Evropa

Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne operacije u Ukrajini, reagovao i Zelenski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2022

-

17:13

Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne operacije u Ukrajini, reagovao i Zelenski
Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne operacije u Ukrajini, reagovao i Zelenski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni sud pravde, povodom tužbe Ukrajine protiv Rusije, naložio je Moskvi da obustavi vojne akcije u Ukrajini. 

"Ruska Federacija treba odmah da obustavi vojnu operaciju koja je počela 24. februara na teritoriji Ukrajine", navele su sudije u presudi, prenosi Rojters.

Takođe se traži od Moskve da i druge snage pod njenom kontrolom ili koje imaju podršku Rusije prekinu vojna dejstva.

Na ovu vest reagovao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i rekao da je"Ukrajina ostvarila potpunu pobedu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde UN". Dodao je da bi ignorisanje ove presude "gurnulo Rusiju u još veću izolaciju".

"Ukrajina je odnela potpunu pobedu u sporu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde. MSP je naredio da se odmah zaustavi invazija. Naredba je obavezujuća po međunarodnom pravu. Rusija se mora odmah povinovati. Ignorisanje naređenja će još više izolovati Rusiju", napisao je Zelenski na Tviteru.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, iako su odluke suda obavezujuće, on nema direktna sredstva za njihovo sprovođenje i u retkim slučajevima, zemlje su ih ignorisale, u prošlosti.

Podsetimo, Ukrajina je podnela tužbu ubrzo nakon što je ruska invazija počela 24. februara, rekavši da je opravdanje Rusije, da je delovala da spreči genocid u istočnoj Ukrajini, neosnovano.

Kako javlja Gardijan, sud u Hagu je naveo da nije video nijedan dokaz koji bi podržao opravdanje Kremlja za rat. Za presudu je, kako se navodi, glasalo 13 sudija, a samo dvojica, ruski i kineski sudija, su bili protiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa