Evropa

Kijev traži od Francuske izručenje milijardera: Osumnjičen da je oštetio ukrajinsku banku za 113 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

11:44

Kijev traži od Francuske izručenje milijardera: Osumnjičen da je oštetio ukrajinsku banku za 113 miliona dolara
Kijev traži od Francuske izručenje milijardera: Osumnjičen da je oštetio ukrajinsku banku za 113 miliona dolara - Copyright Printscreen YouTube/FC Vorskla

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder i biznismen Kostjantin Ževago iz Ukrajine, pojavio se danas pred apelacionim sudom na jugoistoku Francuske na saslušanju o ukrajinskom zahtevu za njegovo izručenje. Sud u Šamberiju je na početku ročišta saslušao molbu njegovih advokata da se postupak održi iza zatvorenih vrata, što su sudije odbile, preneo je Rojters.

Ukrajinski državni istražni biro DBR saopštio je da je milijarder tražen zbog sumnje za proneveru i pranje novca u vezi sa nestankom 113 miliona dolara iz ukrajinske banke "Finance & Credit", koja je bankrotirala.

Ževago je negirao bilo kakvu krivicu. Advokat Fransoa Zimeraj rekao je sudu da bi ročište trebalo da bude održano iza zatvorenih vrata, "kako bi se (od javnosti) sklonio neko ko nikada nije bio u zatvoru, ko nije očekivao da će biti, inače ne bi došao na francusku teritoriju".

Advokat je rekao da prisustvo novinara ispred suda ostavlja "utisak da smo preneli deo ukrajinskog političkog života u ovaj sud u Šamberiju". Ževago je jedan od najbogatijih ljudi Ukrajine, a uhapšen je i pritvoren u Francuskoj krajem decembra prošle godine na zahtev Ukrajine.

Od nezavisnosti Ukrajine 1991. godine, mala grupa elita nazvana oligarsima dominirala je političkim sistemom i ekonomijom. Predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će smanjiti ulogu oligarha u ekonomiji. Ukrajina je izdala nalog za hapšenje Ževaga 2019. godine, a međunarodna poternica usledila je 2021. godine.

Komentari (0)

Evropa