Evropa

Nemački ministar finansija: Inflacija će nastaviti da pada, ali će visoke cene energenata postati nova normalnost

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2023

-

19:15

Nemački ministar finansija: Inflacija će nastaviti da pada, ali će visoke cene energenata postati nova normalnost
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner očekuje da će inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji pasti na sedam odsto ove godine i nastaviti da pada u 2024. i dalje, ali veruje da će visoke cene energenata postati nova normala, prenosi Rojters. 

"Cilj ostaje dva odsto. Ovo mora biti glavni prioritet za Evropsku centralnu banku i nemačku vladu", rekao je Lindner u intervjuu za nemački Bild.

Agencija prenosi da je "podstaknuta skokom cena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu i pada ruskog izvoza energenata", nemačka međugodišnja inflacija u novembru blago usporila na 11,3 odsto sa visokih 11,6 odsto prethodnog meseca.

Prema izveštaju Federacije nemačke industrije (BDI) inflacija će verovatno ostati visoka tokom godine, a ciljna stopa od dva odsto koju je postavila Evropska centralna banka možda neće biti dostignuta ni do 2025. godine.

Lindner je rekao da je Nemačkoj potrebna "nepristrasna" energetska politika kako bi industrija nastavila da živi, dodajući da bi domaći gas i fraking nafte i nuklearna energija trebalo uzeti u obzir zajedno sa obnovljivim izvorima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa