Evropa

RAT U UKRAJINI UNICEF: Zbog napada na energetsku infrastrukturu u Ukrajini ugroženi milioni dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2022

-

07:28

RAT U UKRAJINI UNICEF: Zbog napada na energetsku infrastrukturu u Ukrajini ugroženi milioni dece
Tanjug/AP/Kostiantyn Liberov, Andriy Andriyenko, Emilio Morenatti, Roman Chop - Copyright Tanjug/AP/Kostiantyn Liberov, Andriy Andriyenko, Emilio Morenatti, Roman Chop

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 294 dana. Situacija na frontu se ne smiruje, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče na celoj teritoriji zemlje. Kako prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinske medije, njihovo oglašavanje su možda izazvali borbeni avioni MIG koji su poleteli iz Rjazanja, grada blizu granice Rusije sa Ukrajinom i uputili se ka Belorusiji. Iz Rusije stižu poruke Zelenskom da Kijev mora da uzme u obzir "nove teritorijalne realnosti" koje uključuju rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona. Tenzije i dalje traju u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju, a iz Kremlja poručuju da tamo nema i nikada nije ni bilo teškog naoružanja, kao i da to IAEA može da potvrdi. Za to vreme Zelenski poručuje da je Ukrajini potrebna hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživeli zimu.

Ključni događaji:

  • UNICEF: Zbog napada na energetsku infrastrukturu u Ukrajini ugroženi milioni dece 
  • Popko: Nema povređenih u napadu na Kijev
  • Ukrenegro: Ruski napadi dronovima nisu oštetili energetske objekte
  • Peskov: Američki PVO sistem Patriot biće legitimna meta u Ukrajini
  • Gradonačelnik Kijeva: Eksplozije u gradu, oboreno deset dronova
  • Poljanski: Rusija prinuđena da nastavi vojnu operaciju u Ukrajini
  • Za sada bez dogovora o daljoj razmeni zatvorenika između Rusije i SAD
  • Moskva: Rusija uništila ukrajinski raketni sistem u Donjecku
  • Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine
  • Moskva: Rusija uništila ukrajinski raketni sistem u Donjecku

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

19.45 Kijev: z zemlje izbeglo oko 20 odsto stanovnika

Skoro osam miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju zbog rata, što je oko 20 odsto populacije, saopštio je danas poverenik ukrajinske vlade za ljudska prava Dmitro Lubinec, objavila je agancija Ukrinform.

Lubinec je naveo da je od početka rata zemlju napustilo 7,9 miliona ljudi, a još 4,9 miliona je raseljeno unutar zemlje, od čega su 30 odsto penzioneri i osobe s invaliditetom. Prema njegovim rečima, oko 13 miliona ljudi živi u trenutno okupiranim područjima, gde se sada vode intenzivne borbe, a oko 46.000 osoba je evakuisano iz gradova i žive na ivici humanitarne katastrofe, prenosi Hina.

17.55 Kirbi: Državljanin SAD oslobođen u okviru razmene između Rusije i Ukrajine

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da je jedan državljanin SAD oslobođen u okviru razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine. Kirbi nije saopštio dodatne detalje o tome, pozivajući se na očuvanje privatnosti. Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak identifikovao je ranije Amerikanca kao Suedija Murekezija, preneo je Rojters. Kirbi je, na pitanje novinara o izgledima za pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao da se trenutno vode aktivne borbe i da će se to nastaviti još neko vreme tokom zime, uprkos lošim vremenskim prilikama.

15.33 Borelj: Članice EU nisu postigle saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je danas da zemlje članice Unije imaju različite stavove povodom predloga Evropske komisije da se osnuje tribunal za navodne ruske ratne zločine u Ukrajini.

Borelj je, na konferenciji nevladinih organizacija u Briselu, rekao da je na sastanku Evropskog saveta u utorak zajedno sa Komisijom izneo taj predlog ministrima za evropske poslove, ali da razgovori o tome nisu dali rezultate, odnosno da nije postignuta saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu, preneo je TASS.

14.50 UNICEF: Zbog napada na energetsku infrastrukturu u Ukrajini ugroženi milioni dece 

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine nose sve veće rizike za "gotovo svu decu u Ukrajini, odnosno njih blizu sedam miliona", u trenutku kada zimske temperature nastavljaju da padaju, upozorio je danas UNICEF.

Kako se navodi u saopštenju, bez stabilnog snabdevanja strujom, vodom i grejanjem, deca nisu samo suočena sa ekstremnom hladnoćom, nego ne mogu ni da se školuju putem interneta, što je jedini način školovanja za mnoge od njih jer je toliko škola oštećeno ili uništeno, preneo je Gardijan.

"Uz to, zdravstvene ustanove ne mogu da pružaju osnovne usluge, a oštećeni sistemi snabdevanja vodom povećavaju već ionako jako visoke rizike oboljevanja od upale pluća, gripa, bolesti od zagađene vode i korona virusa", dodaje UNICEF.

13.35 Jermak: Nova razmena zarobljenika

Ukrajina je u novoj razmeni zarobljenika vratila 64 svoja vojnika i jednog američkog državljana, saopštio je Andej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Takođe, kako je dodao, vraćena su i tela četiri poginula ukrainska borca.

13.18 Peskov: Pitanje novogodišnjeg primirja sa Ukrajinom nije na dnevnom redu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da pitanje novogodišnjeg primirja sa Ukrajinom nije na dnevnom redu. Peskov je rekao da Rusija nije od Ukrajine primila predloge za novogodišnje primirje, prenele su RIA novosti. Peskov je rekao u utorak da povlačenje ruskih trupa iz zone specijalnih operacija u Ukrajini do kraja godine ne dolazi u obzir. On je predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za postizanje mira nazvao namerom za nastavljanje neprijateljstava.

13.02 Ukrenegro: Ruski napadi dronovima nisu oštetili energetske objekte

Nacionalni operater električne mreže Ukrenergo, saopštio je da današnji napadi ruskih dronova na Kijev i region oko ukrajinske prestonice nisu oštetili nijedan energetski objekt.

"Zahvaljujući briljantnoj odbrani PVO, objekti energetske infrastrukture nisu oštećeni. Svih 13 dronova je oboreno", saopštio je Ukrenergo u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. 

12.42 Kijev: Rusi na regiju Herson ispalili 42 projektila

Jedna je osoba poginula, a jedna je povređena u ruskom granatiranju regije Herson, objavio je Jaroslav Januševič, šef regionalne vojne uprave.

"Neprijatelj je ponovno granatirao stambena područja Hersona. Napadači su pogodili jahting klub, školu, sportski objekt i privatne i stambene zgrade. Nažalost, ima civilnih žrtava. Ruski okupatori su ubili jednu osobu, a još jedan stanovnik regije je ranjen", rekao je Januševič.

Rusi su tokom proteklog dana 42 puta granatirali region, rekao je.

12.20 Peskov: Američki PVO sistem Patriot biće legitimna meta u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će američki raketni protivvazdušni odbrambeni sistemi Patriot biti legitimna meta ruskih snaga, ukoliko SAD isporuče to oružje u okviru vojne pomoći Kijevu.

Peskov rekao je da će Patrioti definitivno biti meta Rusije, ali neće da komentariše nepotvrđene medijske izveštaje o slanju tog oružja, preneo je TASS. Portparol Kremlja je dodao i da Moskva od Kijeva nije primila ni jedan predlog za primirje tokom novogodišnih i božićnih praznika.

09.59 Zelenski: Nema mira tamo gde se desio ekocid

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas parlamentu Novog Zelanda i zatražio podršku za svoj mirovni plan u 10 tačaka za okončanje rata u Ukrajini koji je predstavio na samitu G19. Od Novog Zelanda je konkretno zatražio podršku za tačku osam mirovnog plana, koja je vezana za zaštitu životne sredine, prenosi Gardijan.

"Nema pravog mira tamo gde se desio ekocid, a da nije došlo do sanacije njegovih posledica," izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, ruski napadi na Ukrajinu su doveli do kontaminacije okeana i 7,4 miliona hektara šume u Ukrajini. Šteta načinjena životnoj sredini koja je nastala kao posledica ratnih dejstava će godinama uticati na živote ljudi, dodao je Zelenski.

09.22 Ukrajinska vojska: Rusija dronove lansira s istočne obale Azovskog mora

Rusija lansira bespilotne letelice iranske proizvodnje Šehid -136 s istočne obale Azovskog mora, objavila je Pres služba ukrajjinskih vazdušnih snaga.

"Ruske okupacijske snage napale su Ukrajinu dronovima kamikazama iranske proizvodnje Shahed-136/131 u noći s 13. na 14. decembra. Dronovi su lansirani iz smera istočne obale Azovskog mora. Radar ih je otkrio više od deset", piše u saopštenju u kome se dodaje da u 9:10 "borbena dejstva još traju".

08.47 Popko: Nema povređenih u napadu na Kijev

"Kijev je napadnut u dva talasa neprijateljskih bespilotnih letelica. Zahvaljujući efikasnom radu jedinica protivvazdušne odbrane i elektronske borbe, uništeno je 13 neprijateljskih dronova.
Krhotine oborenih bespilotnih letelica pogodile su jednu administrativnu zgradu, a još četiri  stambene zgrade su pretrpele manju štetu (Ševčenkovski okrug prestonice). Nema povređenih“, saopštio je Sergej Popko, komandant ukrajinskih kopnenih snaga. U novom obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je brojku od 13 uništenih ruskih dronova.

Euronews

07.08 Gradonačelnik Kijeva: Eksplozije u gradu, oboreno deset dronova

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je saopštio da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova "Šahid" koje proizvodi Iran. Dve administrativne zgrade oštećene su u današnjem napadu na Kijev, saopštila je gradska uprava. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Rojters.

Kličko je ranije preko socijalne mreže Telegram objavio da je došlo do eksplozija u kijevskoj četvrti Ševčenkijski.

07.05 Poljanski: Rusija prinuđena da nastavi vojnu operaciju u Ukrajini

Rusija bi pozdravila priliku da se konflikt u Ukrajini reši mirnim putem, za pregovaračkim stolom, ali prinuđena je da nastavi svoju specijalnu vojnu operaciju, izjavio je sinoć prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Sada znamo, pouzdano znamo da je Zapad zahvaljujući bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je bila i garant sporazuma iz Minska, samo kupovao vreme pokušavajući da naoruža Ukrajinu i pripremi je za ovakvu situaciju", rekao je ruski diplomata u intervjuu američkoj blogerki Tari Rid, prenosi TASS.

076.55 Rusija odbacuje mirovni predlog Zelenskog, traži da Ukrajina "prihvati novu realnost"

Ukrajina mora da uzme u obzir "nove teritorijalne realnosti" koje uključuju rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona, saopštio je Kremlj kao odgovor na predlog mira Vladimira Zelenskog u tri koraka. U saopštenju zemljama G7, ukrajinski lider je rekao da bi Rusija mogla da počne da povlači svoje trupe sa teritorije Ukrajine kako bi pokazala da je sposobna da odustane od agresije.

Zelenski je rekao liderima G7 da "nudi Moskvi priliku da napravi pravi, smislen korak ka diplomatskom rešenju sukoba".

06.33 Kremlj: U nuklearki u Zaporožju nema i nije bilo teškog naoružanja

U nuklearnoj elektrani Zaporožje nema i nikada nije bilo teškog naoružanja, a inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u tamošnjoj misiji to mogu da potvrde, rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući opasku francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da postoji dogovor o uklanjanju teškog naoružanja iz nuklearke u Zaporožju.

06.25 Beloruska vojska podigla borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom

Beloruska vojska podigla je borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom u okviru nenajavljene inspekcije borbene gotovosti svojih trupa koja je započela juče.

Rojters prenosi da je državni sekretar za bezbednost Belorusije Aleksandar Volfovič rekao da ovaj zadatak proističe iz analize onoga što Rusija naziva ''specijalnom vojnom operacijom''. Kako navodi agencija, ova akcija beloruske vojske, zajedno sa antiterorističkom vojnom vežbom prethodne nedelje u Kijevu je izazvala zabrinutost da bi Belorusija mogla da se pridruži Rusiji u sukobu u Ukrajinom.

06.10 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u celoj Ukrajini, saopštili su lokalni zvaničnici.
Kako prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinske medije, sirene za opasnost možda su izazvali borbeni avioni MiG koji su poleteli iz Rjazanja, grada blizu granice Rusije sa Ukrajinom i uputili se ka Belorusiji.

Rojters navodi da je vlast u Kijevu ranije upozorila da bi Rusija mogla da pokrene novi talas raketnih udara i udara bespilotnih letelica, ali nije bilo izveštaja o napadima.

05.30 Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživeli zimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je učesnicima donatorske konferencije u Parizu, da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

''Hiljade preduzeća, bolnica i javnih službi trenutno funkcionišu zahvaljujući agregatima. Zahvaljujući njima sačuvali smo stotine hiljada radnih mesta'', rekao je on.

Komentari (0)

Evropa