Evropa

Stoltenberg: Moramo biti spremni na dugoročnu podršku Ukrajini, to će primorati Rusiju da pregovara o prekidu rata

Komentari

Autor: BBC

01/01/2023

-

17:42

Stoltenberg: Moramo biti spremni na dugoročnu podršku Ukrajini, to će primorati Rusiju da pregovara o prekidu rata
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Zapadne zemlje moraju biti spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za BBC. On je dodao da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i primorati Rusiju da sedne i pregovara o prekidu rata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Zapad da želi da uništi njegovu zemlju, a ruske rakete i dronovi nisu poštedli Ukrajinu ni u novogodišnjoj noći. Generalni sekretar NATO-a je u programu Radija 4 rekao da delimična mobilizacija koju je Putin naredio u septembru pokazuje da Rusija ne želi da se rat okonča.

"Ukrajinske snage su imale inicijativu nekoliko meseci, ali takođe znamo da je Rusija mobilisala mnogo više snaga koje se trenutno obučavaju. Sve to ukazuje da su oni spremni da nastave rat i pokušaju da potencijalno pokrenu novu ofanzivu", kaže Stoltenberg.

U međuvremenu je predsednik Rusije Vladimir Putin održao novogodišnji govor, u kojem je pokušao da obodri svoje trupe koje se bore u Ukrajini, rekavši da je budućnost zemlje u pitanju. Njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski optužio je Putina da se krije iza svojih trupa, a ne da ih vodi.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Dvanaest od 20 ruskih krstarećih raketa oboreno je u subotu, rekao je šef ukrajinskih oružanih snaga. Još 45 dronova kamikaza iranske proizvodnje oboreno je oko Kijeva samo nekoliko sati nakon Nove godine u nedelju, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

"Ukrajina mora da bude u jakoj poziciji u slučaju pregovora"

Jens Stoltenberg je poručio da NATO mora da osigura da Ukrajina ostane u jakoj poziciji u slučaju pregovora između dve strane.

"Moramo da odmah pružimo podršku Ukrajini, uključujući i vojnu podršku, jer je to jedini način da ubede Rusiju da moraju da sednu i pregovaraju u dobroj veri i da poštuju Ukrajinu kao suverenu nezavisnu naciju u Evropi", rekao je Stoltenberg i dodao: "Ono što znamo je da Ukrajina može da postigne uspeh za tim stolom samo u zavisnosti od snage na bojnom polju".

Profimedia

 

Pre intervjua Stoltenberga, Francuska, članica NATO-a, potvrdila je svoju podršku Ukrajini. "Bićemo apsolutno uz vas. Mi ćemo vam pomoći dok se ne postigne pobeda," rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u svom novogodišnjem obraćanju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Pedja

01.01.2023 18:47

Mislio sam da je jedan od normalnih,racionalnih ljudi,ali ocigledno je da nije! Putin nece dozvoliti da izgubi rat!!!

Evropa