Evropa

Istraživanje: Dve trećine Britanaca žele referendum za ponovno pridruživanje EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

16:47

Istraživanje: Dve trećine Britanaca žele referendum za ponovno pridruživanje EU
Brexit - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dve godine nakon što je Velika Britanija izašla iz Evropske unije, gotovo dve trećine Britanaca sada podržava referendum o ponovnom pridruživanju Uniji, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće "Savanta KomRes" za Indipendent.

Istraživanje takođe pokazuje da je broj ljudi koji se protive još jednom glasanju pao na manje od četvrtine birača koji su sada protiv referenduma.

Ujedinjeno Kraljevstvo je formalno napustilo EU 31. januara 2020. godine, ali je "prelazni period" značio da poštuje briselske zakone i ostaje na jedinstvenom tržištu do 31. decembra 2020. godine.

Istraživanje pokazuje da od tada Britanci veruju da su se ekonomija, globalni uticaj Ujedinjenog Kraljevstva i sposobnost kontrole vlastitih granica pogoršali.

Čini se da je ovo doprinelo povećanju broja onih koji žele novi referendum o članstvu u EU.

Broj onih koji kažu da bi trebalo da bude još jedno glasanje sada je 65 odsto, u odnosu na 55 odsto u istom trenutku prošle godine.

Kako pokazuju podaci istraživanja, da se referendum održi odmah, želi 22 odsto Britanaca, u sledećih pet godina njih 24 odsto, a u roku od šest do 10 godina 11 odsto. 

Samo četiri odsto njih misli da bi drugi referendum trebao biti za više od 20 godina, dok su oni koji kažu da nikad ne bi trebalo biti drugog referenduma pali sa 32 na 24 odsto.

Kris Hopkins, iz Savante, rekao je da bi moglo biti da su mnogi precenili potencijalne koristi od Bregzita.

"Teško je zamisliti da bi članstvo u EU rešilo bilo koje od trenutnih ekonomskih problema u zemlji", rekao je i dodao da su "percepcije važne".

Istraživanje je takođe pokazalo da 54 odsto građana sada kaže da je Bregzit bio pogrešna odluka, što je porast u odnosu na 46 odsto prošle godine, na prvu godišnjicu izlaska Britanije iz EU. 

Ukupno 56 odsto sada smatra da je napuštanje EU pogoršalo ekonomiju, u odnosu na 44 odsto.

Polovina Britanaca smatra da je to pogoršalo sposobnost Velike Britanije da kontroliše sopstvene granice, što je bilo ključno obećanje zagovornika Bregzita sa 43 na 50 odsto.

A procenat onih koji misle da je to pogoršalo globalni uticaj Britanije takođe je sada 50 odsto, u odnosu na 39 odsto.

Komentari (0)

Evropa