Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2022

-

07:48

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini
RAT U UKRAJINI Putin: Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP, Michael Shtekel, Francisco Seco, Andriy Andriyenko, Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 302. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, juče je došao u posetu SAD, što je njegova prva poseta inostranstvu od početka rata. Pored bilateralnih sastanaka sa domaćinom Džoom Bajdenom, Zelenski se obratio i Kongresu u vezi najvećeg paketa pomoći njegovoj zemlji u vrednosti više od dve milijarde dolara. Bajden je poželeo dobrodošlicu gostu iz Ukrajine i obećao da će mu SAD poslati moćno oružje - PVO raketni sistem Patriot. Vojna pomoć stigla je takođe iz Danske u vrednosti od oko 43 miliona dolara.

Ključni događaji:

  • Zelenski se u Vašingtonu sastao sa Džozefom Bajdenom
  • Bajden obećao Ukrajini raketni sistem Patriot
  • Bivši direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin ranjen u Donjecku
  • MInistar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio inspekciju ruskih snaga u Ukrjaini
  • Najavljen Samit EU-Ukrajina za 3. februar
  • Danska donirala Ukrajini oko 43 miliona evra vojne pomoći

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.13 Vagner grupu nabavilja oružje od Severne Koreje za rat u Ukrajini?

Privatni ruski vojni plaćenici Vagner grupe preuzeli su pošiljku oružja iz Severne Koreje, namenjenu ruskim snagama u Ukrajini, objavila je danas Bela kuća. Vlasnik Vagner grupe Jevgenij Prigožin odbacio je ove tvrdnje SAD kao glasine i spekulacije, dok je Severna Koreja demantovala da je nudila oružje Rusiji. 

17.40 Putin: Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini

Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin. Putin je rekao da cilj Rusije nije da podstiče vojni sukob, već da okonča rat. "Tome težimo i tome ćemo nastaviti da težimo. Trudićemo se da to bude završeno što pre to bolje", rekao je Putin obraćajući se novinarima posle sastanka Državnog saveta.

Putin je na konferenciji za novinare rekao da isporuka američkog protivvazdušnog raketnog sistema "Patriot" samo produžava sukob, prenose RIA Novosti. On je naglasio da se svi sukobi završavaju pregovorima i poručio Ukrajini da što pre to shvati to bolje. Ruski predsednik je rekao i da trenutna situacija u svetu neće sprečiti Rusiju da primeni svoje planove za budućnost, uključujući i one u 2023. godini. 

Tanjug/AP/Sergey Fadeichev

 

Napomenuo je i da je Rusija pokazala da ima bolje ekonomske rezultate od mnogih zemalja G20 uprkos sve većem pritisku sankcija.

"Što se tiče privrede, uprkos kolapsu, neredu i katastrofi koja nam se predviđa u ekonomskoj sferi, ništa se od toga nije dogodilo. Štaviše, Rusija pokazuje mnogo bolje rezultate od mnogih zemalja G20 i to dosledno", naveo je Putin.

17.25 Berbok: G7 radi na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane

Grupa zemalja G7 intenziviraće svoje napore u cilju jačanja odbrane ukrajinskog neba, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. "Svaka raketa koju Ukrajina skine s neba znači malo manje patnje za ljude u toj zemlji", rekla je ministarka, čiju je izjavu preneo Rojters. Ministarka je pozdravila odluku da se Ukrajini isporuči sistem protivvazdušne odbrane Patriot. S tim u vezi, SAD su u utorak najavile novi paket pomoći Ukrajini, koji uključuje prve pošiljke sistePatriot za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu, preneo je CNN Ovaj sistem sposoban da obori krstareće i balističke rakete kratkog dometa, kao i avione na znatno većim visinama nego što je to mogao dosadašnji ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane, poručeno je iz Stejt departmenta.

Associated Press • Euronews Serbia

17.10 Pomoćnik Dude: Zelenski sa Dudom razgovarao o poseti SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom o svojoj poseti SAD, saopštio je pomoćnik Dude Pavel Šrot. On je, nakon sastanka dvojice predsednika, do kojeg je došlo na povratku Zelenskog u Ukrajinu, rekao da su njih dvojica razgovarali skoro dva sata "Pre svega o poseti Zelenskog SAD i značaju posete za podršku Ukrajini, ali i o bilateralnim odnosima Poljske i Ukrajine", naveo je Šrot za Rojters. Zelenski je prethodno objavio da se sastao sa Dudom na povratku u Ukrajinu nakon posete SAD.

17.05 Ubijen lokalni ruski zvaničnik u Hersonskoj oblasti u Ukrajini

Starešina sela Ljubimovka u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, koje kontrolišu ruske snage, Andrej Štepa, ubijen je danas u eksploziji automobila-bombe, saopštila je lokalna administracija pod kontrolom Rusije. Ruska novinska agencija RIA prenosi da su u pogibiju umešani ukrajinski diverzanti koji su ga targetirali zbog, kako su naveli, ''aktivne građanske pozicije''.

Associated Press • Euronews Serbia

17.00 SAD uvele sankcije za ruska plovila

SAD su uvele danas sankcije za 10 ruskih pomorskih entiteta zbog učešća u ruskim ratnim operacijama protiv ukrajinskih luka, saopštio je danas američki Stejt dipartment. Rojters prenosi da je Vašington na ovu odluku došao nakon posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog SAD.

16.23 Zelenski se sastao sa Dudom na povratku iz SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se sastao sa poljskim kolegom Andžejem Dudom tokom povratka kući posle značajne posete Sjedinjenim Državama.

Zelenski je na svom profilu na mreži Telegram napisao da su njih dvojica ''sumirala godinu koja je donela istorijske izazove zbog rata u punom jeku''.

''Razgovarali smo o strateškim planovima za budućnost, bilateralnim odnosima i saradnji na međunarodnom nivou 2023. godine'', napisao je Zelenski.

16.15 Gerasimov: SAD koriste NATO da zaštite sebe nauštrb evropske bezbednosti

Načelnik ruskog generalštaba i zamenik ministra odbrane Valerij Gerasimov,  izjavio je danas da SAD koriste NATO kao alat isključivo za sopstvene interese, nauštrb bezbednosti evropskih zemalja.

Gerasimov tvrdi da Kijev koristi civile kao ljudske štitove, da im zabranjuje da napuštaju gradove, kao i da muči ratne zarobljenike, prenosi TAS S.

''Ukrajina je početkom ove godine pod uticajem SAD postala ekstremno neprijateljska prema Rusiji'', rekao je Gerasimov.

On je ocenio da SAD i njeni saveznici imaju za cilj da povećaju sukob sa Rusijom na području Arktika.

''Pravo naše zemlje da koristi puteve Severnog mora je ugroženo, a naša bezbednost na ovom području postaje veliki izazov za nas'', rekao je on.

TAS S prenosi da je Gerasimov rekao da je situacija na frontu u Ukrajini stabilna, i da su ruske snage ''u potpunosti usredsređene na oslobađanje samoproglašene Narodne Donjecke Republike''.

15.40 Kosačov: Slanjem Patriota, SAD će se direktno umešati u sukob u Ukrajini

Rusija ima pravo da isporuku sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" Ukrajini posmatra kao direktno mešanje SAD u ovaj sukob, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

"Bez obzira šta je američki predsednik rekao o odbrambenim sistemima naoružanja, imamo puno pravo da posmatramo ove isporuke kao direktno mešanje SAD u ovaj sukob", napisao je na Telegramu Kosačov.

On je podsetio na glasanje u maju kada se 57 republikanaca u Predstavničkom domu protivilo slanju paketa pomoći Ukrajini, prenosi TASS.

14.02 Mišel i fon der Lajen na samitu sa Zelenskim 3. februara u EU

Portparol Saveta EU je danas potvrdio da će 3. februara sledeće godine biti održan samit između EU i Ukrajine, na kojem će prisustvovati ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, predsednik EU Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

"Mogu da potvrdim da će se samit EU-Ukrajina održati 3. februara i postoji otvoren poziv predsedniku Zelenskom da poseti Brisel", rekao je Barend Lejts, portparol Šarla Mišela.

13.25 Šojgu izvršio inspekciju ruskih snaga u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju jedinica ruskih oružanih snaga, koje se nalaze u zoni "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. 

Kako navode iz ministarstva za novinare, Šojgu je proverio uslove za raspoređivanje osoblja i vojne opereme na mestu gde su privremeno razmeštene vojne jedinice, prenosi TASS. U saopštenju nije precizirano u kom je tačno području Šojgu boravio. 

Tanjug AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

12.20 Peskov: Isporuke oružja zapadnih zemalja Kijevu ne pomažu u rešavanju sukoba

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da isporuke oružja zapadnih zemalja Kijevu ne pomažu u rešavanju sukoba, već samo produžavaju patnje ukrajinskog naroda.

"Vidimo da su zapravo SAD i druge zemlje na putu stalnog proširenja dometa i tehničkog nivoa naoružanja koje isporučuju Ukrajini. To ne doprinosi brzom rešavanju situacije, već naprotiv, ovo dovodi do toga da će, nažalost, patnja ukrajinskog naroda trajati duže, nego što bi mogla", rekao je Peskov, a prenela je agencija TASS.

On je poručio da proširenje spektra naoružanja koje se isporučuje Ukrajini neće sprečiti Rusiju da postigne ciljeve specijalne vojne operacije.

11.30 Lihačov i Grosi razgovarali o stvaranju bezbednosne zone oko NE Zaporožje

Generalni direktori Rosatoma Aleksej Lihačov i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarali su danas u Moskvi o nacrtu deklaracije o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. "Na sastanku su razmotreni pristupi stvaranju zone nuklearne i fizičke nuklearne bezbednosti u NE Zaporožje. Konstatovana je značajna sličnost stavova o nacrtu deklaracije o stvaranju takve zone. Razgovori će se nastaviti na osnovu razumevanja potrebe da se što pre formuliše obostrano prihvatljiv teksr", navodi se u saopštenju Rosatoma objavljenom na Telegramu, prenela je agencija TASS.

10.28 Lukašenko: Susedne zemlje spremne za moguću agresiju na Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je primetio da su susedne zemlje spremne za moguću agresiju na njegovu zemlju, prenosi TASS pozivajući se na beloruske medije.

"Ne možemo da isključimo moguću agresiju na našu zemlju. Barem vidimo takvu spremnost naših suseda. Svesni smo ko podstiče baš te susede da stvaraju tenzije na našim granicama", rekao je Lukašenko na sastanku sa vojskom i bezbednosnim snagama nakon današnjeg testiranja državnog sistema reagovanja, prenosi agencija Belta.

09.41 Rogozin: Pet puta je gađan hotel gde se održavao sastanak

Dmitrij Rogozin, bivši generalni direktor Roskosmosa i vođa tima vojnih savetnika Carski vukovi, izjavio je danas da su ukrajinske snage pet puta granatirale hotel gde je on bio na sastanku sa premijerom Donjecke Narodne Republike Vitalijem Hocenkom. On je za TAS S izjavio da je bilo "pet udara".

Rogozin je ranije izjavio da neko otkrio informaciju o sastanku i da je bombardovanje bilo precizno, i dodao je zadobio ranu od gelera, prenosi TASS.

08.32 Poseta Zelenskog Americi izazvala je veliki odjek na društvenim mrežama

Euronews Srbija

08.20 Antonov: Provokativne akcije SAD neizbežno će dovesti do eskalacije u Ukrajini

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas, komentarišući posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, da će provokativne akcije SAD neizbežno dovesti do eskalacije, čije posledice mogu biti nepredvidive.

"Uprkos našim upozorenjima, sistem PVO Patriot biće poslat u Kijev. Međutim, zemlja nema stručnjake za rad sa njima. Da li će to biti američki specijalisti ili građani druge zemlje NATO-a. Ne shvataju da naša vojska sistematski uništava zapadno oružje. Mislim da svi savršeno razumeju kakvu sudbinu može da dočeka osoblje koje popunjava ove komplekse na teritoriji Ukrajine", rekao je Antonov, a prenela agencija TASS.

08.15 U video-prilogu Euronews Srbija pogledajte kako je protekla poseta Zelenskog Vašingtonu

Euronews

07.42 Sastanak sa Zelenskim šalje poruku Putinu da su SAD i Ukrajina ujedinjeni

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da njegov susret "u četiri oka" sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim šalje poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su SAD i Ukrajina ujedinjeni.

"Bilo je veoma važno da Putin i svi ostali vide da smo predsednik Zelenski i ja ujedinjeni, da dve zemlje stoje zajedno, kako bismo bili sigurni da on ne može da uspe", rekao je Bajden, prenosi CNN. 

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

07.30 Zelenski: Ulog ovog rata je veći od sudbine Ukrajine

U okviru posete Vašingtonu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio je na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD, gde se zahvalio američkim zvaničnicima i narodu na podršci njegovoj zemlji.

"Privilegija je što sam ovde", rekao je na početku jučerašnjeg obraćanja Zelenski, kojeg su članovi Kongresa dočekali gromoglasnim aplauzom, prenosi Glas Amerike.

Govoreći o ruskom napadu na njegovu zemlju, Zelenski je naveo da su ulozi u tom konfliktu mnogo veći od sudbine Ukrajine, dodajući da je reč o testu za demokratiju širom sveta.

"Ova bitka ne može biti zamrznuta ili odložena, ne može se ignorisati. Ova borba će definisati svet u kojem će živeti naša deca i unuci", rekao je Zelenski.

On je govorio o tome da je ruska vojska nadmoćnija po količini opreme, ali da se Ukrajina odupire, uz napomenu da je američka podrška ključna u tome. Dodao je da se nada da će Kongres nastaviti da pomaže Ukrajini i u narednoj godini, označivši je kao tačku preokreta

07.12 Rogozin ranjen u granatiranju hotela u Donjecku

Bivši direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin ranjen je tokom ukrajinskog granatiranja hotela u Donjecku, rekao je njegov pomoćnik za TASS. Rogozin, koji rukovodi grupom vojnih savetnika Carski vukovi u Donbasu, prebačen je u bolnicu i van životne opasnosti je, dodao je on. Kako je naveo, tokom granatiranja ranjeno je još nekoliko ljudi. 

Tanjug/AP/Yuri Kochetkov

 

07.00 Bajden: "Biće potrebno vreme za neophodnu obuku za upravljanje Patriotom"

Američki predsednik Džo Bajden zvanično je najavio na konferenciji za medije da će Sjedinjene Države poslati dodatni paket pomoći Ukrajini od 1,84 milijardi dolara, koji će uključivati odbrambeni sistem rakete Patriot.

"Biće potrebno neko vreme da se završi neophodna obuka za upravljanje sistemom, ali će rakete Patriot biti kritično sredstvo za odbranu Ukrajine", rekao je Bajden.

Opširnije o poseti Zelenskog Vašingtonu u posebnom tekstu.

06.40 Danska donira vojnu pomoć u vrednosti od 43 miliona evra

Danska će donirati vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 300 miliona danskih kruna, odnosno 42,8 miliona dolara, saopštilo je danas dansko ministarstvo odbrane. Novac će biti doniran preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu kojim upravlja Velika Britanija i iz kojeg je već obezbeđena vojna i druga podrška za ukrajinske oružane snage, prenosi Rojters.

06.15 Zelenski u poseti SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je sinoć u Sjedinjene Američke Države gde se sastao sa predsedniko Džozefom Bajdenom. Zelenski se zahvalio američkom narodu, predsedniku i Kongresu na podršci. On je Bajdenu uručio ukrajinski krst za vojne zasluge, dok je američki predsednik rekao da će SAD poslati u Ukrajinu PVO raketni sistem Patriot.

Komentari (0)

Evropa