Evropa

Jane: Evropski parlament će krajem marta ili u aprilu glasati o liberalizaciji viznog režima za Kosovo

Komentari

Autor: FoNet

13/01/2023

-

21:48

Jane: Evropski parlament će krajem marta ili u aprilu glasati o liberalizaciji viznog režima za Kosovo
Jane: Evropski parlament će krajem marta ili u aprilu glasati o liberalizaciji viznog režima za Kosovo - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament će krajem marta ili na sednici u aprilu glasati o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, potvrdio je danas za Radio Kosovo portparol Evropskog parlamenta Ojamo Jane.

Jane je u pisanom odgovoru za RTK naveo da bi Evropski parlament mogao da potvrdi viznu liberalizaciju za Kosovo na sednici koja će biti održana 29. i 30. marta ili na sednici od 17. do 20. aprila.

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove u četvrtak je glasao za liberalizaciju viznog režima za Kosovo. To je prvo u nizu izjašnjavanja poslanika koja se očekuju u narednim nedeljama, a koja treba da dovedu do konačne odluke o ukidanju viznog režima za građane Kosova. Na kraju procesa o tome moraju da se izjasne i ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

Prema već dogovorenoj odluci, građani Kosova uživaće slobodno kretanje bez viza paralelno sa operacionalizacijom evropskog informacionog sistema ETIAS, najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Građani Kosova jedini sa Zapadnog Balkana ne mogu slobodno da putuju šengenskim prostorom, već su im neophodne vize.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa