Evropa

Evropski parlament počeo proceduru ukidanja imuniteta dvojici poslanika zbog afere Katar

Komentari

Autor: FoNet

02/01/2023

-

19:58

Evropski parlament počeo proceduru ukidanja imuniteta dvojici poslanika zbog afere Katar
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament saopštio je da je počeo proceduru ukidanja imuniteta dvojici poslanika, na zahtev belgijskog pravosuđa koje istražuje korupcijski skandal Evropske unije i Katara.

Dva izvora bliska istrazi rekla su da je reč o belgijskom poslaniku Marku Tarabeli i italijanskom poslaniku Andrei Kocolinu, pripadnicima grupacije Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

"Na zahtev belgijskih pravosudnih organa pokrenula sam hitan postupak za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika. Neće biti nekažnjivosti", objavila je na Tviteru predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, prenela je Hina.

Advokat Tabarelija Maksim Toler rekao je da se njegov klijent slaže sa oduzimanjem imuniteta. Belgijski poslanik je negirao krivicu, rekavši da apsolutno nema šta da krije i da će odgovoriti na sva pitanja istražitelja.

Kocolino je u decembru rekao italijanskim novinskim agencijama da nije bio pod istragom, da nije ispitivan i da mu nisu pretresani ni kuća, ni kancelarija.

U decembru su dva izvora rekla da je Frančesko Đorđi, jedan od glavnih osumnjičenih u istrazi, uz njegovu partnerku, smenjenu potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili, priznao da je od Katara primio mito kako bi uticao na odluke koje se odnose na tu bliskoistočnu zemlju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa