Evropa

Vatra na Kipru van kontrole, nađena tela četiri osobe, zvaničnici: Ovo je najrazorniji požar ikada na ostrvu

Komentari

Autor: AP, Euronews

04/07/2021

-

16:46

Vatra na Kipru van kontrole, nađena tela četiri osobe, zvaničnici: Ovo je najrazorniji požar ikada na ostrvu
Vatra na Kipru van kontrole, nađena tela četiri osobe, zvaničnici: Ovo je najrazorniji požar ikada na ostrvu - Copyright Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Spasilačke ekipe na Kipru pronašle su tela četiri osobe nedaleko od planinskog sela koje je zahvatio šumski požar. Zvaničnici ocenjuju da je ovo najrazorniji požar koji je ikada pogodio ovo mediteransko ostrvo.

Ministar unutrašnjih poslova Kipra Nikos Nuris rekao je da su volonteri Civilne odbrane pronašli posmrtne ostatke nedaleko od sela Odou na južnom kraju planina Trudos. Naveo je da zvaničnici pokušavaju da utvrde da li posmrtni ostaci pripadaju Egipćaninu čiji je nestanak prijavljen i za kojim se tragalo.

"Suočavamo se sa najrazornijim požarom od osnicvanja Kipra i kada je reč o materijalnoj šteti, ali nađalost i kada je reč o žrtvama", rekao je on.

Nuris je naveo da će se grčke i izraelske letelice pridružiti 11 drugih aviona i helikoptera u borbi protiv vatre koja je izbila u subotu popodne i navela na evakuaciju najmanje osam planinskih sela, uništila nekoliko kuća i zasad spalila oko 50 kvadratnih kilometara šume, saopštilo je Ministarstvo okoline Kipra.

Nuris navodi da se vatrogasci i na terenu, ali i letelice iz vazduha, fokusiraju na dva velika fronta između sela Odou i Vavatsinia. Rekao je da su zbaničnici "oprezno optimistični" da će napraviti progres u brobi protiv vatre, ali bi jaki vetrovi koji se očekuju tokom dana, mogli da poremete planove.

Naveo je da je 36 osoba koje su evakuisane odvedeno u hotele u prestonici Nikoziji, dok se stanovnicima sela Melini dostavljaju voda i hrana.

Vatra je naterala zvaničnike Kipra da zatraže od ostalih članica EU avion, kao i od Izraela. 

Policija je saopštila da je sud naložio zadržavanje od osam dana 67-godišnjaku koji bi pomogao u istrazi uzroka požara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa