Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski ambasador u SAD: Odnosi Amerike i Rusije na nivou iz "ledenog doba", rizik od sukoba

Komentari

Autor: Euronews

23/12/2022

-

07:16

RAT U UKRAJINI Ruski ambasador u SAD: Odnosi Amerike i Rusije na nivou iz "ledenog doba", rizik od sukoba
RAT U UKRAJINI Ruski ambasador u SAD: Odnosi Amerike i Rusije na nivou iz "ledenog doba", rizik od sukoba - Copyright Tanjug AP/Libkos, Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 303. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Putin poručio da će Rusija nastojati da se konflikt u Ukrajini okonča što pre i da ne želi da podstiče vojni sukob. U međuvremenu, šef grupe Vagner, Jevgenij Prigožin odbacio je američke tvrdnje da je privatna vojska na čijem je on čelu uzimala oružje od Severne Koreje i nazvao ih spekulacijama i glasinama. S druge strane, Bela kuća kaže da može da potvrdi je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju.

Ključni događaji:

  • Putin: Što pre okončati sukob u Ukrajini
  • Prigožin: Vagner nije kupovao oružje od Severne Koreje
  • Berbok: G7 radi na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane
  • Ubijen lokalni ruski zvaničnik u Hersonskoj oblasti u Ukrajini
  • Zelenski se sastao sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.30 Ruska ambasada u Stokholmu: Švedska će članstvom u NATO izgubiti suverenitet

Ambasada Rusije u Švedskoj smatra da će pristupanje kraljevine Švedske NATO-u rezultirati gubitkom njenog nacionalnog suvereniteta, navodi se u saopštenju objavljenom danas na sajtu te diplomatske misije.

"Postati član Severnoatlantske alijanse koju predvode SAD u suštini znači potpuni gubitak nacionalnog suvereniteta otvaranjem svog tla prema NATO bazama. A američki brodovi i avioni sa nuklearnim oružjem biće stacionirani u švedskim lukama i aerodromima. I možete zabraniti raspoređivanje oružja za masovno uništenje u Švedskoj koliko god hoćete, pozivajući se na razne sporazume i memorandume - Vašington nikada neće tražiti dozvolu. Jednostavno će zaboraviti da obaveste Šveđane o tome", istakla je ruska ambasada, preneo je TAS S.

22.45 Peskov: Nije tačno da Putin dobija lažne informacije o ratu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas navode lista Vol Strit Džornal da predsednik Rusije Vladimir Putin dobija "iskrivljene činjenice" o ratu u Ukrajini. "Predsednik, kao i ranije, ima više kanala preko kojih se informiše o situaciji. Bilo kakve tvrdnje da dobija iskrivljene činjenice su netačne", izjavio je Peskov.

Prema listu Vol Strit Džornal, Putin svakog jutra dobija pisani izveštaj o toku rata u Ukrajini u kome su prenaglašeni uspesi i umanjeni neuspesi. List navodi da podatke o stanju na ratištu prvo obrađuju stručnjaci FSB, pa ih prosleđuju ekspertima iz Ruskog saveta bezbednosti (RSB). Izveštaj se na kraju predaje šefu RSB Nikolaju Patruševu.

AP/Alexei Nikolsky

 

22.25 Deficit električne energije u Kijevskom regionu oko 50 odsto

Deficit električne energije u Kijevskom regionu danas je iznosio oko 50 odsto, izjavio je načelnik regionalne vojne administracije Aleksej Kuleba, pozivajući se na podatke energetske kompanije Ukrenergo.

"Prema količinama koje je objavio Ukrenergo, deficit električne energije u regionu je oko 50 odsto", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, najteža situacija je u Bučanskom i Brovarskom okrugu i delovima Borispoljskog okruga. Zbog oštećenja infrastrukture velikih razmera, napajanje je uključeno dva do četiri sata i isključeno šest do 10 sati.   

22.15 Predstavnički dom odobrio paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 45 milijardi dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu demokrate, odbrio je danas paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 45 milijardi dolara. Ova mera deo je predloga zakona o potrošnji u vrednosti od 1,66 biliona dolara, koji je usvojio Predstavnički dom Kongresa.

Isti predlog zakona u četvrtak je usvojio Senat i sada ide na potpis predsedniku SAD DŽozefu Bajdenu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je najavio da SAD spremaju dodatnih 45 milijardi dolara za Ukrajinu i globalnu bezbednost.

19.30 Erdogan: Kontakti i s Rusijom i s Ukrajinom i dalje na najvišem nivou

Turska i dalje održava diplomatske kontakte sa Rusijom i Ukrajinom na najvišem nivou, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa premijerom Holandije Markom Ruteom. Predsednička kancelarija Turske saopštila je da su teme razgovora bili i bilateralni odnosi Turske i Holandije, kao i regionalna pitanja, prenosi TASS. Predsednik Turske je tokom razgovora rekao i da trenutni odnosi izmedju Turske i Evropske unije nisu u interesu ni jedne od strana.

19.00 Zelenski: SAD spremaju još 45 milijardi dolara za Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas ukrajinskim ambasadorima da SAD sprema dodatnih 45 milijardi dolara za Ukrajinu i globalnu bezbednost.

Zelenski se ponovo obratio javnosti iz Kijeva nakon povratka iz Vašingtona i obećao pobedu u ratu sa Rusijom, a ukrajinskim ambasadorima nagovestio je da SAD spremaju još jedan paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara, prenosi AP.    

Ukrajinski predsednik zahvalio je i Holandiji na obećanoj pomoći od 2,65 milijardi dolara, koja će u 2023. biti uložena u obnavljanje uništene infrastrukture i kupovinu vojne opreme.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu nastavljaju se i danas, a u protekla 24 sata ubijeno je najmanje šest civila, dok je 18 ranjeno, saopštila je danas ukrajinska vlada.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

18.50 Putin: Najvažnije obezbediti naoružanje za sve jedinice na frontu

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je najvažniji zadatak ruskih odbrambenih kompanija da obezbede naoružanje za sve jedinice koje su na frontu i to u neophodnoj količini, odgovarajućeg kvaliteta i u kratkom roku.

 

On je to izjavio tokom posete Tuli, gde je obišao fabriku "Ščelkovski val", koja proizvodi protiv-vazdušne sisteme "pancir-S" i "pancir-S1", preneo je Sputnjik.

"Кljučni zadatak je da naš odbrambeni kompleks snabde sve jedinice koje su na prvoj liniji fronta svim neophodnim naoružanjem, tehnikom, municijom", rekao je Putin.

On je naglasio da pritom sve to mora da bude izrađeno kvalitetno i u neophodnim količinama.    Ruski predsednik je takođe napomenuo da je neophodno modernizovati naoružanje imajući u vidu iskustvo ruske vojske koja učestvuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

18.46 Mišel: EU radi na pravnom okviru koji bi omogućio konfiskaciju ruske imovine

Evropska unija radi na pravnom okviru koji bi omogućio Briselu da zvanično konfiskuje rusku imovinu zamrznutu na osnovu sankcija i iskoristi je za obnovu Ukrajine, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u intervjuu novinaru Alekseju Venediktovu, kojeg u Rusiji smatraju stranim agentom. Intervju je objavljen na Jutjub kanalu RTVI, preneo je TAS S.

18.30 Zelenski: Ukrajina želi veće prisustvo u Africi, otvara 10 novih ambasada

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je rekao da će Kijev povećati svoje prisustvo u Africi sledeće godine otvaranjem 10 novih ambasada i jačanjem trgovinske veze s tim kontinentom. On je na skupu diplomata u Kijevu naveo da pored otvaranja novih ambasada Ukrajina takođe ima za cilj osnivanje trgovinskih predstavništva u nekoliko ključnih čvorova na kontinentu, preneo je Rojters.

"To je region gde su naši interesi do sada bili zastupljeni manje nego što nam je potrebno", rekao je ukrajinski predsednik. On nije precizirao u kojim zemljama će biti otvarane nove ambasade odnosno trgovinske kancelarije, ali je dodao da bi želeo da Ukrajina na kraju bude predstavljena u 30 zemalja na kontinentu.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Britanska agencija napominje da Ukrajina pokušava da okupi afričke zemlje u sklopu borbe protiv Rusije, delom i promovisanjem humanitarne inicijative za žito čime se pomaže u ublažavanju gladi u veoma ranjivim zemljama.

17.45 Rogozin: Očekujem oporavak do kraja januara i vraćam se na ratište u Donbasu

Bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos i vodja dobrovoljačke jedinice vojnih stručnjaka "Carevi vukovi" u Donbasu Dmitrij Rogozin izjavio je da očekuje da će se u drugoj polovini januara oporaviti od ranjavanja. Dmitrij Rogozin je ranjen 21. decembra u ukrajinskom raketiranju Donjecka, a komad gelera koji mu se zario u ledja je nemoguće odstraniti, prenosi TASS. Rogozin se trenutno nalazi na lečenju u Rostovu, odakle će biti prebačen u Moskvu. Ranije je izjavio da će se odmah posle oporavka vratiti na ratište u Donbasu.

Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

 

17.03 IAEA: Bezbednosna zona oko NE Zaporožje pomoći će sprečavanju nuklearne katastrofe

Plan za stvaranje bezbednosne zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju pomoći će da se spreči nuklearna katastrofa, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA. ''Zaustavljanjem granatiranja u i iz zone oko najveće elektrane u Evropi, može se doprineti da se izbegne nuklearna kataastrofa'', navodi se u saopštenju.

IAEA navodi da iako je područje oko elektrane bilo relativno mirno poslednjih nedelja nakon intenzivnog granatiranja, jasna vojna aktivnost se može uočiti u blizini objekta, a to ukazuje na stalne rizike po nuklearnu bezbednost.

16.40 Rogozinov sin: Nije tačno da se stanje mog oca pogoršalo

Izveštaji o pogoršanju stanja bivšeg šefa ruskog Roskosmosa Dmitrija Rogozina nisu tačni, izjavio je danas njegov sin Aleksej. Rogozin i njegovi saradnici su bili pod paljbom u Donjecku, nakon što su se vraćali sa jedne od dobrovoljnih akcija, a njega je šrapnel pogodio u kičmu.
U napadu je ubijen Rogozinov saradnik Mihail Bridasov, a Rogozin je trenutno hospitalizovan u vojnoj bolnici u Rostovu.

"Priče da se Dmitrijevo stanje pogoršava nisu tačne. Prerano je da se priča o stanju osoba koje su zadobile rane od šrapnela. Svi koji su ranjeni u ukrajinskom napadu 21. decembra u hotelu u Donjecku ostaju pod nadzorom visoko kvalifikovanih lekara u Donjecku i Rostovu", poručio je Aleksej Rogozin, preneo je TASS.

14.30 Zvaničnik proruske administracije: Granatiranje NE Zaporožja gotovo prestalo, ruska vojska je neće napustiti

Zvaničnik proruske administracije u ukrajinskom regionu Zaporožje Jevgenij Balicki izjavio je danas da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje gotovo prestalo. Balicki je dodao da ruska vojska neće napustiti nuklearnu elektranu i da se ona nikada neće vratiti pod ukrajinsku kontrolu, preneo je Rojters.

NE Zaporožje, najveća nuklearka u Evropi, pod kontrolom je ruskih snaga od marta. Elektrana je bila pod udarom, zbog čega se pojavio strah od nuklearne katastrofe, a Moskva i Kijev su se međusobno optuživali da su granatirali objekat. U smirivanju situacije učestvovali su i zvaničnici Međunarodne atomske agencije, zajedno sa direktorom Rafaelom Grosijem.
 

14.00 Antonov: Odnosi SAD i Rusije na nivou iz "ledenog doba", rizik od direktnog sukoba

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas da su odnosi Moskve i Vašingtona na nivou iz "ledenog doba", ali da SAD ne žele potpuni prekid jer razumeju da bi to izazvalo drastične posledice.

"Greška je u američkim vladajućim krugovima koji su opsednuti da od nas naprave otpadnike, a nivo dijaloga je na nivou Ledenog doba. Kontakti sa predstavnicima administracije su sporadični... Nema naznaka da je Vašington spreman da traži diplomatsko rešenje kako bi normalizovao bilateralne odnose", napomenio je Antonov.

On je ocenio da je poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu jasno stavila do znanja da SAD i Ukrajina traže rat, a ne mir. Antonov je u intervjuu za TAS S naveo da je Zelenski prilikom gostovanja u SAD pokazao servilnost i spremnost da nastavi sukob ruskog i ukrajinskog naroda.

''Svi smo videli pozorišnu predstavu u kojoj je ukrajinski predsednik imao svoju ulogu. Došao je ovde da moli za novac i oružje i stalno govorio o posvećenosti demokratskim idealima i spremnosti da podredi interese svoje zemlje politici Vašingtona'', rekao je Antonov.

Ambasador je ocenio da postoji visok rizik od direktnog sukoba Rusije i SAD.

''Niko više ne krije pravi cilj Bele kuće u vezi sa Rusijom. Politički komentatori se slažu da se američki proksi rat protiv Rusije na teritoriji Ukrajine mora intezivirati. Podsećam, proksi ratov vode tuđe ruke. Upravo to rade Amerikanci na ukrajinskoj teritoriji'', naveo je on.

12.30 Peskov: Izjave Zelenskog o planovima za mir ne odgovaraju stvarnosti

Kremlj ne zna da li Ukrajina pripemra plan za mir, pošto nedavne izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o mirnom rešenju nisu realne, rekao je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. ''Ne znamo ništa o navodnom planu Ukrajine za mir. Čuli smo izjave predsednika Zelenskog o tome, ali sve što je do sada rekao o tome ne odgovara stvarnosti, ona se ne može ignorisati", naveo je.

11.45 Ambasada Ukrajine u Beogradu pozvala Srbiju da pomogne u sprečavanju humanitarne katastrofe

Ambasada Ukajine u Beogradu saopštila je danas da su milioni njihovih stanovnika u gradovima suočeni sa pretnjom potpunog nestanka struje, što bi moglo da dovede do humanitarne katastrofe i pozvala vlasti, civilno društvo, preduzetnike i građane Srbije da pomognu ljudima u toj zemlji.

Ambasada u javnom pozivu navodi da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, ali odmah, jer kako navode, sutra može biti kasno. U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u vidu generatora, transformatora i druge opreme za stabilizaciju energetskog sistema, ali da ova pomoć nije dovoljna.

10.50 Rusija uhapsila šestoricu špijuna na svojoj teritoriji

Ruska služba bezbednosti FSB uhapsila je šet ruskih državljana zbog špijuniranja u korist ukrajinske Službe bezbednosti i vojske u više ruskih regiona.

''Na teritoriji Permske oblasti otkrivena je grupa ruskih državljana pripadnika SBU - Dmitrija Strelkova, Mihaila Sokolova i Alekseja Gaševa, čiji su zadaci bili priprema, izvođenje terorističkih napada i sabotaža na teritoriji Rusije'', navodi se u saopštenju FSB.

10.20 EU: Izmena Zakona o državljanstvu primer sve većeg bezakonja u Belorusiji

Evropska unija osudila je izmene Zakona o državljanstvu, koje je 21 decembra doneo Parlament Belorusije, a koje predviđaju mogućnost oduzimanja državljanstva Belorusima koji žive u inostranstvu, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

"Predstavnici demokratskih snaga, medija i civilnog društva, koji su pobegli iz zemlje da bi izbegli progon, mogli bi da rizikuju da ostanu bez državljanstva", saopšteno je iz EU.

09.54 Zelenski se vratio u Kijev: Radimo na pobedi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio jedanas da se vratio u Kijev, nakon posete Vašingtonu ove nedelje. 

"Ja sam u svojoj kancelariji. Radimo na pobedi," rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegramu.

08.32 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima u Ukrajini

Euronews

07.24 Artiljerisjki udari na Nikopolj i Marganec

Ruske snage gađale su noćas iz teške artiljerije Nikopolj i Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Naveo je da su u Nikopolju oštećene privatne kuće, pomoćne zgrade i gasovod, prenosi Interfaks Ukrajina. U Marganecu se posledice granatiranja utvrđuju.

Profimedia

 

07.12 Sirene za vazdušnu opasnost u Nikolajevu

Sirene vazdušnu opasnost čule su se jutros nešto pe sedam časova u Nikolajevu, u južnoj Ukrajini, napisao je regionalni guverner na Telegramu. On je, međutim, ubrzo naveo da je uzbuna završena. 

06.55 Prigožin:Tvrdnje da je Vagner uzeo oružje od S. Koreje spekulacije i glasine

Vlasnik privatne ruske vojne Vagner grupe Jevgenij Prigožin odbacio je juče kao glasine i spekulacije tvrdnje SAD da je grupa preuzela pošiljku oružja iz Severne Koreje. Svi znaju da Severna Koreja nije isporučila nikakvo oružje Rusiji već duže vreme, naveo je Prigožin u saopštenju, preneo je Rojters. Bela kuća je prethodno objavila da je Vagner grupa preuzela pošiljku oružja iz Severne Koreje namenjenu ruskim snagama u Ukrajini. "Možemo da potvrdimo da je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju", izjavio je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, preneo je Glas Amerike.

06.30 Putin: Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini

Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini, poručio je juče ruski predsednik Vladimir Putin. Putin je rekao da cilj Rusije nije da podstiče vojni sukob, već da okonča rat. "Tome težimo i tome ćemo nastaviti da težimo. Trudićemo se da to bude završeno što pre to bolje", rekao je Putin obraćajući se novinarima posle sastanka Državnog saveta.Putin je na konferenciji za novinare rekao da isporuka američkog protivvazdušnog raketnog sistema "Patriot" samo produžava sukob, prenose RIA Novosti. 

06.15 Berbok: G7 radi na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane

Grupa zemalja G7 intenziviraće svoje napore u cilju jačanja odbrane ukrajinskog neba, izjavila je juče nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. "Svaka raketa koju Ukrajina skine s neba znači malo manje patnje za ljude u toj zemlji", rekla je ministarka, čiju je izjavu preneo Rojters. Ministarka je pozdravila odluku da se Ukrajini isporuči sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

 06.05 Pomoćnik Dude: Zelenski sa Dudom razgovarao o poseti SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je juče sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom o svojoj poseti SAD, saopštio je pomoćnik Dude Pavel Šrot. On je, nakon sastanka dvojice predsednika, do kojeg je došlo na povratku Zelenskog u Ukrajinu, rekao da su njih dvojica razgovarali skoro dva sata. "Pre svega o poseti Zelenskog SAD i značaju posete za podršku Ukrajini, ali i o bilateralnim odnosima Poljske i Ukrajine", naveo je Šrot za Rojters. 

06.00 Ubijen lokalni ruski zvaničnik u Hersonskoj oblasti u Ukrajini

Starešina sela Ljubimovka u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, koje kontrolišu ruske snage, Andrej Štepa, ubijen je juče u eksploziji automobila-bombe, saopštila je lokalna administracija pod kontrolom Rusije. Ruska novinska agencija RIA prenosi da su u pogibiju umešani ukrajinski diverzanti koji su ga targetirali zbog, kako su naveli, ''aktivne građanske pozicije''.

Komentari (0)

Evropa