Aktuelno iz kulture

Najbolji filmovi Berlinala pod vedrim nebom

Komentari

Autor: Euronews

10/05/2021

-

17:09

Najbolji filmovi Berlinala pod vedrim nebom
Najbolji filmovi Berlinala pod vedrim nebom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Letnji specijal Berlinala održaće se od 9. do 20. juna pod vedrim nebom, saopštili su organizatori.

Budući da Berlin beleži pad broja zaraženih koronavirusom, organizatori jednog od najpoznatijeg festivala planiraju pilot projekat pod vedrim nebom. 

"Publika će moći da uživa u posebnom kolektivnom iskustvu, što nam je svima jako nedostajalo tako dugo vremena", saopštili su oni.

Filmovi će biti prikazivani na 16 lokacija širom grada, među kojima je najatraktivniji namenski napravljen bioskop na otvorenom na Muzejskom ostrvu. 

Tu će biti organizovano i svečano otvaranje, dok će 13. juna biti dodeljene nagrade (zlatni i srebrni medvedi) prema odlukama koje je žiri već doneo u martu. Pored toga, biće dodeljena Nagrada za najbolji dokumentarni film, koju sponzoriše Rundfunk Berlin-Brandenburg, a ta institucija pobednika će nagraditi sa 40.000 evra. Takođe, filmsko društvo GWFF dodeliće Nagradu za najbolji igrani film u iznosu od 50.000 evra. 

U planu su i specijalne projekcije za najmlađe, a kompletan program biće poznat 20. maja.

Podsetimo, odluka organizatora bila je da se ovogodišnje Berlinale održi uprkos pandemiji, pa je zbog poštovanja epidemiološkim mera prvi deo održan od 1. do 5. marta. Tada je, u prvom, prolećnom delu filmove preko onlajn-platformi gledala profesionalna publika: stručni žiriji, predstavnici industrije, te novinari.

Komentari (0)

Kultura