Evropa

"Strategija normalizacije" Marin Le Pen na udaru kritika unutar stranke – da li je ona i dalje glavni favorit da se suprotstavi Makronu

Komentari

Autor: Euronews/Sandrine Amiel

04/07/2021

-

07:56

"Strategija normalizacije" Marin Le Pen  na udaru kritika unutar stranke – da li je ona i dalje glavni favorit da se suprotstavi Makronu
Marin le Pen - Copyright Tanjug AP/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Bivši lider farncuske krajnje desnice Žan-Mari le Pen ima objašnjenje za loše rezultate koje je partija njegove ćerke, Nacionalni savez, ostvarila na lokalnim izborima u Francuskoj.

Kako je rekao u video-snimku, ukoliko se Marin le Pen ne vrati osnovnim stavovima partije o imigracionim politikama i bezbednosti, i ukoliko ne bude ponovo uspostavila jasne stavove, partija će nestati.

Njegove kritike sigurno će odjekivati skupom Nacionalnog saveza koji se održava ovog vikenda, a na kom je predviđeno da će Marin le Pen biti i zvanično imenovana za kandidata ove partije na predsedničkim izborima 2022. godine.

Nacionalni savez nije osvojio dovoljno glasova za pobedu ni u jednoj regiji na regionalnim izborima, suprotno predviđanjima anketa, a izlaznost je bil rekordno niska.

U poređenju sa prethodnim izborima iz 2015. godine, ova partija izgubila je gotovo trećinu svojih odbornika.

Tanjug AP/David Vincent

 

U južnom delu zemlje, poznatom kao PACA, političar krajnje desničarske orijentacije Tjeri Maeijani je pretrpeo snažan poraz od republikanca Renoa Muzelijea.

U međuvremenu, potpredsednik Nacionalnog saveza, Žordan Bordelja, zauzeo je treće mesto na regionalnim izborima u Parizu.

Slabi rezultati partije izazvali su sumnju u strategiju Marin le Pen da popravi imidž stranke i, prema nekim informacijama, da se reši "antisistemskog" narativa.

Takođe, javlja se i sumnja u pretpostavku velikog dela javnosti da će predsednički izbori zapravo biti obračun između Marin le Pen i Emanuela Makrona.

Da li je "strategija normalizacije" Marin le Pen zakazala i šta bi to moglo da znači za predsedničke izbore 2022. godine?

Stranka podeljena oko strategije

Izgleda da su partijski zvaničnici podeljeni oko "strategije normalizacije" Marin Le Pen.

Član Evropskog parlamenta Žilber Kolar, koji će bojkotovati kongres Nacionalnog saveza, rekao je da je takozvana "de-demonizacija" stranke "zamka". Kako kaže, Marin le Pen se suočila sa "trenutnom krizom samopouzdanja, ali možemo da ocenimo njen učinak nakon predsedničkih izbora".

Prema rečima člana Nacionalnog saveza i gradonačelnka Perpinjana (gde će se sastanak partije održati) Luju Alioju, debata o "strategiji normalizacije" uopšte i nema toliki značaj.

Umesto pitanja o tome da li bi partija trebalo da bude manje radikalna, Alio i ostali krive nisku izlaznost, jer je samo trećina birača izašla na glasanje.

"Moramo da se preispitamo, kako bismo razumeli zašto se naši glasači nisu pojavili na biralištima. Naravno, sve je to deo šireg konteksta, ali smo i mi jednim delom odgovorni. Moramo dobro da analiziramo stvari i odgovorimo na njih efikasno", rekao je on za Radio Sud.

Nedostatak alternative vođstvu

Žan Iv Kami, direktor Opservatorije za radikalnu politiku Fondacije Žan Žur, smatra da, iako se Marin Le Pen suočava sa kritikama, nema nikoga ko bi mogao da joj predstavlja izazov za mesto u vrhu partije.

Na kongresu stranke glasaće se za rekonstrukciju rukovodstva, a Marin Le Pen će privremeno odstupiti od dužnosti lidera stranke, da bi se fokusirala na predsedničke izbore.

EPA/IAN LANGSDON

 

"Marin le Pen će se povući i privremeno predati vođstvo partije nekom drugom", rekao je Kami za Euronews, napominjući da će ovo dovesti do "neke vrste takmičenja između Žordana Bardelje i Luja Alioa".

Izvan stranke, druga krajnje desničarska alternativa za 2022. godinu mogao da bude novinar Erik Zemur, koji navodno razmišlja o predsedničkoj kandidaturi.

Kami ipak smatra da je "Zemurov izborni kapital slab", i da bi on verovatno više glasova oduzeo republikancima nego Marin le Pen.

Predsednički izbori 2022. godine

U tom kontekstu, stručnjak je upozorio da Nacionalni savez ne bi trebalo tako brzo otpisati.

"Neuspeh Nacionalnog saveza trebalo bi staviti u kontekst u kom se dešava. To jeste poraz, ali oni ostaju veoma moćna politička opcija", rekao je Kami, napominjući da je u pitanju i dalje druga najveća politička stranka u mnogim francuskim regionima.

Još jedna važna stvar jeste to što izlaznost na predsedničkim izborima u Francuskoj ima tendenciju da bude mnogo veća nego na regionalnim. U 2017. godini čak 77% onih koji imaju pravo glasa izašlo je na birališta, primetio je Kami.

Tanjug AP/David Vincent

 

Prema anketama, uprkos slabim rezultatima Makrona i Le Pen na regionalnim izborima, njih dvoje će ipak biti glavni favoriti 2022. godine.

Evropski desničari udružuju snage

Nacionalni savez se oslanja na prijateljske odnose i sa drugim evropskim krajnje desničarskim strankama kako bi ojačao svoj kredibilitet uoči predsedničkih izbora.

U petak je Marin le Pen, zajedno sa Poljakom Jaroslavom Kačinskim, Italijanom Mateom Salvinijem, Špancem Santijagom Abaskalom i Mađarem Viktorom Orbanom potpisala zajedničku izjavu kao odgovor na trenutnu raspravu o budućnosti Evropske unije.

"Evropskoj uniji su potrebne duboke reforme, jer umesto da zaštiti Evropu i njeno nasleđe, umesto da dozvoli slobodan razvoj evropskih nacija, ona sama po sebi postaje izvor problema, strepnje i neizvesnosti", navodi se u saopštenju.

Kami smatra da se u ovom saopštenju naglašava "pomeranje linija" na nivou Evrope, a naročito s obzirom na to da je Orban napustio glavnu konzervativnu političku stranku, Evropsku narodnu stranku (EPP) i postao član Evropsih konzervativaca i reformista (ECR).

Za Marin le Pen, zajednička izjava je prilika i da pokaže kako ima "političke saveznike koji su na vlasti", rekao je Kami za Euronews, pozivajući se na Orbana u Mađarskoj i Kačinskog u Poljskoj.

Komentari (0)

Evropa