Biznis vesti

Vučić o novoj odluci Evropskog saveta: Nisu kaznili sebe, ni Ruse, nego nas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2022

-

14:09

Vučić o novoj odluci Evropskog saveta: Nisu kaznili sebe, ni Ruse, nego nas
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Evropski savet, odnosno da su lideri EU, doneli odluku u vezi sa poslovanjem sa "Gaspromnjeftom", koja je za nas čudna i može imati različite posledice. 

Kako je objasnio, on je jutros upoznat sa odlukom Evropskog saveta, koju su doneli šefovi vlada EU i prema kojoj su Evropljani sebi ostavili mogućnost da posluju sa "Gaspromnjeftom" na svojoj teritoriji, ali da treće zemlje, gde su preduzeća ili kompanije u većinskom vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze i izvoze naftu.

"Što će reći nisu kaznili Ruse, ni sebe, nego nas", rekao je Vučić i precizirao:  

"Od sinoć razgovoramo sa Evropaljanima, i američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima. Suština je u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na njihovoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom, da uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje, gde su preduzeća ili kompanije u većinskom vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze i izvoze naftu. Da vam ne pričam o svim reperkusijama neverovantim, ali rešavamo problem, mučili smo se celu noć, gledamo kako to da rešimo", rekao je on. 

Dodao je i da su jutros razgovarali sa ruskim partnerima.

"Ima tri opcije. Ako ne bude Srbija izuzeta iz tih odluka u narednih 48 sati obavestićemo vas o tome. Komplikovana je situacija za nas, ali da ljudi ne brinu, rešiće se", dodao je. 

EU zabranila transakcije sa 12 ruskih kompanija, među kojima i tri naftne

Evropska unija je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a među kojima su i tri ruska naftna giganta, objavljeno je danas u Službenom listu EU.

U odluci piše da je zabranjeno direktno ili indirektno učešće u bilo kojoj transakciji sa pravnim licima u Rusiji koja su pod državnom kontrolom, u kojima država ima više od 50 posto vlasnistva, ili u kojima Rusija, njena vlada ili ruska centralna banka imaju pravo učešsća u dobiti, ili imaju sa njima značajne ekonomske odnose.

Na spisku kompanija kojima su uvedene finansijske sankcije nalaze se: Rosnjeft, Gaspromnjeft, operater naftovoda Transnjef, Ujedinjena avio korporacija, prozivođač autobusa, traktora i poljoprivredne mehanizacije Kamaz, korporacija za razvoj industrijskih tehnologija Rostek, Ujedinjena brodograđevinska korporacija, kao i brodograditeljska preduzeća Sevmaš i Sovkomflot.

Na listu privrednih društava sa kojima EU zabranjuje transakcije uvršćeni su i ruski vazduhoplovni holding OPK Oboronprom, proizvođač mašina Uralvagonzavod, kao i kompanija Almaz-Antei koja posluje u industriji naoružanja.

Zabrana se ne primenjuje na izvršenje plaćanja za ugovore sklopljene pre 16. marta 2022., kao ni na transakcije koje su preko potrebne za kupovinu, uvoz ili prevoz fosilnih goriva, posebno uglja, nafte i prirodnog gasa, te titanijuma, aluminijuma, bakra, nikla, paladijuma i rude gvožđa iz Rusije ili kroz Rusiju u Uniju, precizira se u Službenom listu EU.

 

Komentari (0)

Biznis