Reflektor

Proglašeni najbolji debitantski film i najbolji dokumentarac Berlinala 2021

Komentari

Autor: Screen Daily

09/06/2021

-

15:11

Proglašeni najbolji debitantski film i najbolji dokumentarac Berlinala 2021
Proglašeni najbolji debitantski film i najbolji dokumentarac Berlinala 2021 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji debitantski igrani film Berlinala je "The Scary of Sixty-First" Daše Nekrasove, dok je nagrada najvećeg filmskog festivala u Nemačkoj za najbolji dokumenarac pripala Alis Diop za njeno ostvarenje "We".

Iako je 71. festival po redu održan još u martu kao onlajn događaj kom su prisustvovali samo ljudi iz sveta kinematografije, pobednici ove dve kategorije držani su u tajnosti sve do dana uoči Letnjeg specijala, serije bioskopskih projekcija na otvorenom koje su zakazane za period od 9. do 20. jula na lokacijama širom Berlina.

Provokativni horor "The Scary Of Sixty-First" prvobitno je prikazan u segmentu "Susreti" i inspirisan je seksualnim prestupnikom i investitorom Džefrijem Epstajnom. Nekrasova, koja potiče iz Belorusije, a živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, režirala je svoj prvenac o dve cimerke koje se preseljavaju u sumnjivo povoljan stan u Njujorku. Međutim, stvari poprimaju zastrašujući zaokret, kada saznaju da je to mesto nekada pripadalo Epstajnu.

Rediteljka dobija i novčanu nagradu od 50.000 evra, koju će podeliti sa producentima Adamom Mičelom i Markom Rapaportom.

Za dokumentarac "We" ovo je druga nagrada na Berlinalu, nakon što je proglašen za najbolji u selekciji „Susreti“. Ovaj film istražuje multikulturalnost Pariza duž pruge u jednom od njegovih predgrađa, a rediteljki Diop i producentkinji Sofi Salbo, doneo je 40.000 evra.

Nagrade će biti uručene na ceremoniji dodele 13. jula, kada će svoje statue medveda preuzeti i pobednici takmičarskog segmenta i kratkog filma.

Letnji specijal počinje 9. juna otvaranjem specijalno izgrađenog bioskopa na otvorenom na Muzejskom ostrvu u Berlinu.

Nakon ceremonije otvaranja, biće prikazan "Dnevnik iz Gvantanama" sa Džodi Foster i Benediktom Kamberbačom, a projekciji će prisustvovati i Nensi Holander, advokatica po čijoj je ličnoj priči snimljen ovaj film.

Komentari (0)

Kultura