Evropa

RAT U UKRAJINI Odesa na udaru granata sa brodova iz Crnog mora, oslobođen gradonačelnik Melitopolja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2022

-

07:25

RAT U UKRAJINI Odesa na udaru granata sa brodova iz Crnog mora, oslobođen gradonačelnik Melitopolja
RAT U UKRAJINI Odesa na udaru granata sa brodova iz Crnog mora, oslobođen gradonačelnik Melitopolja - Copyright Tanjug AP/Mstyslav Chernov, J. Scott Applewhite, Bernat Armangue, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukobi u Ukrajini ne prestaju ni 21. dan od početka ruske invazije. Progavarači Moskve i Kijeva su naveli da ima prostora za kompromis uprkos velikim suprotnostima. Za to vreme ruske snage su opkolile gradove Marijupolj i Černigov, a borbe se vode kod Harkova i Mikolajeva, dok ruski konvoj sporo napreduje prema Kijevu. Od početka rata Ukrajinu je napustilo više od tri miliona ljudi, a juče je putem humanitarnih koridora iz zona sukoba evakuisano oko 28.000 ljudi.

Ključni događaji

  • Žestoke borbe u više urkajinskih gradova: Marijupolj i Černigov opkoljeni, ruski konvoj sporo napreduje ka Kijevu 
  • Od početka rata Ukrajinu napustilo više od tri miliona izbeglica 
  • Predsednik SAD Džo Bajden sledeće nedelje dolazi u Brisel na vanredni NATO samit 
  • Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne operacije
  • FT objavio predlog saporazuma Kijeva i Moskve u 15 tačaka
  •  Ruski predlog da Ukrajina usvoji neutralnost u austrijskom stilu neprihvatljiv za Kijev
  • Ambasada SAD i lokalni izveštači tvrdi da je 10 osoba ubijeno u granatiranju reda za hleb u Černigovu
  • Zelenski se obratio članovima Kongresa SAD
  • Savet Evrope i formalno isključio Rusiju zbog sukoba u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu

Euronews

 

​Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.40 Vežbe artiljerije u Belorusiji u blizini ukrajinske granice

eksplozije su se čule u nekoliko gradoe Belorusije, a vlasti te zemlje su saopštile da je reč o vežbama artiljerije, javlja Euronews. Eksplozije su se čule uglavnom u regionu Bresta koji se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, a zvaničnici u Minsku su odbacili mogućnost napada na Kijev. 

23.11 Kakvo je trenutno stanje na ratištu?

Američki visoki bezbednosni zvaničnik pružio je najnovije informacije o stanju na ratišu u Ukrajini, piše BBC. Navodi se da Rusija razmatra trenutak kada će biti potrebna zamena trupa, da bi se snage koje su trenutno van Ukrajine pridružile borbi.  

  • Rusija je do sada ispalila više od 980 projektila 
  • Ruska vojska je u invaziju uključila svojih 75 odsto taktičkih grupa 
  • Na jugu Ukrajine ruski brodovi granatiraju područja u okolini Odese i pojačana je aktivnost u Crnom moru 
  • Marijupolj je i dalje izolovan i na udaru je dalekometne artiljerije 
  • Na severu je ruski napredak prema Kijevu generalno u zastoju 

22.48 SB UN u petak glasa o ruskoj rezoluciji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u petak da glasa o rezoluciji koju je predložila Rusija, a kojom se zahteva zaštita civila u Ukrajini i bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju, ali zapadne diplomate smatraju da ona neće biti podržana, jer ne poziva na prekid borbi ili povlačenje ruskih trupa, javlja Rojters.

profimedia

 

22.30 Razgovor patrijarha Kirila i pape Franje

Ruski patrijarh Kiril razgovarao je sa papom Franjom osituaciji u Ukrajini, navodi se u saopštenju Ruske pravoslavne crkve. "Vođena je detaljna diskusija o situaciji u Ukrajini. Posebna pažnja je posvećena humanitarnim aspektima aktuelne krize i akcijama Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve kako bi se to prebrodilo. Obe strane su izrazile važnost procesa pregovora, i nadu da će se uskoro postići mir", piše u izjavi.

21.10 Peskov:Izjava o Putinu neprihvatljiva i neoprostiva retorika

Portparol Kremlja Dmitri Peskov izjavio je danas da je to što je američki predsednik Džozef Bajden okarakterisao ruskog lidera Vladimira Putina kao ratnog zločinca "neprihvatljiva i neoprostiva retorika", prenosi agencija TASS.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

 

21.08 Da li bi u petak gorivo u Srbiji moglo da pojeftini?

Posle tronedeljnog neprestanog rasta, cena nafte je ovih dana konačno krenula u rikverc i gotovo se vratila na nivo pre početka rata u Ukrajini. Barel se sa 130 dolara spustio na oko 100 dolara. Dok je cena nafte na globalnom nivou "divljala" za sobom je povukla i cene svih vrsta goriva, a potrošače najviše zanima da li će sada kada je konačno u padu to moći da osete i u svojim novčanicima. Opširnije u posebnom tekstu.

20.48 Da li se vide prvi znaci kompromisa u pregovorima Kijeva i Moskve?

Pregovori Rusije i Ukrajine koji su počeli samo četiri dana nakon ruskog napada na Ukrajinu u prvim momentima nisu obećavali i delovalo je da će dve strane teško naći zajednički jezik. Međutim, izjave nakon poslednje runde razgovora daju nešto više nade u mogućnost dogovora. Sa ukrajinske strane se moglo čuti da je proces težak, ali da postoji prostor za kompromis, a sa ruske da "ohrabruje promena u retorici Kijeva". Slično tome, i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da "ruska pozicija u pregovorima postaje više realistična". U međuvremenu su isplivali predlozi sporazuma iz kojih se može naslutiti šta su teme razgovora. Opširnije u posebnom tekstu.

20.28 Bajden nazvao Putina ratnim zločincem

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je novinarima danas da je ruski predsednik Vladimir Putin "ratni zločinac" zbog invazije koju je pokrenuo na Ukrajinu.

20.13 Teško stanje u Marijupolju, 13 dana bez struje i vode

U Marijupolju je stanje već danima teško, a ukrajinski i međunarodni zvaničnici neprestano ponavljaju da tom gradu preti humanitarna katastrofa. Prema izveštaju BBC, 2.400 civila je ubijeno od početka sukoba, već 13 dana nema struje i vode, a temperature noću dosežu i do -5 stepeni. Pre dva dana 160 vozila napustilo grad humanitarnim koridorom, a u Marijupolju je ostalo oko 400.000 ljudi.

19.52 Moskva demantuje da je napala pozorište, optužuje Azovski bataljon

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su militanti Azovskog bataljona izveli novu provokaciju i da su digli u vazdug zgradu pozorišta u Marijupolju, demantujući optužbe Kijeva da je Rusija izvršila napad na to pozorište. "Tokom 16. marta, ruska avijacija nije izvršila nikakve misije koje uključuju udare po kopnenim ciljevima na teritoriji Mariupolja", navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

19.44 Oslobođen gradonačelnik Melitopolja

Ruske snage su oslobodile gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, saopštio je savetnik ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko. "Specijalna operacija oslobođenja gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova upravo je uspešno završena", objavio je on. Fedorova su prethodno zarobili ruski vojnici u petak uveče. Objavljen je i snimak razgovora Fedorova sa predsednikom zelenskim nakon oslobađanja.

19.20 Kličko: Granate izazvale požar i oštetile gasovod

Granatiranje ruskih snaga izazvalo je danas požar, oštetilo privatne kuće i gasovod u kijevskom okrugu Podil, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. "Vatra je obuzdana, a radnici hitne pomoći i spasilačkih službi na licu mesta nisu identifikovali povređene", rekao je Kličko u onlajn poruci, prenosi Rojters.

profimedia

 

18.40 Kako je Miloš sa porodicom iz Kijeva stigao do Novog Sada?

Miloš Jelić, muzičar iz Ukrajine, poreklom Novosađanin, jedan je od više od tri miliona ljudi koji su od početka sukoba izbegli iz Ukrajine. Za Euronews Srbija priča kako je sa porodicom stigao u Novi Sad, gde su danas njegovi prijatelji iz benda i kako vidi odnos dela javnosti u Srbiji prema situaciji kod kuće. Opširnije u posebnom tekstu.

18.31 Konašenkov: Uništeno 1.367 tenkova i 180 letelica

Od početka vojne operacije u Ukrajini Oružane snage Rusije uništile su 180 aviona i helikoptera, 1.367 tenkova i drugih oklopnih vozila, naveo je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Prema njegovim navodima, uništena su i 132 višecevna raketna sistema, 502 poljska artiljerijska i minobacačka topa, kao i 1.156 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Kako je naveo, avijacija i PVO Rusije tokom dana oborili su jedan ukrajinski helikopter Mi-24 i šest dronova u regionu naselja Sarani, prenosi Sputnjik. Takođe, prema njegovim rečima, operativno-taktička, vojna i bespilotna avijacija pogodila je tokom proteklog dana 34 vojna objekta Ukrajine.

18.14 Orlov: bombardovano pozorišt eu Marijupolju u kome je bilo više od 1.000 civila

Zamenik gradonačelnika Marijupolja Serhij Orlov je rekao za BBC da su Rusi bombardovali pozorište u kome su bili smešteni civili. On procenjuje da je u zgradi bilo između 1.000 i 1.200 ljudi, a broj žrtava se za sada ne zna.

17.56 Podoljak: Objavljen predlog koji predstavlja poziciju ruske strane u pregovorima

Povodom izveštaja FT koji je objavio predlog sporazuma u 15 tačaka Moskve i Kijeva oglasio se i član ukrajinske pregovaračke delegacije Mihaqil Podoljak. On je na Tviteru napisao da je objavljen predlog koji predstavlja poziciju i zahteve ruske strane i "ništa više". "Ukrajina ima svoje pozicije. jedina stvar koju potvrđujemo u ovoj fazi je prekid vatre, povlačenje ruskih trupa i bezbednosne garancije od strane nekoliko država", napisao je.

17.47 Tri žrtva napada u Harkovu, civili ranjeni u Marijupolju

Tri osobe su poginule u ruskom napadu na pijaci u Harkovu, na istoku Ukrajine, a najmanje pet ljudi, uključujući jedno dete, ranjeno je kada su ruske snage gađale civile koji su bežali iz Marijupolja, tvrde ukrajinske vlasti. Ukrajinski državni sektor za vanredne situacije saopštio je da su tri osobe nastradale u požaru, a da ih je pet povređeno, na pijaci u Harkovu, nakon ruskog granatiranja, preneo je Rojters. U međuvremenu je guverner Zaporožja Oleksandr Staruh saopštio da su ruske snage, u žestokom artiljerijskom napadu, gađale konvoj civila koji se kretao duž autoputa od Marijupolja ka Zaporožju.

17.25 NATO ujedinjen u odluci da ne uvodi zonu zabrane letenja

Genralni sekretar NATO-a jens Stoltenberg je rekao da su saveznici ujedinjeni u odluci da se ne uvede zona zabrane leta nad Ukrajinom "zato što imaju odgovornost da obezbede da se rat ne proširi van Ukrajine". 

17.10 Podaci sa društvenih mreža o ruskoj invaziji u Ukrajini: 

Euronews Srbija

16.57 Međunarodni sud pravde naložio Moskvi da obustavi vojne akcije

Međunarodni sud pravde u Hagu, povodom tužbe Ukrajine protiv Rusije, nalozio je Moskvi da obustavi vojne akcije u Ukrajini, prenosi Rojters. Sud navodi da nije video nijedan dokaz kao opravdanje Rusiji za rat. Odluka je doneta sa 13 glasova "za" i dva "protiv" (glasovi kineskog i ruskog sudije). Gardijan piše da odluka verovatno neće imati veliki uticaj na odluke Vladimira Putina.

Povodom presude oglasio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je rekao da Rusija mora da se pridržava odluke suda, a u suprotnom, biće izolovana u još većoj meri. Opširnije u posebnoj vesti.

16.47 Šta piše u predlogu sporazuma od 15 tačaka koji prenosi FT?

Nacrt sporazuma Ukrajine i Rusije sadrži 15 tačaka i uključuje obećanja da Ukrajina neće ulaziti ni u kakve vojne saveze, da neće dopustiti postavljanje stranih vojnih baza i oružja na svojoj teritoriji, i da neće otvoriti granice pripadnicima stranih vojnih snaga. Sporazum bi trebalo da uključi i vojno-bezbednosne garancije saveznika poput SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske, a Kijev bi po sporazumu smeo i dalje da zadrži svoju vojsku. Zauzvrat, ruske snage bi se u potpunosti povukle s teritorija koji su zauzele nakon 24. februara ove godine.

Prema tri izvora koji su razgovarali s FT-om, Kijev bi ipak trebao da prihvati određena ograničenja svojih vojnih snaga, a potencijalni problem u pregovorima bi mogle predstavljati odredbe po kojima bi zapadne države garantovale za bezbednost Ukrajine u budućnosti, prenosi Jutarnji list pisanje FT.  

Prema nacrtu sporazuma, Kijev bi morao i da osigura ravnopravnost korišćenja ruskog jezika u Ukrajini, gde je trenutno ukrajinski jedini zvanični jezik, što je bio jedan od povoda za rusku agresiju na Ukrajinu. 

Budućnost poluostrva Krim, koji je Rusija pripojila 2014. godine, kao i separatističkih regiona Luganska i Donjecka, čiju je nezavisnost Moskva priznala neposredno pre početka invazije, tek bi trebalo da se dogovori.

Navode o mogućem predlogu sporazuma komentarisao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je za sada prerano da se otkrivaju bilo kakvi setovi dogovora.

16.32 UNHCR: Iz Ukrajine izbeglo tri miliona osoba

Tri miliona ljudi izbeglo je iz Ukrajine, a više od dva miliona je raseljeno po zemlji, podaci su UNHCR.

15.56 EU zabranila transakcije s 12 ruskih kompanija, tri su naftne

Evropska unija je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a među kojima su i tri ruska naftna giganta, objavljeno je danas u Službenom listu EU. U odluci piše da je zabranjeno direktno ili indirektno učešće u bilo kojoj transakciji sa pravnim licima u Rusiji koja su pod državnom kontrolom, u kojima država ima više od 50 posto vlasnistva, ili u kojima Rusija, njena vlada ili ruska centralna banka imaju pravo učešsća u dobiti, ili imaju sa njima značajne ekonomske odnose.

15.42 Kovid bolnica u Harkovu i dalje zbrinjava pacijente

Dok se borbe u Ukrajini nastavljaju, zdravstvene službe u zemlji takođe pokušavaju da se izbore sa još jednim ratom - tekućom pandemijom kovida 19. U Harkovskoj regionalnoj infektivnoj klinici, koja je bila vodeća ustanova za lečenje kovid pacijenata u gradu, zdravstveni radnici nastavljaju da leče pacijente obolele od korone, uprkos sukobu koji je u toku.

Associated Press • Euronews Serbia

15.25 Savet Evrope i formalno isključio Rusiju zbog sukoba u Ukrajini

Savet Evrope isključio je danas i formalno Rusku Federaciju nakon 26 godina članstva zbog rata u Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije danas je istakao da bi njegova zemlja napustila ovo telo bez obzira na odluku SE.

15.10 Putin: Zapad podsticao Kijev na krvoproliće

Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su nameravale da krenu u rat, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na savetovanju o merama podrške regionima. On je naveo da je vlastima u Kijevu predloženo da povuku vojsku iz Donbasa, ali da oni to nisu hteli. Tvrdi i da su zapadni pokrovitelji podsticali Kijev na krvoproliće, isporučujući oružje i šaljući plaćenike, preneo je Sputnjik. Putin je rekao i da bi "pronacistički režim u Ukrajini" u bliskoj budućnosti mogao da dobije nuklearno oružje na čijoj meti bi bila Rusija.

14.29 Ambasada SAD: Stradalo deset ljudi u redu za hleb

Ruske snage su danas pucale i ubile 10 ljudi koji su stajali u redu za hleb u Černigovu, navedeno je u tvitu američke ambasade u Kijevu. "Takvi užasni napadi moraju prestati. Razmatramo sve dostupne opcije kako bismo osigurali odgovornost za sve zločine u Ukrajini", navela je ambasada. Video koji je geolocirao Si-En-En potvrdio je da je granata ili raketa pogodila grupu ljudi u sredu ujutro, dok je lokalni reporter sa lica mesta rekao da je najmanje 10 ljudi ubijeno u napadu.

14.22 Ovacije za Zelenskog u Kongresu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred Kongresom SAD pohvali hrabrost ukrajinskog naroda rekavši da se „sudbina“ njegove zemlje odlučuje upravo sada usred invazije Rusije. "Sudbina našeg naroda gde će Ukrajinci biti slobodni, da li će uspeti da sačuvaju svoju demokratiju. Rusija je napala ne samo nas, ne samo našu zemlju, ne samo našu gradova, krenula je u brutalnu ofanzivu protiv naših vrednosti, osnovnih ljudskih vrednosti“, rekao je on.
Članovi Kongresa obraćanje su ispratili ovacijama. Opširnije o tome u odvojenom tekstu.

Tanjug AP/AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool

 

14.07 U Poljskoj više od 1,89 miliona izbeglica iz Ukrajine

Više od 1,89 miliona ljudi izbeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka ruske vojne operacije, saopštila je poljska granična služba. Više od pola miliona ljudi je možda već napustilo zemlju, rekao je profesor istraživanja migracija na Univerzitetu u Varšavi Maciej Duszczik, prenosi Bi-Bi-Si. Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt izjavio je da je u toj zemlji do sada registrovano oko 175.000 izbeglica iz Ukrajine, preneo je Rojters.

14.02 Kuleba: Nove otmice lokalnih čelnika

Oleksandar Jakovljev, gradonačelnik Skadovska, lučkog grada u regiji Herson u Ukrajini i njegov zamenik Jurij Paljuh su oteti, tvrdi ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitro Kuleba.

 

 

13.54 Ukrajina odbija rusku ponudu neutralnosti u "austrijskom stilu"

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da je ruski predlog da Ukrajina usvoji neutralnost u austrijskom stilu neprihvatljiv za tu zemlju. On je rekao lokalnim medijima da svaki mirovni sporazum mora biti pod ukrajinskim uslovima koji štite njen suverenitet.

13.34 Nove sankcije Moskve liderima zapadnih zemalja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da lideri zemalja koji se nalaze na listi neprijateljskih mogu da očekuju da će protiv njih biti uvedene lične sankcije. Kazao je da odluka Moskve da uvede sankcije američkom predsedniku Džozefu Bajdenu ne znači da Rusija odbija da održava kontakte sa Sjedinjenim Državama.

12.57 Društvene mreže o ratu u Ukrajini

Euronews Srbija
12.43 Dodatne sankcije Švajcarske ruskim oligarsima

Švajcarska je danas uvela dodatne sankcije protiv pojedinih ruskih pojedinaca i entiteta, u skladu sa proširenom listom sankcija EU. Sankcije, koje danas stupaju na snagu, uglavnom se odnose na ograničenja u trgovinskom i finansijskom sektoru.

12.15 Ukrajina: Od početka sukoba poginulo najmanje 500 žitelja Harkova

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini poginulo je najmanje 500 stanovnika Harkova, saopštile su danas službe hitne pomoći grada na severoistoku zemlje. BBC navodi da tu informaciju nije mogao nezavisno da potvrdi iz drugih izvora.

12.11 Kremlj: Neutralna Ukrajina s armijom moguć kompromis

Kremlj je danas saopštio da se predlog o neutralnoj Ukrajini sa sopstvenom vojskom, poput Austrije ili Švedske, posmatra kao moguć kompromis.

12.00 Dopisnik "Javnosti": Granata ubila deset ljudi koji su čekali u redu za hleb

Dopisnik ukrajinske "Javnosti" javlja da je u Černigovu pala granata na grupu ljudi koja je stajala u redu za hleb. Dopisnik javlja da se granatiranje dogodilo oko 10 časova po lokalnom vremenu i da ima 10 mrtvih.

11.44 Najpoželjnije sklonište u Harkovu

Kafić u Harkovu koji je nekada bio atrakcija zbog neobičnih domaćina, dva rakuna sada je sklonište od vazdušnih napada ruskih snaga. Zahvaljujući debelim zidovima i lokaciji u podrumu, kafić je postao mnogo privlačnije sklonište od podzemnih garaža ili metro stanica.

Associated Press • Euronews Serbia

11.37 Džonson: Nema izgleda da će se Ukrajina uskoro pridružiti NATO-u

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da nema izgleda da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u. Britanski premijer je takođe rekao da razume ukrajinskog predsednika kada govori o NATO-u i u kom se položaju nalazi. "Mi smo Putinu jasno stavili do znanja da nema šanse da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u", istakao je Džonson.

11.15 Lavrov: Cenimo pristup Turske

Ruska federacija ceni pristup Turske situaciji u Ukrajini uprkos razlikama u stavovima Moskve i Ankare, rekao je ruski ministar spoljnih posloa Sergej Lavrov.

11.00 Detonacije iz pravca Zaporožja

Stanovnici Zaporožja javljaju da se iz pravca nuklearne elektrane Zaporožje čuju detonacije. Prema navodima očevidaca, ruske snage detoniraju granate i mine koje nisu eksplodirale u prvom napadu.

10.50 Kijev: Ruski general Mitjajev poginuo u napadu na Marijupolj

General-major Oleg Mitjajev poginuo je u utorak tokom napada na Marijupolj, tvrdi danas savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko. On je na Telegramu objavio fotografiju mrtvog generala, prenosi agencija AP.

10.20 Rat u Ukrajini će ukočiti globalni rast i podstaći inflaciju

Ruska invazija na Ukrajinu će uticati na celokupnu globalnu ekonomiju usporavajući njen rast i podižući inflaciju i mogla bi suštinski da preoblikuje globalni ekonomski poredak na duži rok, ocenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

10.12 Ostin: NATO saveznici nastaviće da šalju oružje Ukrajini

NATO saveznici će nastaviti da šalju odbrambeno oružje Ukrajini i jednoglasno podržavaju Kijev, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin uoči sastanka sa kolegama iz Alijanse. "Ostajemo jedinstveni u podršci Ukrajini", rekao je on novinarima, prenosi agencija Rojters.

10.06 Medinski: Ukrajinci nude švedski model

Kijev na pregovorima nudi stvaranje švedske verzije demilitarizovane države u Ukrajini, rekao je Vladimir Medinski, šef ruske delegacije u Kijevu i savetnik predsednika Vladimira Putina, prenosi TAS S. Medinski je dodao da je Rusiji "potrebna mirna, slobodna, nezavisna Ukrajina, da nije članica vojnih blokova i NATO".

09.47 Lavrov: Bez histerije na pregovorima

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba nije izneo nikakve nove ideje na razgovorima u Antaliji. On je ujedno pozvao pregovarače Ruske federacije i Ukrajine da pruže priliku za rad u mirnoj atmosferi, bez izazivanja histerije. Lavrov je dodao i da su se kolege iz Švajcarske javile sa željom da posreduju u pregovorima.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

09.38 Šolc isključuje mogućnost NATO intervencije u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovo je isključio mogućnost vojne intervencije NATO u Ukrajini. Zapad i dalje polaže nadu u sankcije protiv Rusije, rekao je Šolc na skupu u organizaciji dnevnika „Velt“ u Berlinu.

09.22 Gasprom nastavlja isporuku gasa preko Ukrajine

Ruski državni energetski gigant Gasprom saopštio je da nastavlja da isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine, sa dnevnim količinama postavljenim na 95 miliona kubnih metara, u skladu sa zahtevima kupaca, ali za 13 odsto manje sa 109,6 miliona kubnih metara u utorak, navodi Rojters, a prenosi Gardijan.

09.15 Dve osobe stradale u Harkovu

U drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkovu tokom noćašnjeg napada ubijene su dve osobe dok su dve stambene zgrade pogođene i uništene. Ukrajinska služba za vanredne situacije je jutros potvrdila da je nekoliko stanova u dve zgrade uništeno kao posledica artiljerijskog napada, preneo je "Gardijan".

08.58 Trus: Putinovi planovi ne idu po planu

Britanska ministarka spoljnih poslova rekla je da sankcije Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja imaju veliki uticaj na rusku ekonomiju, ali je pozvala saveznike da idu dalje u tom pravcu. Ona je u razgovoru za Sky News rekla da planovi Vladimira Putina ne idu po planu. "On ne postiže očekivani napredak, a znamo da sankcije koje smo uveli funkcionišu".

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

08.45 Fič snizio rejtinge svih banaka koje posluju u Rusiji

Rejting agencija Fič saopštila je danas da je snizila rejting 31 ruske banke emitenata dugoročnih hartija od vrednosti u stranoj valuti na "Č" sa "B" i da ih je uklonila iz praćenja izgleda neizvršenja dužničkih obaveza, takozvane liste "praćenja negativnog rejtinga" (RWN).

08.30 Zelenski: Mirovni razgovori sada zvuče realističnije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da mirovni pregovori sa Rusijom počinju da "zvuče realističnije", ali da je još potrebno vreme da bi se postigao napredak. "Sastanci se nastavljaju i obavešten sam da pozicije tokom pregovora već zvuče realističnije. Ali potrebno je vreme za odluke koje će biti u interesu Ukrajine", rekao je Zelenski u najnovijem obraćanju, prenosi Rojters.

08.15 Bajden danas najavljuje još 800 miliona dolara pomoći Ukrajini

Američki predsednik DŽo Bajden danas će najaviti da će SAD uputiti još 800 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, saopštio je zvaničnik Bele kuće. Očekuje se da će Bajden detaljno izložiti taj plan tokom svog govora o situaciji u Ukrajini, prenosi agencija AP.

08.10 Danas vanredni sastanak ministara odbrane NATO

U sedištu NATO u Briselu danas se sastaju ministri odbrane kako bi razmotrili jačanje prisustva NATO vojnika i opreme u istočnom delu Alijanse, uključujući i jačanje protivvazdušne i protivraketne odbrane. NATO će danas reći svojim vojnim komandantima da izrade planove za nove načine odvraćanja Rusije nakon napada na Ukrajinu, i da razmotre razmeštanje dodatnih trupa i postavljanje protivraketne odbrane u istočnoj Evropi, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane zvaničnike i diplomate. Više čitajte u posebnoj vesti.

07.57 Kijev jutros granatiran, urušila se 12-spratnica

Stambena zgrada od 12 spratova u Kijevu se jutros urušila, nakon što je pogođena ruskim granatama u kijevskom okrugu Ševčenkovski, prenosi Gardijan. Dve osobe su povređene, a 37 je evakuisano, navode ukrajinske službe. Ukrajinske državne službe za vanredne situacije saopštile su da su primile dojavu u 06.16 časova ujutru, potvrđujući da su fragmenti granata pali na zgradu i doveli do njenog urušavanja, kao i da su oštetili zgradu od 9 spratova koja se nalazi odmah pored. Požar na prvoj zgradi je ugašen do 07.45 časova, a u susednoj zgradi nije primećen požar.

Associated Press • Euronews Serbia

07.48 Ministarstvo odbrane UK: Rusi zastali u svom daljem napredovanju

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoj najnoviji obaveštajni izveštaj o situaciji u Ukrajini, rekavši da se ruske snage "bore da prevaziđu izazove koje predstavlja ukrajinski teren" i da su zastale u svom napredovanju.

07.45 Nebenzja: Vojna operacija se završava kad ispunimo ciljeve

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini biće završena kada se ostvare njeni ciljevi, rekao je novinarima stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. "Kada se ostvare ciljevi specijalnih vojnih operacija, one će prestati ", naglasio je Nebenzja, prenosi TASS.

07.40 Šmigalj: Ukrajina pretrpela štetu veću od 500 milijardi dolara

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da je njegova zemlja pretrpela štetu veću od 500 milijardi dolara od početka ruskog napada, i insistirao je na tome da Rusija plati obnovu Ukrajine nakon rata.

07.35 Iz Marijupolja evakuisano 20.000 ljudi

Oko 20.000 ljudi uspelo je tokom prethodnog dana da napusti opkoljeni Marijupolj humanitarnim koridorom. Prema rečima zamenika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirila Timošenka, građani su evakuisani sa oko 4.000 privatnih vozila od kojih je 570 otišlo u grad Zaporožje, dok su ostali proveli noć u drugim mestima usput, prenosi AP.

07.25 Sirene za uzbunu u više ukrajinskih gradova

Sirene za uzbunu oglasile su se pred zoru u više ukrajinskih gradova, a građani su upozoreni da odu u skloništa. Sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Dnjepru, javljaju lokalni mediji i novinari na terenu, prenosi BBC.

07.20 Kineski ambasador u SAD o ruskim planovima

Kineski ambasador u SAD Ćin Gang napisao je interesantnu poruku za Vašington post, rekavši da njegova vlada ne zna ništa o ruskim planovima i da bi pokušala da ih zaustavi da jeste.
"Tvrdnje da je Kina znala za ovaj rat, pristala ili prećutno podržavala su čista dezinformacija. Sve ove tvrdnje služe samo u svrhu prebacivanja krivice na Kinu i bacanja blata na Kinu. U Ukrajini je bilo više od 6.000 kineskih državljana. Kina je najveći trgovinski partner i Rusije i Ukrajine, i najveći uvoznik sirove nafte i prirodnog gasa u svetu. Sukob između Rusije i Ukrajine ništa ne donosi Kini", rekao je.

Profimedia

 

07.15 Pokrenut postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope

Lideri Saveta Evrope izjavili su sinoć da je "zbog neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajnu", pokrenut postupak isključivanja Ruske Federacije iz Saveta Evrope, nakon što je ranije sinoćj Rusija saopštila da je donela "svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku" da se povuče iz te organizacije.

07.10 Zelenski se obraća Kongresu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiće se danas putem video linka američkom Kongresu. Očekuje se da će Zelenski još jednom pozvati SAD da "zatvore nebo" nad Ukrajinom.
Takođe će verovatno tražiti da mu saveznici iz NATO obezbede borbene avione kako bi ukrajinski piloti mogli da polete protiv ruskih vazdušnih snaga, kao i oštrije ekonomske sankcije suočene sa napredujućim ruskim napadom.

07.00 Senat SAD označio Putina kao ratnog zločinca

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ruski predsednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac i osuđuje se ruska akcija u Ukrajini. U tekstu rezolucije se osuđuje "Ruska Federacija, predsednik Rusije Vladimir Putin, članovi ruske delegacije u Savetu bezbednosti, Oružane snage Rusije i ruski vojni komandanti zbog počinjenih flagrantnih akata agresije i drugih zverstava koja dostižu nivo zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina protiv naroda Ukrajine i drugih", prenosi ruska agencija TASS.

06.45 Danas se očekuje nastavak pregovora

Razgovori Ukrajine i Rusije juče su prekinuti a nastavak se očekuje danas. Ukrajinski pregovarač i savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak objavio je na Tviteru: "Natavljamo sutra. Veoma težak pregovarački proces. Postoje fundamentalne suprotnosti. Ali sigurno ima mesta za kompromis. Tokom pauze biće nastavljen rad u manjim gupama".

06.30 Bajden stiže na NATO samit

Predsednik SAD Džozef Bajden putovaće sledeće nedelje u Brisel na samit NATO-a, saopštila je amaerička misija pri NATO-u. Genralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je sazvao vanredni samit za 24 mart povodom rata u Ukrajini.

06.00 Novinarka Foks njuza poginula u istom incidentu kao i snimatelj

Oleksandra Kuvšinova, ukrajinska novinarka Foks njuza, poginula je u istom incidentu u kojem je život izgubio snimatelj te televizije Pjer Zakrževski, saopštila je američka televizijska mreža. U saopštenju se navodi da je Zakrževski u trenutku incidenta u ponedeljak bio u timu i sa novinarom Foks njuza Bendžaminom Holom kada su napadnuti u blizini Kijeva. Novinar Bendžamin Hol je ranjen i ostaće na bolničkom lečenju, dodaje se u saopštenju.

Komentari (1)

Горски

16.03.2022 16:46

Да није длучајно као пијаца у Сарајеву....

Evropa