Evropa

Zelenski se obratio američkom Kongresu: Evropa nije videla teror poput rata u Ukrajini već 80 godina

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

16/03/2022

-

15:41

Zelenski se obratio američkom Kongresu: Evropa nije videla teror poput rata u Ukrajini već 80 godina
Zelenski se obratio američkom Kongresu: Evropa nije videla teror poput rata u Ukrajini već 80 godina - Copyright Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Evropa nije videla teror poput rata u Ukrajini već 80 godina, rekao je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju američkom Kongresu. On je poručio predstavnicima i senatorima da se sete Perl Harbora i 11. septembra kada razmišljaju o tome šta se dešava u Ukrajini.

„Ovo je teror kakav Evropa nije videla 80 godina i tražimo odgovor od sveta“, rekao je ukrajinski predsednik. „Da li je previše tražiti humanitarnu zonu zabrane letova?

On je rekao da rat uskraćuje Ukrajincima osnovno pravo da umru "kada im za to kucne čas, a ne kada neko drugi o tome odluči, na primer vaš komšija".

Zelenski je uputio direktnu molbu predsedniku Džou Bajdenu i pozvao ga da bude "lider mira". On je zahtev uputio virtualnog obraćanja američkom Kongresu. 

"Mir u vašoj zemlji više ne zavisi samo od vas i vašeg naroda", rekao je Zelenski i dodao da mir "zavisi od onih pored vas, od onih koji su jaki."

Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

 

 

Kako je rekao Zelenski, njegov narod se bori za vrednosti Evrope i sveta, kao za svoje.

"Predsedniče Bajden, vi ste vođa svoje nacije. Nadam se da ćete biti vođa sveta. Biti vođa sveta znači biti vođa mira," kazao je Zelenski.

On se, takođe, prisetio Drugog svetskog rata i 11. septembra 2001. godine kada su, kako je naveo, napadnuti nevini ljudi.

Zelenski je u obraćanju rekao da Rusija nije jednostavno napala Ukrajinu, već da je, kako je rekao, izvršila brutalnu ofanzivu protiv ukrajinskih vrednosti. Poručio je i da je ukrajinska prestonica Kijev pod svakodnevnim raketnim i vazdušnim napadima, ali da grad "ne odustaje".

"Zemlja je u najgorem ratu od Drugog svetskog rata i odupire se ruskoj agresiji već osam godina," kazao je on.

Na početku virtuelnog obraćanja američkom Kongresu ponovo je tražio da se uvede zona zabrane leta i dalju vojnu pomoć kako bi se zaštitilo nebo iznad Ukrajine.

"Da li je ovo previše što tražim?" upitao je Zelenski i dodao da ukoliko uvođenje zone zabrane leta jeste previše, traži odbrambeni sistem koji mu je potreban protiv ruskih vazdušnih napada, prenosi BBC.

Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

 

 

Pozvao je na dodatno uvođenje sankcija Rusiji, koje bi uključile potpuno povlačenje sa tržišta američkih preduzeća, prenosi Rojters.

"Sve američke kompanije moraju odmah da napuste rusko tržište jer je preplavljeno našom krvlju", rekao je Zelenski.

Takođe je predložio i uvođenje sankcija za sve političare u Ruskoj Federaciji. Ukrajinski predsednik kazao je da je njegova zemlja zahvalna na podršci SAD koju dobija i tome pripisuje zasluge za "lično učešće" američkog predsednika Džoa Bajdena.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Komentari (0)

Evropa