Evropa

Erdogan izneo predlog Putinu o kraju invazije na Ukrajinu, pozvao ga na prekid vatre

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

12:20

Erdogan izneo predlog Putinu o kraju invazije na Ukrajinu, pozvao ga na prekid vatre
Redžep Taip Erdogan i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i "vizijom za pravedno rešenje", saopštilo je danas tursko predsedništvo, prenosi Rojters.

Erdogan je pozvao na skori prekid vatre u Ukrajini i mirno rešenje i podsetio da su pregovori ranije "dali pozitivne rezultate" - potpisana je Crnomorska inicijativa za žito, uloženi su napori da bi se formirala sigurna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje i razmenjeni su zarobljenici.

Erdogan i Putin razgovarali su i o bilateralnim odnosima, regionalnim i ekonomskim pitanjima i o sirijskoj krizi, navela je kancelarija turskog predsednika, prenose RIA Novosti.

Kako je saopšteno, Erdogan je naglasio da se moraju preduzeti konkretni koraci kako bi se, posebno iz sirijskih gradova Tel Rifata i Manbidža, "očistili" ogranci kurdskih organizacija Radničke partiju Kurdistana (PKK), Partija demokratske unije (PYD) kao i Narodne zaštitne jedinice (YPG), koje Turska smatra terorističkim.

Razgovarano je i o projektu gasnog čvorišta u Turskoj, za koje su dvojica predsednika ranije već naložili da se izradi detaljni plan izgradnje.

"Predsednik Erdogan je tokom razgovora rekao da je Ankara ojačala i nastavlja da jača infrastrukturu za stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj, kao i da je turska strana posvećena finalizaciji mape puta i preduzimanju konkretnih koraka za njeno sprovođenje što je pre moguće", saopštila je kancelarija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa