Evropa

Protesti protiv iranskih vlasti u Lionu, Rimu i Londonu: "Zaustavite pogubljenja u Iranu"

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

19:15

Protesti protiv iranskih vlasti u Lionu, Rimu i Londonu: "Zaustavite pogubljenja u Iranu"
Protesti protiv iranskih vlasti u Lionu, Rimu i Londonu: "Zaustavite pogubljenja u Iranu" - Copyright Tanjug/AP/Laurent Cipriani

veličina teksta

Aa Aa

Stotine ljudi su danas izašle na ulice Liona da bi odali poštu Muhamedu Moradiju, iranskom Kurdu koji je u decembru prošle godine izvršio samoubistvo u ovom gradu da bi skrenuo pažnju na proteste u Iranu.

Policija procenjuje da je u protestnoj šetnji učestvovalo oko hiljadu ljudi, prenosi AP. Demonstanti u Lionu su nosili transparente sa sloganima "Zaustavite pogubljenja u Iranu" i uzvikivali ime Muhameda Moradija.

Održan je minut ćutanja za njega i dvojicu muškaraca, Muhameda Mehdija Karamija i Muhameda Hoseinija, koji su u subotu pogubljeni u Iranu.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

 

Dvojica muškaraca su pogubljena zbog navodnog ubistva jednog pripadnika dobrovoljačkih paravojnih snaga na protestu protiv režima u Iranu.

Demonstranti su odali poštu i žrtvama obaranja ukrajinskog putničkog aviona, koji je 2020. godine greškom oborila PVO Irana, navodi AP.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

 

Protesti protiv režima u Iranu su, kako navodi američka agencija, održani i u Rimu i Londonu, a na njima su učestvovale stotine ljudi.

Moradi je izvršio samoubistvo utapanjem u reci Roni koje protiče kroz Lion, a na društvenim mrežama je na farsiju i francuskom jeziku kritikovao režim u Iranu i pozvao zapadne vlade na solidarnost protiv vlasti u Teheranu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

09.01.2023 10:37

Зауставите прогон и тихо убијање Асанжа у Британском затвору под палицом Америке.

Evropa