CNN: Zelenski stigao u SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je u SAD, objavio je CNN. Zelenski je sleteo u vojnu bazu "Endruz", navode pozivajući se na dobro upućene izvore. On će popodne, po lokalnom vremenu posetiti Ovalnu sobu radi produženih razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, koji će objaviti da šalje skoro dve milijarde dolara dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući i sofisticirani novi sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

18.58 Blinken: Patriot sistemi u sklopu vojne pomoći od 1,85 milijarde dolara

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je najavio dodatnih 850 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući i prvi transfer odbrambenog raketnog sistema Patriot. Prethodno je predsednik SAD Džo Bajden odobrio i milijardu dolara vojne pomoći za Ukrajinu.

"U skladu sa delegiranjem ovlašćenja od strane predsednika, danas odobram naše dvadeset osmor povlačenje američkog naoružanja i opreme za Ukrajinu od avgusta 2021. Milijardu dolara će Ukrajini takođe obezbediti vazdušnu odbranu i sposobnosti za precizne udare kao što su dodatna municija i kritična oprema koju Ukrajina tako efikasno koristi za odbranu na bojnom polju", naveo je Blinken u saopštenju.

Blinken je dodao da će Pentagon danas takođe objaviti 850 miliona dolara nove bezbednosni pomoći Ukrajini.

18.03 SAD odobrile vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je povlačenje milijardu dolara u odbrambenim artiklima i uslugama Ministarstva odbrane SAD za pružanje pomoći Ukrajini, navodi se u memorandumu  objavljenom na sajtu Bele kuće. Dodaje se da će milijardu dolara pomoći obuhvatiti i vojno obrazovanje i obuku, a sve u cilju pomoći Ukrajini.

15.46 Hebestrajt: Nemačka nema slobodnih sistema "Patriota" za Ukrajinu

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt izjavio je danas da se ta zemlja ne protivi da prati SAD u obezbeđivanju sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" Ukrajini, ali da trenutno nema na raspolaganju nijedan za slanje. 

"Ovo su tri dostupna sistema Patriot. Dakle, nije da postoji konkretan korak koji Nemačka ne želi da preduzme, ali nema dostupnih sistema", rekao je Hebestrajt, a prenosi Rojters.

Nemačka je pristala da rasporedi tri raketna sistema "Patriot" u istočnoj Poljskoj, kako bi pomogla u obezbeđenju vazdušnog prostora NATO saveznika.

14.52 Bajden: Mnogo toga za razgovor

Predsednik SAD Džo Bajden napisao je danas na Tviteru da mu je drago zbog dolaska Zelenskog, te da njih dvojica imaju mnogo toga za razgovor.

"Nadam se da imate ugodan let, Volodimire. Drago mi je što dolazite ovde. Mnogo je tema za razgovor", napisao je on.

 

 

13.54 Putin: Moskva će ispuniti sve ciljeve vojne operacije u Ukrajini, uskoro dejstva "sarmatom"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da NATO koristi sve svoje kapacitete protiv Rusije i istakao da će Moskva ispuniti sve ciljeve "vojne operacije" u Ukrajini.

"Dobro je poznato danas da se vojni potencijal i sposobnosti skoro svih većih članica NATO aktivno koriste protiv Rusije", rekao je ruski predsednik u obraćanju  na završnom kolegijumu Ministarstva odbrane, prenosi TASS. Putin je kazao da će Rusija nastaviti da jača svoj vojni potencijal i da će u zemlji, "uključujući nove teritorije", biti osiguran bezbedan život građana, prenosi Sputnjik. 

U najskorije vreme rakete "sarmat" stupiće u borbeno dežurstvo, poručio je Putin, ističući da će Rusija unapređivati  nuklearnu trijadu i održavati borbenu gotovost, što je, kako je rekao, glavna garancija suvereniteta zemlje. Upširnije u odvojenoj vesti.

13.17 Zelenski stigao prvo u Poljsku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je u Poljsku vozom odakle je dalje nastavio ka SAD. Poljska stanica TVN zabeležila je trenutak njegovog dolaska. Prema podacima ovog kanala, Zelenski je potom u Vašington poleteo sa aerodroma Žešov.

12.57 Odložen i godišnji govor Putina pred parlamentom, najavljeno važno obraćanje na kolegijumu Ministarstva odbrane

Svega nedelju dana nakon štp je najavljeno da ruski predsednik Vladimir Putin neće održati tradicionalnu maratonsku konferenciju za novinare krajem decembra, njegov portparol Dmitrij Peskov je rekao da će odustati od još jednog od svojih uobičajenih obraćanja - neće održati svoj godišnji govor o stanju nacije pred ruskim parlamentom. Peskov nije želeo da komentariše razloge odgađanja, ali je rekao da je to povezano s Putinovim "radnim rasporedom". Ipak, Peskov je najavio važan govor Putina na sastanku kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

12.20 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas širom Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.
Eksplozije su se danas čule u Očakovu, Krivom Rogu i u Nikolajevskom i Dnjepropetrovskom regionu, naveo je ukrajinski list Klimenko tajm, kako prenosi TASS. Rusija je izvela seriju raketnih napada i napada dronovima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od sredine oktobra, što je dovelo do prekida u snabdevanju strujom i vanrednih isključenja u mnogim oblastima, navodi Rojters.

12.21 Kremlj: Ne očekujemo pozitivnu promenu nakon posete Zelenskog Vašingtonu

Kremlj ne očekuje da će se dogoditi ikakve pozitivne promene nakon današnje najavljene posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskom Vašingtonu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Ukratko, ne", odgovorio je Peskov na pitanje da li očekuje pomak u pozitivnom smeru, preneo je TAS S.

Peskov je otkrio da se Putin neće sastati sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafealom Grosijem, koji će sutra doći u Moskvu na razgovore o stvaranju bezbedne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje u ukrajinskom gradu Energodaru.

11.21 Podoljak: Izuzetno značajna poseta Zelenskog SAD demantovaće Rusiju

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da će "izuzetno značajna" poseta predsednika Volodimira Zelenskog SAD demantovati pokušaje Rusije da pokaže da se američko-ukrajinski odnosi hlade.

Podoljak je u pisanoj izjavi za Rojters naglasio da je putovanje Zelenskog, uključujući razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pružilo priliku da objasni pravu situaciju u Ukrajini, kakvo oružje je potrebno Kijevu za borbu protiv Rusije i zašto mu je potrebno.

10.45 Grosi ide u Rusiju zbog razgovora o stvaranju bezbednosne zone u NE Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posetiće sutra Rusiju zbog razgovora o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, izvestila je danas agencija RIA Novosti, pozivajući se na stalnog ruskog predstavnika pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihaila Uljanova.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad postrojenjem u martu i od tada je njena teritorija periodično granatirana, kao i stambene četvrti Energodara uz upotrebu dronova, teške artiljerije i višecevnih raketnih bacača, a dve strane se međusobno optužuju za ove napade.

IAEA

 

10.10 Maročko: Ukrajinska vojska se sprema za ulične borbe u Artjomovsku

Oficir milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Andrej Maročko izjavio je danas da "trupe kijevskog režima, stacionirane u gradu Artjomovsk (Bahmut), utvrđuju svoje pozicije za ulične borbe". Kako je Maročko dodao, ukrajinske trupe su uključene u aktivne pripreme za borbe u gradu. 

"Viđeni su kako podižu utvrđenja, prave uporišta i kopaju rovove. Takođe, prave bunkere u stanovima civila. Podrumi zajedničkih prostorija se koriste kao skladišta oružja", rekao je Maročko za TASS.

09.37 Si: Kina se nada da će sve strane u ukrajinskoj krizi zadržati uzdržanost

Kina se nada da će sve strane u ukrajinskoj krizi zadržati uzdržanost i rešiti bezbednosne probleme političkim sredstvima, rekao je kineski predsednik Si Đinping zameniku predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitriju Medvedevu tokom sastanka u Pekingu, izvestila je danas kineska agencija Sinhua. Kako navodi agencija u izveštaju, Si je takođe rekao Medvedevu da se nada da Komunistička partija Kine i Jedinstvena Rusija mogu da unaprede komunikaciju i omoguće "produbljivanje strateške saradnje između Kine i Rusije", preneo je Rojters.

09.33 Medvedev u iznenadnoj poseti Pekingu, razgovarao sa Sijem o sukobu u Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev iznenada je otputovao u Peking i razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o sukobu u Ukrajini. Medvedev je objavio snimak na Telegramu na kojem može da se vidi kako se sastaje sa Sijem, smeškajući se za fotografije i sastanak kineskih i ruskih zvaničnika, preneo je Rojters. Medvedev je naveo da su on i Si razgovarali o strateškom partnerstvu dve zemlje "bez ograničenja", kao i o Ukrajini.

"Razgovarali smo o saradnji dve vladajuće partije Kine i Rusije, o bilateralnoj saradnji u okviru našeg strateškog partnerstva, uključujući ekonomiju i industrijsku proizvodnju", rekao je on.
Dodao je da su razgovarli i o međunarodnim pitanjima, uključujući, naravno, sukob u Ukrajini i istakao da su razgovori bili korisni.

07.20 Zelenski u Vašingtonu o jačanju odbrambenih kapaciteta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovaće danas u posetu Vašington, gde će se susresti sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, preneo je "BBC". To će biti njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru. Britanski javni servis navodi da bi Zelenski mogao da se obrati kongresmenima.

"Tokom radne posete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Konkretno, predsednik Amerike Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu, i da održim niz bilateralnih sastanaka", poručio je Zelenski na Tviteru.

U pismu od utorka uveče, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi apelovala je na kongresmene da budu prisutni u Kongresu večeras.

"Molim vas, budite prisutni zbog vrlo posebnog fokusa na našu demokratiju", navela je Pelosi, bez navođenja više detalja.

Zelenski je bio domaćin brojnim svetskim liderima u Kijevu, razgovarao je telefonom sa kolegama iz inostranstva i učestvovao na video konferencijama iz Kijeva.

Euronews

07.00 Šmihal: Ukrajina da se pripremi za nove ruske napade na energetsku infrastrukturu

Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je danas da bi zemlja trebalo da se pripremi za nove ruske napade na energetsku infrastrukturu jer, kako je naveo, Moskva želi da Ukrajinci provedu Božić i Novu godinu u mraku.

On je to rekao nakon serije ruskih raketnih i bespilotnih udara za koje ukrajinski zvaničnici kažu da su zalihe električne energije u regionu Kijeva ostavile na kritično niskom nivou, sa manje od polovine potreba prestonice za strujom.

"Ruski teroristi će učiniti sve da Ukrajince ostave bez struje za Novu godinu. Važno im je da Božić i Nova godina prođu u mraku u Ukrajini. Zato treba da se pripremimo za nove napade", rekao je Šmihal na sastanku Vlade, preneo je Rojters.

06.40 Zelenski posetio Bahmut i Artjomovsk na istoku Ukrajine

Ukrajinski predsednik posetio je nenajavljeno danas ukrajinski grad Artjomovsk na području samoproglašene donjecke republike, objavio je ukrajinski TV kanal Dom. Kako prenosi ta televizija, ovo je nakon posete gradu Slavjansku 6. decembra druga poseta Zelenskog regionu koji je trenutno pod kontrolom Kijeva.

Ranije danas Zelenski je posetio i grad Bahmut, koji je u poslednje vreme poprište najtežih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga, a sastao se i sa vojnicima i učurio nagrade najboljima, prenela je novinska agencija Interfaks Ukrajina.

06.20 Kijev: Ruske snage raketirale objekat Naftogaza u Harkovskoj oblasti

Ruske snage pogodile su noćas jedan od infrastrukturnih objekata ukrajinske državne naftne i gasne kompanije Naftogaza u Harkovskoj oblasti, saopštio je predsednik Upravnog odbora Naftogaza Oleksij Černišov. Prema njegovim rečima, nema povređenih, ali je na objektu izbio požar velikih razmera, prenosi Ukrinform. Agencija navodi da su ruske snage noćas izvele raketne napade na Izjumski okrug u Harkovskoj oblasti, usled čega je došlo do požara u industrijskom objektu.

06.00 MMF odobrio četvoromesečni program za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond odobrio je četvoromesečni program za Ukrajinu koji bi trebalo da pomogne promovisanju donatorskog finansiranja i održavanju ekonomske stabilnost u zemlji pogođenoj ratom, prenosi Rojters. Prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat kaže da je izvršni odbor MMF-a 9. decembra odobrio tzv. Programski monitoring uz učešće odbora (PMB), dodajući da će program pomoći Ukrajini da se izbori sa finansijskim izazovima.

Ističe da MMF neće davati nikakve zajmove Ukrajini, ali se nada da će program pomoći u jačanju poverenja među zemljama donatorima da podrže Ukrajinu. U okviru programa, Ukrajina se obavezala da će preduzeti mere za jačanje svojih poreskih prihoda, oživljavanje domaćeg tržišta obveznica i reformu finansijskog sektora.

Komentari (0)

Evropa