Aktuelno iz kulture

Berlinale neće bojkotovati ruske filmadžije, ali neće dozvoliti prisustvo zvaničnoj ruskoj delegaciji

Komentari

Autor: Deadline

16/03/2022

-

15:10

Berlinale neće bojkotovati ruske filmadžije, ali neće dozvoliti prisustvo zvaničnoj ruskoj delegaciji
Berlinale - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival u Berlinu neće isključiti ruske filmove iz svoje selekcije, ali zato zabranjuje prisustvo zvaničnim ruskim delegacnijama, kao i onim umetnicima koji "otvoreno podržavaju Putinov režim".

"Ne želimo da isključimo reditelje ili kulturne radnike iz Berlinala na osnovu njihove nacionalnosti, niti da ih izolujemo. Vrlo često baš njihovi radovi predstavljaju kritiku režima. Zato Berlinale zauzima jasan stav protiv opšteg bojkota kulturnih radnika na osnovu njihovog porekla, jer bi to takođe potisnulo mnoge ključne glasove", stoji u saopštenju organizatora.

Međutim, u istom tekstu stoji i da će iz velike filmske smotre biti isključene "ruske institucije ili delegacije, kao i glumci koji podržavaju režim", prenosi Deadline.

Poziv na bojkot ruskih filmskih stvaralaca koji potiče od Ukrajinske filmske akademije podržali su mnogi istaknuti kinematografi iz te zemlje, kao i mnoge međunarodne institucije, uključujući Evropsku filmsku akademiju i Poljski filmski institut.

S druge strane, zabrinutost zbog posledica kulturnog bojkota i uticaja koji bi on mogao da ima na ruske umetnike, koji svojim delima kritikuju Putinov režim izrazili su Kanski festival, kao i Festival u Lokarnu, koji će svojim kolegama iz Rusije dozvoliti predstavljanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura