Evropa

Kancelarija UN za ljudska prava: Koridor Lačin, jedina ruta između Azerbejdžana i Nagorno Karabaha, mora biti otvoren

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

23:08

Kancelarija UN za ljudska prava: Koridor Lačin, jedina ruta između Azerbejdžana i Nagorno Karabaha, mora biti otvoren
Kancelarija UN za ljudska prava: Koridor Lačin, jedina ruta između Azerbejdžana i Nagorno Karabaha, mora biti otvoren - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da se mora obezbediti slobodan i bezbedan saobraćaj kroz koridor Lačin koji povezuje Azerbejdžan i Jermeniju preko Nagorno-Karabaha i da se sva pitanja moraju rešavati dijalogom.

Kancelarija UN napisala je na Tviteru da poziva dve strane da reše sporna pitanja putem dijaloga, da hitno omoguće slobodno i bezbedno kretanje, te da zaštite ljudska prava i spreče pogoršanje humanitarne situacije.

Koridor Lačin je jedina ruta koja povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom. 

Grupa državljana Azerbejdžana, koji sebe nazivaju ekološkim aktivistima, blokirala je 12. decembra koridor Lačin, gde je raspoređen ruski mirovni kontingent. 

Baku je saopštio da protest nema za cilj blokadu puta.

Jermenija smatra da je to provokacija zvaničnog Bakua, te da je njihov cilj stvaranje humanitarne katastrofe u Nagorno-Karabahu, preneo je TASS. 

Jermenski premijer Nikola Pašinjan rekao je da je  blokada izazvala nestašicu hrane u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan je saopštio danas da bi protesti koji su blokirali put snabdevanja etničkim Jermenima u Nagorno-Karabahu na više od dve sedmice bili  suspendovani ako bi posmatrači dobili pristup lokalitetima sa takozvanom ilegalnom eksploatacijom ruda.

Blokada puta, od kojeg zavisi snabdevanje hranom, gorivom i lekovima, izazvala je zabrinutost SAD i EU za nastalu humanitarnu situaciju i zbog toga su pozvale Baku da ponovo otvori taj put. 

Azerbejdžan i Jermenija su vodili dva rata u poslednjih 30 godina zbog Nagorno-Karabaha, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali čijih 120.000 stanovnika uglavnom čine etnički Jermeni.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa