Evropa

Evropska komisija: Ulazak u evro i Šengen "važna prekretnica u istoriji Hrvatske"

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

11:15

Evropska komisija: Ulazak u evro i Šengen "važna prekretnica u istoriji Hrvatske"
Evropska komisija: Ulazak u evro i Šengen "važna prekretnica u istoriji Hrvatske" - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju, 1 januara 2023. godine, Hrvatska usvaja evro kao svoju valutu i ulazi šengenski prostor.

"Ovo označava važnu prekretnicu u istoriji Hrvatske, evro i šengenskih područja i EU u celini. Sledi period intenzivnih priprema i značajnih napora Hrvatske da ispuni sve potrebne uslove. Komisija je u potpunosti podržala Hrvatsku u procesu pridruživanja evro i šengenskim zonama. Sa Hrvatskom, 20 država članica EU i 347 miliona građana EU deliće zajedničku valutu EU.

Što se tiče Šengena, ovo je osmo proširenje i prvo posle 11 godina", saopštila je Komisija. Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je ulazak Hrvatske u evro zonu i u šengensku zonu slobodnog putovanja.

"Od ove nedelje građani koji voze u i iz Hrvatske mogu da putuju bez kontrole na unutrašnjim granicama. Proširenje Šengena čini nas jačima, a Hrvatska sada može u potpunosti doprinijeti prosperitetnijem i otpornijem šengenskom prostoru. Istog dana, Hrvati se pridružuju zajednici od 347 miliona Evropljana koji koriste evro u svom svakodnevnom životu. Ovo je veliko dostignuće za Hrvatsku, simbol njene duboko ukorenjene privrženosti EU i simboličan trenutak za evrozonu u celini. Ovo je trenutak ponosa za EU, Hrvatsku i njene građane", izjavila je ona.

Komentari (0)

Evropa