Evropa

Smrt ruskog političara pokreće sumnju: U dva dana pad sa terase i fatalni srčani udar u istom hotelu u Indiji

Komentari

Autor: Guardian

27/12/2022

-

21:10

Smrt ruskog političara pokreće sumnju: U dva dana pad sa terase i fatalni srčani udar u istom hotelu u Indiji
Smrt ruskog političara pokreće sumnju: U dva dana pad sa terase i fatalni srčani udar u istom hotelu u Indiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijska policija istražuje smrt ruskog političara Pavla Antova, koji je navodno kritikovao rat u Ukrajini. 

Telo Pavela Antova (65) pronađeno je u subotu u lokvi krvi ispred hotela u istočnoj državi Odiša, gde je bio na odmoru sa još trojicom ruskih državljana. 

Njegova smrt je usledila dva dana nakon što je drugi član putničke grupe Vladimir Bidenov, pronađen bez svesti posle fatalnog srčanog udara u istom hotelu i nije mu bilo spasa. Policija je u utorak saopštila da pregleda snimke nadzornih kamera, ispituje hotelsko osoblje i da čeka detaljne izveštaje o obdukciji, ali za sada bez ozbiljnih dokaza.

 „Proveravaju se svi mogući aspekti u vezi sa smrću dvojice ruskih državljana“, rekao je za AFP regionalni šef policije Raješ Pandit. 

Bidenovljev srčani udar je verovatno izazvan opijanjem i mogućim predoziranjem, rekao je on, prenosi Guardian.

„Za sada se čini da je Antov slučajno pao sa hotelske terase. Verovatno je bio uznemiren smrću svog prijatelja i otišao je na terasu hotela i nepažnjom pao i poginuo“, dodao je Pandit. .

Policajac je rekao da su Antov i njegovi prijatelji bili u državi od sredine decembra i da su posetili nekoliko lokacija pre nego što su početkom prošle nedelje stigli u svoj hotel u Rajagadi. 

Dve lokalne putničke agencije koje su organizovale zabavu takođe su ispitane, zajedno sa druga dva ruska člana iz turističke grupe.

Smrt Antova je poslednja u nizu neobjašnjivih smrtnih slučajeva u koje su umešani istaknuti ruski biznismeni, od kojih je nekoliko kritikovalo invaziju na Ukrajinu.

U septembru je Ravil Maganov, predsednik odbora direktora Lukoila, najveće ruske privatne naftne kompanije, preminuo nakon pada sa prozora moskovske bolnice. 

Od 2018. Antov je bio član regionalnog parlamenta udaljenog oko 150 kilometara istočno od Moskve, predstavljajući stranku Jedinstvena Rusija Vladimira Putina. Pre nego što je ušao u politiku, osnovao je preduzeće za preradu hrane Vladimirski Standart i 2019. godine, pa ga je rusko izdanje časopisa Forbs rangiralo kao najbogatijeg među svim parlamentarcima i visokim zvaničnicima u zemlji.

U junu su ruski mediji objavili WhatsApp poruku Antova u kojoj se kaže da je bombardovanje  i raketiranje Ukrajine „terorizam“. 

Antov je na ruskoj društvenoj mreži VK demantovao pisanje poruke, insistirajući da podržava rusku „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa