Evropa

Šolc: Rat u Ukrajini doveo je i Nemačku u iskušenje, zajedništvo je naš najveći adut

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

15:37

Šolc: Rat u Ukrajini doveo je i Nemačku u iskušenje, zajedništvo je naš najveći adut
Olaf Šolc - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini doveo je i Nemačku u iskušenje, ali zemlja nije podlegla problemima, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u tradicionalnom novogodišnjem obraćanju kancelara.

"Putin vodi imperijalistički agresorski rat u srcu Europe. Ova prekretnica i nas našu zemlju stavlja u iskušenje", rekao je Šolc, preneo je Dojče vele.

On je naveo da Nemci saosećaju sa Ukrajincima koji, kako je naveo, ni u danima kao što je današnji ne mogu da predahnu od ruskih bombi i raketa. 

"A posledice rata svi osećamo u svakodnevici, kada kupujemo u supermarketu, na benzinskoj pumpi ili plaćamo račun za struju ili gas", naglasio je Šolc.

On je dodao da ima i dobrih vesti, među kojima je ta da ruska vojska nije pregazila Ukrajinu za par dana kako je Putin planirao, EU i NATO su jedinstveni, a Nemačka nije podlegla ucenama ruskim gasom.

"Radi se o zajedništvu i snazi ​​i da, takođe, o samopouzdanju. Svi ste pomogli u pisanju ove priče - svuda u našoj zemlji", dodao je nemački kancelar.

Šolc je podsetio na nove pakete mera za suzbijanje krize koji na snagu stupaju prvog dana januara. 

U pitanju su naknada za stanarinu za ljude sa niskim primanjima, povećanje dečijeg dodatka i ukupno 19 milijardi evra umanjenja poreza, te subvencionisane cene struje, grejanja i gasa.

"Poštovani sugrađani, naše zajedništvo je naš najveći adut. Zato nam na početku ove Nove godine želim jedno: Ostanimo verni putu kojim smo krenuli prošle godine! Idemo hrabro dalje“, zaključio je Šolc.

Komentari (0)

Evropa