Fokus

Senat SAD označio Putina kao ratnog zločinca

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

09:32

Senat SAD označio Putina kao ratnog zločinca
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ruski predsednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac i osuđuje se ruska akcija u Ukrajini.

U tekstu rezolucije se osuđuje "Ruska Federacija, predsednik Rusije Vladimir Putin, članovi ruske delegacije u Savetu bezbednosti, Oružane snage Rusije i ruski vojni komandanti zbog počinjenih flagrantnih akata agresije i drugih zverstava koja dostižu nivo zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina protiv naroda Ukrajine i drugih", prenosi ruska agencija TASS.

Na neuobičajenom međustranačkom glasanju upućen je poziv Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu da ispita Putinovu odluku o napadu na Ukrajini, prenosi BBC.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je, uoči glasanja, izjavio da Putin treba da odgovara za "zverstva počinjena u Ukrajini".

Republikanski senator Lindzi Grejem, kreator ovog zakona, poručio je da će sa britanskim saveznicima i drugima raditi na stvaranju interne službe koja će otkriti javnosti koje su to ruske vojne jedinice angažovane u ratnim zločinima, kao i imena njihovih komandanata.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

branex

22.03.2022 20:02

Ruku da dam , ako makar pola senata zna gde je Ukrajina , a kamoli šta i zašto se tamo ,sve ovo dešava!

Svet