Evropa

Demonstranti upali u vilu ruskog oligarha u Londonu: Pozvali na prekid rata, zgradu hteli da daju izbeglicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

16/03/2022

-

11:24

Demonstranti upali u vilu ruskog oligarha u Londonu: Pozvali na prekid rata, zgradu hteli da daju izbeglicama
Demonstranti upali u vilu ruskog oligarha u Londonu: Pozvali na prekid rata, zgradu hteli da daju izbeglicama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti koji su upali u vilu ruskog oligarha Olega Deripaske na trgu Belgrejv u Londonu okačili su na ovo zdanje ukrajinsku zastavu, a potom i snimili unutrašnjost zdanja uhapšeni su nakon ovog čina.

Oni su rekli da se protive Vladimiru Putinu i invaziji Rusije na Ukrajinu i da žele da otvore vilu za ukrajinske izbeglice.  Desetine policajaca proveli su sate pokušavajući da ih ubede da siđu sa balkona ispred zgrade, preneo je Gardijan.

Trg na kojem se nalazi vila Olega Deripaske je u prestižnom delu Londona, Najtsbridžu, nedaleko od Bakingemske palate i Hajd parka. Takođe, prekoputa ove vile nalazi se i Ambasada Srbije u Londonu.

Deripaska se nalazi na listi osoba kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. On je bio i jedan od onih koji su Putina pozvali da prekine rat.

Kako je naveo Gardijan, u razgovoru za novinsku agenciju PA tokom popodneva, jedan od demonstranata, koji je odbio da kaže svoje ime, ali je rekao da je iz Litvanije, rekao je da su i ranije bili svesni da mogu da budu uhapšeni i da su spremni na sve posledice zbog onoga u šta veruju.

Nakon zauzimanja ovog zdranja, skvoteri su uspeli i da naprave snimak unutrašnjosti, te prikazali vredne stvari koje se u njemu nalaze. Vrednost vile procenjena je na 59 miliona evra i smatra se  jednom od najskupljih kuća u Londonu. Tako se na snimku mogao videti luksuzni nameštaj, klavir, vredne suklpture i druga umetnička dela. Takođe, vila ima i sopstvenu bioskopsku salu i teretanu.

 

 

Demonstranti koji su upali u ovu vilu, kritikovali su i britanske banke i delove establišmenta za koje kažu da su dozvolili oligarsima da "peru" svoj novac u Londonu. Odbili su da kažu kako su ušli u Deripaskino imanje, ali su rekli da su "za to bile potrebne veštine penjanja" i "magija skvotera".

"Ovo nije običan skvot, ovo je oslobađanje imovine", rekao je jedan od skvotera.

U saopštenju poslatom Gardijanu, rekli su da je invazija na Ukrajinu poslednji u nizu činova kršenja ljudskih prava od strane Putinove vlade, uključujući bombardovanje Sirije i maltretiranje LGBT osoba.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

 

Komentari (0)

Evropa