Evropa

Vučić povodom smrti Franka Fratinija: Srbija izgubila istinskog prijatelja

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

09:44

Vučić povodom smrti Franka Fratinija: Srbija izgubila istinskog prijatelja
Franko Fratini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća porodici predsednika Ekonomskog saveta Italije, bivšeg šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija.

"Sa iskrenom tugom primio sam vest o smrti Franka Fratinija, istaknutog italijanskog pravnika i diplomate, koji je svojim znanjem i radom ostavio pečat u evropskim razmerama. Bila je izuzetna čast slušati njegove prijateljske savete, jer je iskreno voleo Srbiju i želeo njen svestrani napredak. Franko Fratini je bio briljantan poznavalac svetske političke scene i analitičar globalnih kretanja. Svet je izgubio još jednog mudrog čoveka, a Srbija istinskog prijatelja. Izražavam duboko saučešće porodici Franka Fratinija, kao i italijanskoj državi”, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

Saučešće povodom Fratinijeve smrti izrazio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Odlazak Franka Fratinija je gubitak i za Srbiju, jer je ostala bez iskrenog prijatelja i dobronamernog partnera koji je našoj zemlji želeo napredak i punu evropsku afirmaciju", naveo je Dačić.

Kako je istakao, u to je ulagao svoje veliko političko znanje i diplomatski autoritet, kao jedan od lidera italijanske i evropske politike, na čemu smo mu duboko zahvalni.

Kako je prenela Korijere dela sera Fratini je preminuo u 66. godini.

Fratini je rođen 14. marta 1957. u Rimu, gde je završio klasičnu gimnaziju i 1979. diplomirao na pravnom fakultetu. 

Od 1983. je advokat, dve godine kasnije postaje pravni savetnik ministra finansija, a  od 1990. do 1991. pravni savetnik u Vladi demohrišćanina Đulija Andreotija.

Bio je i ministar za regionalna pitanja i javne poslove u Vladi Lamberta Dinija (1994-1996), a 1996. je kao kandidat stranke Forca Italija Silvija Berluskonija ušao u parlament.

Od tada do 2001. bio je predsednik Komiteta za nadgledanje tajnih službi, a sa 45 godina postaje najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Italije u drugoj Berluskonijevoj Vladi 2002-2004.

Na poslu komesara EU za pravdu, slobodu i bezbednost zadržao se od 2004. do 2008, kada je bio i jedan od pet potpredsednika Evropske komisije.

Na poziciju italijanskog šefa diplomatije se vratio 2008. godine, gde se zadržao do 2011, a godinu dana kasnije je napustio Berluskonijevu stranku.

Na funkciji predsednika Ekonomskog saveta Italije Fratini je bio od januara.
 

Komentari (0)

Evropa