Aktuelno iz kulture

Berlinale 2022: Deset novih filmova snimljenih daleko od Holivuda koji su se svideli publici i kritici

Komentari

Autor: Staša Rosić

15/02/2022

-

19:36

Berlinale 2022: Deset novih filmova snimljenih daleko od Holivuda koji su se svideli publici i kritici
Berlinale 2022: Deset novih filmova snimljenih daleko od Holivuda koji su se svideli publici i kritici - Copyright Printscreen YouTube/The Upcoming, В Рейтинге,

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival u Berlinu - 72. Berlinale nedavno je otvorilo ostvarenje nagrađivanog reditelja Fransoe Ozona pod nazivom "Peter von Kant". Ove godine se konačno vraća uživo, iako su i dalje na snazi epidemiološke mere, uključujući obaveznu vakcinaciju za sve zvanice i ograničen broj prisutnih.

Iako neće biti ni žurki organizovanih za zvanice, tokom desetodnevnog festivala biće mnogo razloga za slavlje, uključujući i nove filmove reditelja kao što su Kler Deni, Dario Argento, Ursula Majer i Piter Striklend.

Predstavljamo vam 10 ostvarenja premijerno prikazanih na ovogodišnjem Berlinalu, o kojima će se pričati u 2022. godini.

"Brat u svemu"

"Brat u svemu" (Брат во всём), film ruskog reditelja Aleksandra Sokurova, prati dvojicu braće blizanaca koji nameravaju da postanu piloti ruske vojske. 

Da bi napredovali u poslu, oni pokušavaju da se međusobno udalje i usredsrede na nove zadatke, ali to im ne pada tako lako.

U filmu igraju stvarni blizanci Nikolaj i Sergej Žuravljev kojima su ovo prve filmske uloge.

"Dan očeva"

Deset godina od svog debi ostvarenja "Siva materija", ruandanski reditelj Kivu Ruhorahoza ponovo istražuje savremenu Ruandu u filmu "Dan očeva".

Reč je o drami koja se bavi mladim generacijama, rođenim nakon genocida u toj afričkoj zemlji, koji su nasledili traume svojih roditelja.

U filmu se prepliću tri porodične priče: o kriminalcu, koji pokušava da sinu objasni svoj način života, roditeljima koji se bore sa gubitkom deteta i ženi koja pomaže bolesnom ocu uprkos višegodišnjoj otuđenosti.

"Crne naočare"

Prošlo je 10 godina otkako je Dario Arđento poslednji put režirao neki film, ali legendarni reditelj se sada vratio sa neobičnim hororom pod nazivom "Crne naočare" ("Occhiali Neri"). 
Ova priča o osveti govori o serijskom ubici kom su meta rimske prostitutke. 

Ilenija Pastoreli igra žrtv koja gubi vid, ali zadržava život dok beži od ubice, a zatim odlučuje da mu se osveti.

U filmu igra i Darijeva ćerka Azija Arđento.

"Flux Gourmet"

Reditelj poznat po čudnim, ali vrlo intrigantnim i maštovitim ostvarenjima, ovog puta na Berlinale je doneo priču o neobičnom institutu posvećenom kulinarstvu čiji kolektiv započinje borbu za moć. 

U filmu igraju Gvendolin Kristi, zvezda "Igre prestola", kao i mladi Asa Baterfild poznat po seriji "Seksualno obrazovanje", a najavljen je kao "crna komedija" o "netolerancijama na hranu, koje vode do halucinogenih i košmarnih ishoda".

"Neverovatno, ali istinito"

Francuski reditelj Kventin Djupe snimio je još jedan film u kom uspeva da u kontekst svakodnevice smesti bajkovite, natprirodne i naučno-fantastične pojave koje su njegov autorski potpis učinili tako jedinstvenim.  

Ostvarenje prati Alana i Mari, koji se sele u mirno predgrađe, a u novoj kući otkrivaju tunel, koji će im promeniti živote.

Tunel, koji pomalo podseća na onaj koji je mučio Džona Malkoviča u ostvarenju "Biti Džon Malkovič", donosi neočekivan obrt i urnebesnu alegoriju na pandemijsko vreme koje je mnogim bračnim parovima donelo sasvim nove izazove.

"S ljubavlju i odlučnošću"

Francusko ostvarenje "Avec amour et acharnement", čiji bi naziv u doslovnom prevodu glasio "S ljubavlju i odlučnošću", novi je film proslavljene rediteljke Kler Deni.

Ona je u ovom filmu objedinila svoje omiljene saradnika: Žulijet Binoš, Vensana Lindona i scenaristkinju Kristin Angot, u kamernoj drami o Parižanki, njenom drugom mužu i staroj ljubavi koju i dalje gaji ispod površine.

Deni kroz priču o jednostavnom ljubavnom trouglu, oslikava i širu sliku šta se događa kada ljudi ne žele da prihvate svoju prošlost, ali i novo vreme pogođeno pandemijom.

"Linija"

Francusko-švajcarska rediteljka Ursula Majer vraća se na Berlinale 10 godina nakon što je osvojila "Srebrnog medveda" za svoju dramu "Sestre".

I ovog puta bavi se porodičnom dinamikom, ovog puta odnosom između majke i ćerke, koje jedna drugu krive za svoje promašaje i dolaze u sukob u kom mora da interveniše policija.

Nedužni svedok svemu je mlađa ćerka, s kojom sestra pokušava da održi kontakt uprkos zabrani prilaska koja je na snazi između nje i majke.

"Alkaras"

Rediteljka Karla Simon istražuje tradicionalnu Kataloniju novim ličnim i nežnim portretom porodice Sole.

Oni svako leto provode berući nektarine iz svoje plantaže u Alkarasu, malom selu u Španiji, ali njihovom mirnom životu prete planovi za izgradnju solarnih panela upravo na njihovoj zemlji.

Po prvi put suočavaju se sa neizvesnom budućnošću i rizikom da izgube mnogo više od svog doma.

"Rimini"

U ovom ostvarenju poznatog reditelja Ulriha Zajdla, Riči Bravo je ocvali pop pevač poreklom iz Austrije koji nastupa u primorskom letovalištu Rimini.

Međutim, ćerka koju je godinama zanemarivao od njega počinje da zahteva novac, kao nadoknadu za to što je napustio nju i majku, a on, slomljen krivicom, odlučuje da uradi nezamislivo.

Inače, Ričijevog oca igra Hans Mihael Reberg, glumac koji je preminuo 2017. nedugo nakon što je snimio svoje scene. 

"Povratak prašini"

Kineska zvezda u usponu Li Ruiđun po prvi put se našao u takmičarskoj selekciji svojim filmom "Povratak prašini" o paru koji živi u ugovorenom braku.

Ova nežna, romantična priča govori o ljudskoj potrebi za povezanošću i transformativnoj prirodi ljubavi, koja ljude nosi preko svih prepreka i nedaća.

Živopisni kadrovi surovih predela u kojima žive glavni protagonisti, brižljivi prikazi njihove svakodnevice i postepeni prikaz rađanja ljubavi čine ovo ostvarenje posebnim.

Komentari (0)

Kultura