Evropa

EU pokrenula prekršajni postupak protiv Velike Britanije

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

15/06/2022

-

11:50

EU pokrenula prekršajni postupak protiv Velike Britanije
Brexit - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija pokrenula je danas postupak protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog kršenja međunarodnog prava, odnosno nepoštovanja značajnih delova Protokola o Irskoj/Severnoj Irskoj.

U Briselu napominju da, britanska vlada, uprkos ponovljenim pozivima, nije uspela da primeni dogovoreni Protokol.

”Ovo je jasno kršenje međunarodnog prava. Cilj ovog postupka je da se uspostavi usaglašenost sa Protokolom u brojnim ključnim oblastima u kojima ga Velika Britanija nije pravilno sprovodila, a u krajnjoj liniji sa ciljem zaštite zdravlja i bezbednosti građana EU”, navode u Evropskoj komisiji.

Istovremeno, Komisija je danas predstavila dodatne detalje o mogućim rešenjima za olakšavanje kretanja robe između Velike Britanije i Severne Irske i pozvala vladu Ujedinjenog Kraljevstva da se ozbiljno i konstruktivno pozabavi predloženim rešenjima.

Nacrt zakona koji je u ponedeljak popodne predstavila britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras nadjačava delove sporazuma stvaranjem takozvanih zelenih i crvenih kanala za ukidanje carinskih provera za robu koja putuje između Velike Britanije i Severne Irske i namenjena je samo za tržište Severne Irske.

Takođe, zakon ima za cilj da "osigura da Severna Irska može imati koristi od istih poreskih olakšica i politike potrošnje kao ostatak Velike Britanije, uključujući PDV", ali i da zaobiđe Evropski sud pravde u slučaju sporova i umesto toga koristi "nezavisnu arbitražu".

Pregovarač EU o Bregzitu Maroš Šefčovič rekao je novinarima da je nacrt zakona "nezakonit".

"Nema sumnje da nema nikakvog pravnog ili političkog opravdanja za jednostranu promenu međunarodnog sporazuma", rekao je on.

O čemu se zapravo radi?

Procedura za kršenje zakona koji je EU prvi put pokrenula prošle godine i koju sada ponovo pokreće, odnosi se na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da jednostrano primeni, a zatim produži grejs periode ukidajući provere sanitarnih i fitosanitarnih proizvoda u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Takođe, EU sada pokreće dve nove procedure u vezi sa nedostatkom infrastrukture i osoblja za carinske provere u Velikoj Britaniji, ali i zbog neuspeha Londona da deli podatke o trgovini u skladu sa Protokolom.

Velika Britanija sada ima dva meseca da odgovori na zabrinutosti u EU. Nepružanje odgovora ili ako Brisel smatra da je odgovor nezadovoljavajući, dovelo bi do toga da Komisija predmet uputi Evropskom sudu pravde. To bi dalje dovelo do kažnjavanja Velike Britanije od strane Vrhovnog suda u Evropi, što bi dalje pojačalo strahove oko trgovinskog rata.

Komentari (0)

Evropa